Министър Кристиан Вигенин създава Обществен съвет към МВнР, 18.06.2013

| No Comments | No TrackBacks

18.06.2013. Това интересно заглавие се появи на фейсбук страницата на министър Вигенин и предизвика взрив от дискусии, сред които се вмъкнах и аз. Непосредствено след заглавието беше даден линк към цялото съобщение на сайта на МВнР: 

http://www.mfa.bg/bg/events/6/1/1908/index.html

Репликите, публикувани тук, засягат дейността на дирекция "Консулски отношения":

 

Кристиан Вигенин: Изисках справка за щата - МВнР от 2005 г. насам ежегодно намалява щата, без изключение. Вече сме на минималните равнища и всяко намаление оттук нататък ми се струва, че ще трябва да е свързано със закриване на посолства, това трябва също внимателно да се обсъди.

 

Гражданин: Нямам думи за "обслужването" в Дирекция "Консулски отношения" Г-жата е крайно нелюбезна. Пуснал съм жалба преди повече от месец и дори законовия срок за отговор .... лети към Луната . Срам.

 

Аз: До Кристиан Вигенин, отн. минималния щат. В дирекция "Консулски отношения" вършат излишни, несвойствени дейности. Занимават се с качеството на превода в страната, например. А не знаят елементарни неща. Не знаят, че консулско обслужване се извършва в чужбина, например. Представяте ли си? Затова, когато бившият външен министър издаде една заповед за нуждите на консулското обслужване, служителите от МВнР решиха, че е за преводаческите фирми в България. Дори и ВАС не забеляза, че заповедта е за чужбина ! Впрочем ВАС не забеляза и че договорите, които МВнР сключва с фирмите за преводи в РБ, са фиктивни. ДА, МВнР ИМА ПРАВО ДА ПОСТАВЯ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ФИРМИТЕ ЗА ПРЕВОДИ (ако им е истински възложител, но не е, фиктивен е): http://softisbg.com/rennies_blog/2013/06/post-56.html

 

Гражданин: Съгласен съм с теб Rennie. Тази дирекция е за тотална промяна. A работата и отношението към гражданите на Директорът на „Консулски отношения": Милена Иванова е под всякаква критика.

 

Аз: отн. КО. Нямам преки впечатления, само кореспонденция. Не смятам, обаче, че само КО са за тотална промяна. В цялата държавна администрация според мен има сериозни проблеми с компетентността на служителите и отношението им към гражданите. http://rennie.blog.bg/novini/2013/05/12/cialata-mi-korespondenciia-s-instituciite-ot-30-07-2012-do-1.1109537

 

Гражданин: Пряката ми кореспонденция ( по телефон и по е-майл) ми дават пълната картина за "работата" , която вършат, както и "отговорностите" , които поемат . За съжаление държавата им плаща за "затоплянето на служебни столове".

 

Аз: Да, прав сте: държавата им плаща за "затоплянето на служебни столове" . От нашите пари. Че и крадат! В системата на МВнР например събират незаконно такса за заверка на подписа на преводача. Тази такса е отменена още преди няколко години. Събират я не само у нас, но и по цял свят. Става дума за милиони. Уведомих ВАП. Сега търпеливо чакам отговор. http://softisbg.com/rennies_blog/2013/03/-20032013.html

 

Гражданин: Rennie, колко е Законовия срок за отговор във ВАП? Защото г-жа Милена Иванова и този факт не и беше известен по отношение на Дирекцията, която ръководи.

 

Аз: Ами не знам. Знам само, че когато собственикът на фирмата, в която работя, написа първото си писмо до КО на 06.12.2012 г. и го изпрати с копие до ВАП, един прокурор от ВАП му отговори светкавично още на 11.12.2012, без дори да е бил сезиран, както се казва. Големи глупости написа този прокурор - не само през декември м.г., но и по-късно: http://www.softisbg.com/my_first_blog/linkove-kym-pisma-i-statii.html


Към моя блог в blog.bg: http://rennie.blog.bg/

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/280

Leave a comment

Powered by Movable Type 5.2.10

About this Entry