Цялата ми кореспонденция с депутат Деница Златева от 28.06.2013 до 28.12.2013

| No Comments | No TrackBacks


Кореспонденцията е проведена във фейсбук.

 

В ранните часове на 28.06.2013 изпратих съобщение до н.п. (народен представител) Деница Златева във фейсбук и едновременно публикувах подобен текст на стената на Министър Вигенин (по онова време Вигенин още не ме беше блокирал.)

Бързах, защото парламентарният контрол с участието на н.п. Деница Златева и министър Кристиан Вигенин беше планиран за 11:00 ч. на 28.06.2013. Този ПК се отложи за 05.07.2013, когато наистина се проведе, но беше пълна пародия.

 

Уважаема г-жо Златева,

 

Желая Ви успешно провеждане на парламентарния контрол на 28.06.2013 г., където Вие, доколкото разбрах, ще попитате Министър Вигенин за заповед 95-00-152/2012 и новите изисквания!

 

За Ваша информация Ви изпращам линк към фиктивния договор, който "Възложителят" МВнР сключва със стотици агенции за преводи в цялата страна. Години наред. Това е срамната публична тайна, за прикриването на която ще падне и този кабинет.

 

Не е необходимо да отговаряте на това съобщение.

http://softisbg.com/rennies_blog/2013/06/post-56.html

 

Предвидено беше Деница Златева да пита за заповед 95-00-152/2012 на Младенов и за новите изисквания - същото, за което питаше н.п. Кирчо Димитров миналата година, когато Младенов чистосърдечно обясни пред всички присъстващи депутати, че в МВнР не знаят чий преводачески подпис заверяват:

 

"Ние нямаме възможност за контрол върху процеса на превод - дали той се извършва действително от заявения от фирмата изпълнител - преводач или от студенти. При нас идва текст с подпис на преводача - ние не проверяваме текста, а заверяваме подписа на преводача."
http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/7/ID/2755

 

За същото питаха Яне Янев и Цвета Георгиева. Младенов им отговори на 25.06.2012 така:

 http://www.mfa.bg/uploads/files/13IaneIanev.pdf 


 

Въртим се в някакъв омагьосан кръг. Пак ще се повтарят миналогодишните трагикомични сценки. Вигенин ще падне, преди за успее да завърши реформата. Ще дойде следващият и ще рече: "Дайте ми време да се запозная със случая." (това е писано през юли 2013)

 

Вече повече от година се поддържа слухът, че със заповед 95-00-152/2012 се въвеждат нови изисквания към агенциите за преводи в България. Кой знае още колко години ще се повтаря все същото. В заповедта няма никакви изисквания, а и да има - тя е за консулското обслужване, а то се извършва в чужбина. Станало е някакво недоразумение.

 

За това недоразумение са уведомени МВнР, ВАП, МС, Омбудсмана и др. Всички мълчат, мълча и служебният премиер + външен министър Марин Райков, мълчи и Вигенин сега. Може би имат устни инструкции да пазят бившия външен министър Николай Младенов?

 

Продължение

 

Парламентарният контрол на 28.06.2013 г. премина, без да бъде зададен въпрос за новите изисквания, въведени със заповед 95-00-152/2012 г. на бившия външен министър Николай Младенов.

 

Седмица по-късно в петицията се появи съобщение, че въпросът е бил зададен по време на следващия петъчен парламентарен контрол - на 05.07.2013 г. и му е било отговорено по стария начин.

 

На 07.07.2013 получих отговор от депутат Деница Златева чрез съобщение във фейсбук, което гласеше:

 

Deniza Slateva


"Здравейте, не стигнаха до моя въпрос. Остана за тази седмица. Влизанено на новите условия е отложено за след 1 октомври, за да може да се преразгледа договора и да се предприемат промени."

 

Не можах да разбера за коя седмица е останал въпросът.  Пуснах го в петицията http://www.peticiq.com/forum/32093/start/10600#10611 и докато отговоря, се появи анонимна реплика:

 

"Хич не ми звучи добре, щели да преразглеждат договора, а бе тия хора съвсем за маймуни ни взеха. Вигенин друго обеща - нова нормативна уредба и закон за преводача.Сега какъв договор, кви пет лева???"

 

 

07.07.2013 г. Моят отговор до н.п. Златева, публикуван е и в петицията:

 

Rennie Todorova
 

Възможно ли е да са подвели и Вас? Трябваше да проучите въпроса, преди да се съгласявате да питате каквото и да било на тема "новите изисквания". Накратко - имаме типичен случай на рекет от страна на Николай Младенов. Години наред МВнР е сключвало фиктивен договор с хиляди ПА. Между тях и фирмата, в която работя - 18 години, без да се замислим, че с договора нещо не е наред. Ама хич не е наред! Уж е за възлагане, а няма търг, няма и клаузи за заплащане. Не е необходимо да имате юридическото образование, за да се сетите, че работата с договора е много зле. Сега и пари да ни дават, няма да го подновим. Проблемът е, че 1. този фиктивен договор е залегнал в цялото законодателство и 2. посредническите агенции печелят добре от фалшивата си "оторизация" от страна на МВнР. В началото на миналата година Младенов съзря златна възможност в агенцийната привързаност към фиктивния договор и реши да изрекетира агенциите. Малките изпискаха и той им пусна тази заповед, за която сигурно вече сте питали на 05.07.2013 г., да се занимават с нея като малки котета с кълбо прежда. Заповедта е за консулското обслужване (т.1 от заповед 95-00-152/2012), а то се извършва в чужбина. Осем съдии от ВАС "не забелязаха" нито тази важна подробност, нито че договорът е фиктивен. Предполагам, че сега и Вие ще се наредите сред "нищо незабелязващите". Или греша?

  
______
 
Забравих да добавя в съобщението си до н.п. Златева, че и МВнР също държи на фиктивния договор. Явно му харесва ролята на върховен мениджър на преводаческия бранш. Всички външни министри на България през периода 1990 - 2013 са се кланяли на мумията на неадекватния вътрешен правилник. На свой ред и Вигенин се обяви за приемственост. Стана като в приказката за двамата братя:
 
 "Ти какво вършиш тука?" 
"Нищо."
"Ами ти?"
"Помагам на бате."
 
 
Само че в  нашия случай не са двама братя, а двама министри. И даже не са двама, а трима, като сложим и служебния "глухар".  И не е да седят и нищо да не вършат, ами Младенов рекетира, а Райков и Вигенин му помагат. Помагат им и Върховна административна прокуратура, и Върховен административен съд, и цялата Правна дирекция на Външно, и Омбудсманът - юрист до юриста, майно льо, един от друг по-"читави"!
 
И как да не помагат! Я какви хубави пари падат от незаконните заверки на подписите на преводачите! Както в България, така и във всички български дипломатически мисии по света. Навсякъде гражданите плащат ли, плащат отменената по времето на предишното правителство такса, която правителството на Борисов е продължило необезпокоявано да събира и дори я е увеличило почти 4 пъти (400%) - от 4 на 15 лв. за обикновена услуга и от 8 на 30 лв. - за експресна.   
 
Как да не си играят на "най-отговорно ви заявяваме, че сън не спим от грижа за качеството на преводите"?   

 

 08.07.2013, 00:40 - още едно мое съобщение до н.п. Златева:

Rennie Todorova

Публикувала съм разменените ни реплики. Може би и Вие ще ме блокирате, но Ви моля да не си затваряте очите пред нередностите в МВнР, които незабавно трябва да се прекратят. Твърде дълго продължават - вече 22 години, а от миналата година насам вече стана абсолютно нетърпимо. Аз съм в перманентен шок след осъзнаването, че уважаваното ни Външно министерство извършва престъпни действия, достойни за силова групировна от 90-те, а уважаваните ни държавни органи и институции го прикриват:

http://softisbg.com/rennies_blog/2013/06/-28062013.html

 

Днес, 12.07.2013, забелязах, че н.п. Деница Златева е отговорила на първото ми съобщение не на 07.07.2013, а още на 02.07.2013. Изглежда не съм го забелязала навреме. Но и тя не забелязва следващите ми две съобщения, макар че се появява надпис "видяно".

Преди малко излезе стенограмата от заседанието на 05.07.2013 г. Нищо особено, никакви изненади:

 
Видео от пародийния парламентарен контрол на 05.07.2013:
И Деница Златева, и Кристиан Вигенин са уведомени за нередностите в МВнР, но вместо да повдигнат въпроса и да вземат мерки, разиграват сценки, познати ни от юни месец миналата година. Тук Вигенин заявява, че е решил да отложи новите изисквания и нито един депутат не се сеща да пита как точно е решил (подсказка: устно, защото те де юре не съществуват; заповедта, с която уж се въвеждат, е издадена "за нуждите на консулското обслужване", а то се извършва в чужбина - нещо, което съдиите от ВАС "не забелязаха", като се оспорваше заповедта и отсъдиха, че новите изисквания наистина се отнасят за българските фирми, но са по желание и не засягат законни права и свободи). Най-смешното е, че Деница си чете благодарностите след изказването на Вигенин - написани предварително на листче. Обаче се усеща, че е несигурна.         

12.07.2013, 18:19 ч. изпратих още едно съобщение до н.п. Деница Златева:

Rennie Todorova

Днес, 12.07.2013, изпратих сигнал до ВАП за безобразията на МВнР, които и Вие, както и много други лица на отговорни позиции, упорито не забелязвате. Днес излезе и стенограмата от парламентарния контрол на 05.07.2013, на който не сте посмели да поставите въпроса за фиктивния договор между МВнР и стотици български агенции за преводи. Затова се налага обикновените граждани да вършат работата, за която получавате заплати - всички Вие, т.нар. "отговорни лица" и конкретно Вие, г-жо народен представител Деница Златева.

Seen 18:20 (видяла го е)
 
 
28.12.2013 - Mоя публикация на стената на н.п. Деница Златева във фейсбук
 
Кой още не е разбрал, че Правилникът за легализациите е отменен още през 2001 г. от Конвенцията за апостила?
http://softisbg.com/rennies_blog/2013/12/-2001.html
(по този нещастен правилник все още се "регулира" преводаческата дейност в България; Външно злоупотребява с юридическата некомпетентност на собствениците на агенции и ги подвежда да подписват фиктивен договор с министерството по чл. 2а, ал. 2 от правилника-фантом; с Вас, н.п. Деница Златева, също беше злоупотребено по време на парламентарния контрол на 05.07.2013, когато зададохте некомпетентен въпрос и благодарихте за получения некомпетентен отговор от външния министър К. Вигенин)
 Малко след това изпратих на н.п. Деница Златева и следното съобщение:
 
Здравейте,
преди малко написах на стената Ви, че МВнР злоупотребява с юридическата некомпетентност на собствениците на агенции и ги подвежда да подписват фиктивен договор с министерството по чл. 2а, ал. 2 от правилника-фантом, както и че с Вас, н.п. Деница Златева, също беше злоупотребено по време на парламентарния контрол на 05.07.2013, когато зададохте некомпетентен въпрос и благодарихте за получения некомпетентен отговор от външния министър К. Вигенин.
 
Знаете ли, че г-н Вигенин напълно отмени новите изисквания, които уж щяха да се въвеждат от 01.07.2013 със заповед на предшественика му г-н Николай Младенов? Ако не знаете, можете да прочетете на адрес:
http://softisbg.com/rennies_blog/2013/12/post-89.html
   (дори да не Ви интересува, моля, хвърлете едно око, защото с участието си във фарса на 05.07.2013 Вие влязохте в списъка на  закононарушителите и техните поддръжници)
 
 

 

 

Към моя блог в blog.bg: http://rennie.blog.bg/

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/292

Leave a comment

Powered by Movable Type 5.2.10

About this Entry

This page contains a single entry by Rennie Stoyanova published on June 28, 2013 10:23 PM.

КАКВО БИХ КАЗАЛА НА ВИГЕНИН, АКО МУ ИМАХ ДОВЕРИЕ was the previous entry in this blog.

В очакване на протокола от срещата на 27.06.2013 is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.