СТАТИИ и ПРЕДАВАНИЯ за застрах. измами с "Гражданска отговорност" (предимно за т.нар. "румънски казус" и ДаллБогг)

Начало на блога
 

Този материал е част от Застрахователна измама

-

2008 - Здравен фонд Далл Богг: Живот и здраве

Интересна информация за ДаллБогг от 2008 г.

-

2009 Системата БОНУС-МАЛУС ще донесе изгода за 90% от шофьорите - тук пише, че в Румъния прилагането ѝ започва от 01.01.2010 г.

-

2011 БОНУС-МАЛУС Морковът върви заедно с тоягата - тук пише, че системата „бонус-малус" щяла била да бъдe приетa на заседание на Комисията за финансов надзор на 21 декември 2011 г.. Седем години по-късно още е в сферата на обещанията (пиша това през 2018 г., бел. блогър) - справка: статията от 08.06.2018 г. във в-к Капитал "Системата "бонус-малус" в България - най-сложната и най-отлаганата в света".

-

2011 - Румънци с регистрирани в България коли точат Гаранционния фонд

Ето какъв бил номерът със застрах. измама, в която ме обвинява ДаллБогг  - много стар!  Моят случай накратко: "ДаллБогг" ме съди като застрахователен измамник с ГО, а аз нямам кола и дори не съм шофьор. Водачът на "моята" кола е причинил ПТП в Румъния. ДаллБогг иска прогласяване нищожност на "моята" ГО, за да не плаща щетите. В момента временно е оттеглил исковете си. Подробна информация за делото срещу мен е налична на адрес: http://softisbg.com/dannies_blog/post-136.html
-

2011 Темата за "румънския казус" в един форум за коли

-

2012 г.: „Бизнес дама" - собственик на 420 румънски коли

По тази "дама" е моделиран образът на ответника в исковата молба, внесена в Добричкия съд против Рената от с. Росеново с моето ЕГН и сега искат аз, Ренета от Варна, да призная пред съда в Добрич иска против несъществуващата Рената от Росеново. Подала съм жалба в Прокуратурата. ПП. Номерът на пр. преписка е 14049/2017 на РП-Варна. В началото на 2018 г. е образувано ДП. Към момента срокът му отново е удължен и сега е до 20.10.2018 (бел. блогър, 22.08.2018; а сега е до 20.06.2019, бел. блогър, 27.05.2019).

-

2012 „Румънският казус" е национален въпрос и трябва да се решава на държавно ниво - Много хубави обяснения за "румънския казус".

-

2012 г.:  Румъния забрани на колите, регистрирани в чужбина, да се карат повече от 90 дни
в-к Дневник: Румънците вече няма да могат да управляват автомобили, регистрирани в други държави, повече от 90 дни, съобщи агенция "Медиафакс". Това решение е било взето от румънското правителство във вторник. Периодът от 90 дни започва от датата на регистрация на автомобила. Собствениците на коли, които не спазят ограничението, ще бъдат глобени, а номерата на колите им отнети. Решението е било взето, за да се накарат румънците да плащат регистрационните такси за автомобил в Румъния. Според румънската полиция в Румъния се карат около 19 800 коли, регистрирани в България. Общият брой на автомобилите, регистрирани в чужди държави, е 45 000, включително в Италия, Испания и Великобритания.

-

2013 г.: Спира далаверата на румънците с "наши" коли

На четвъртата година след влизането ни в ЕС е имало видинлия с регистрирани на свое име над 500 автомобила. На 5 други физически лица се водели по над 300 автомобила. От 100 до 200  коли пък са имали други 12 човека. В края на 2012 г. на един от собствениците на няколкостотин автомобила от НАП му били завели изпълнително дело за 970 хил. лв.

-

2013 г. - 50 000 автомобила с българска регистрация се движат без „Гражданска отговорност" и „Зелена карта" в Румъния
"Идват за регистрация два автомобила с румънци. Издават се полици „Гражданска отговорност" и на двата автомобила. Веднага след като приберат парите им, след около час-два анулират полицата на единия автомобил. Брокерът си прибира парите от анулираната полица. От подобни операции измамникът - застрахователен брокер - само за три месеца става милионер! Това е особено опасно. Има регистрирани произшествия, причинени от румънци с български полици, в Австрия, Чехия, Италия и това е доста сериозен финансов проблем, защото при тези случаи има и загинали хора. Само 20 или 30 сертификата „Зелена карта" с щети за по 1 000 000 евро да предизвикат пълно фиаско и фалит на някоя компания."
-

Забележка. Значи излиза, че за да не фалира "ДаллБогг", се инсценира дело срещу мен за обявяване нищожност на застрах. полица. Следва регресен иск и ми се отнема всичко, което имам - и жилищата във Варна, и земите в Оряховско (в Плевенско вече ги взеха, там прокуратурата помага на измамниците вече пета година). Накрая ние с мъжа ми оставаме на улицата да ровим в кофите за боклук на стари години, а децата ни са лишени от всякакво наследство. Само така може да се обясни изпадането на "ДаллБогг" в продължително мълчание, след като разбра, че лъжите му не минават.
              ПП. Към момента, 22.08.2018, ДаллБогг временно е оттеглил исковете срещу "мен" по чл. 232 ГПК. Още няколко години ще ме държи в напрежение и страх, че пак може да ги предяви - чл. 232 ГПК позволява това. До пълното изтичане на всякакви давностни срокове! Садистично поведение! Трябвало е да направи отказ от исковете по чл. 233 ГПК и да ме остави на мира.
-
23.10.2015 Нотариус Теодора Вуцова: Има решение за застрахователните измами (тук нотариус Вуцова се изказва и за селските кметове - правно-неграмотно, за съжаление; не били имали право да заверяват пълномощни за сделки; де да беше вярно! нямаше да се разправяме седма година вече с имотната измама, от която пострада горката ми, покойна вече, майка )
-
2015 - Стотици хиляди анулирани полици "Гражданска отговорност" - 
(това е извлечение от една стара стенограма на НС от 03.12.2015 г. с много интересни изказвания)
-
-

Обяснения за "Гражданска отговорност" на автомобилистите - много хубави обяснения от 2017/18 г., които потвърждават опасенията ми, че се търси жертва да плати вместо "ДаллБогг"!

-

 "Медиапул", 03.02.2017 - "ДаллБогг" е сред 13-те проблемни застрахователи

(нямат достатъчно пари)

-

Застраховател гази закона/документ/ - публикация в uniconbg.com от 03.11.2017 за още един пострадал от номерата на "ДаллБогг" - случаят е отказ на застрахователя да плати щети.

(ако линкът не се отваря, натиснете тук)

-
17.10.2017 Шест години и половина затвор за измама с „Гражданска отговорност" Застрахователен агент взел от клиент 181 лева за "Гражданска отговорност", няколко минути по-късно я анулирал и прибрал парите в джоба си. Същото прави и застрахователна компания "ДаллБогг: Живот и здраве", но в далеч по-големи размери и много по-обиграно - прибира премиите, изчаква няколко месеца (вариант - 1-2 години) и прогласява нищожност на застраховките по съдебен път. Справка: ДаллБогг дела и измами
-

24.11.2017 в-к Икономист: Къде ми е "Гражданската"?
 Съветът на бюрата за автомобилно застраховане в Европейския съюз алармира правителството, Комисията за финансов надзор (КФН), Европейското обединение на финансовите регулатори (ЕИОПА) и Бюрото на българските автомобилни застрахователи, че заради две компании българските застраховки може да не важат в Европа. В сигнала се посочват лоши практики от страна на „ДаллБогг Живот и здраве" - за нея сигналът е много по-остър, и „Лев Инс" - тук тонът е една идея по-мек, макар и достатъчно категоричен.
-

24.11.2017 в-к Капитал "ДаллБогг" застрахователен проблем

В тази статия за ДаллБогг пише: "Освен това застрахователят е обявил за невалидни 800 полици, по някои от които вече има настъпили и заведени щети, като отказва да признае покритие и бави плащания към кореспонденти с ненужни допълнителни изисквания."

-

ДаллБогг иска обявяване нищожност на застр. "Гражданска отговорност" поради заобикаляне на закона (И най-често я получава! Да видим как и защо...) - моя статия от 16.01.2018.

-

13.02.2018  profit.ro (статия за ДаллБогг на румънски език)
Folosindu-se de o interepretare a legii din Bulgaria, ei au anulat în ultimele câteva luni aproape 6.000 de polițe vândute românilor.
Използвайки тълкуването на закона в България, през последните няколко месеца [ДаллБогг] е отменил почти 6000 полици, продадени на румънци.
-

16.02.2018 Застрахователите ще се бръкнат с 4 млн. евро "за акъл" Банкеръ Daily, Автор Чавдар Цолов, петък, 16. февруари 2018
Парите са за банкова гаранция срещу неплащане на щети в чужбина по "Зелена карта"

-


Застраховател върти схема с „Гражданската"
Агенция Монитор, 01.03.2018
„Далл Богг: живот и здраве", върти схема със застраховка „Гражданска отговорност". КФН е отправила въпроси към ВКС, свързани със значителен брой спорове след сключени договори за ГО.

-

Лъсна причината за по-скъпата "Гражданска отговорност"

11 Март 2018
Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е поскъпнала заради некоректността на две компании в бранша.

-

"ДаллБогг: Живот и Здраве" обяви рекордна капиталова адекватност
10 Май 2018 14:14 ИНСМАРКЕТ
Коментар. "ДаллБогг" е намерил начин за увеличаване на капитала си. С едната ръка сключва застраховките и прибира премиите, с другата - пуска искови молби до съдилищата в цялата страна, че застрахованите го били измамили и иска разваляне на сключените застраховки. По много от прогласените за нищожни "Граждански" има ПТП-та в чужбина. Така хитрият застраховател се освобождава от плащането на щетите, което е и главната му цел. Съдиите масово му се връзват, понеже не са запознати с Кодекса за застраховането. Тази ужасна история все пак завършва с хепи енд - на 28.02.2018 ВКС образува тълкувателно дело и оттогава ДаллБогг започва панически да оттегля исковете си, а съдиите - уверено да ги отхвърлят. (актуализация - На 07.03.2019 г. излезе дългоочакваното ТР № 1/2018 г. ОСТК - много е интересно!)
-

10.05.2018 ДаллБогг с рекордна капиталова адекватност  Източник: ДаллБогг. Публикувано в блога на 30.10.2018 с добавено извлечение от писмото до СП, изпратено на 25.10.2018

-

Засега България избегна опасността да бъде поставена под мониторинг, което щеше да оскъпи всички полици

в-к Капитал, 11.05.2018

Почти година след като ескалира проблемът с натрупани неплатени щети по линия на международната система "Зелена карта" с два български застрахователя - "Лев инс" и ДаллБогг: Живот и здраве", заплахата за поставяне на страната под мониторингова процедура изглежда преодоляна. Все още обаче в индустрията има тлеещи въгленчета от конфликта, които могат да разпалят пожара отново. Международните страсти по проблема изглеждат утихнали, но няма гаранция, че успокоението не е само временно. Ключово ще е не само българското бюро да успее да защити решението си пред съда, но и номерът с "румънките" да бъде изцяло изкоренен.

-

КФН люпи семки и наблюдава мача

в-к Сега, 21.08.2018

Oсновната тема на статията е фалитът на Олимпик, заради който зам.-предс. на КФН Ралица Агайн подаде оставка, но се споменава и за проблема със Зелена карта.


-

42 процента от катастрофите в Румъния били с български табели

в-к Сега, 21.08.2018

Oсновната тема и тук е фалитът на Олимпик, но премиерът задава реторичен въпрос в НС и за румънския казус: "Логично ли е 42 процента от катастрофите в Румъния да са с български табели?" и обяснява, че  "има хора с по 300 - 400 автомобила, които застраховат, в Румъния, Италия, Германия, Македония, Гърция, с български регистрационни табели". Според него това е проблем в застраховането и затова предлага да се създаде работна група в парламента от ескперти на всички политически групи.

-

Втори фалит на застраховател очаква опозицията
в-к Труд, 22.08.2018
Спецслужбите съобщили на премиера за сериозен проблем в сектора.
За задаващ се втори фалит на застрахователна компания предупредиха депутати от опозицията. В кулоарите на парламента пред репортери на "Труд" те уточниха, че става въпрос за дружество, чийто собственик от дълги години живее в Швейцария.

-

БНР - 22.08.2018 Застрахователи анулират полици през съда, засегнатите не знаят

-

Фрогнюз - 23.08.2018 Над 800 млн. лв. са загубите на застрахователите от "Гражданска отговорност"

-

23.08.2018 Икономист: Взел-дал застрахователен надзор - тук е част от писмото до КФН, Бойко и др. за 800-те анулирани от ДаллБогг полици (на анг. език)

Фрогнюз - 24.08.2018 Застрахователите плащат милиони заради чужденци с български коли
-

27.08.2018 "Лев инс" не плащал по "Зелена карта" заради измами в Румъния и Италия

-

28.08.2018 Проф. Голева: Заобикалянето на закона като основание за нищожност на задължителната застраховка „гражданска отговорност" на автомобилистите (по повод образуването на тълкувателно дело 1 от 2018 г. по описа на ВКС - Търговска колегия)  - с мои бележки в червено
 

-

20.09.2018 ВАдС: Застраховател не може да атакува договор за „Гражданска отговорност" без възникнал правен спор по него  - напълно съм съгласна с ВАдС (бел. блогър)

                  Още една статия на тази тема, публикувана в на 20.09.2018 под заглавие: "Адвокатите в становище до ВКС: „Гражданската отговорност" е особен договор, застрахователите не могат да го атакуват току така" - точно така! (бел. блогър)

-

27.10.2018 За опасенията ми от регресен иск срещу мен

-

27.10.2018 За т.д. № 1 /2018 г. на ОСТК към ВКС, образувано на 28.02.2018

-
27.10.2018 Стотиците дела на Даллбогг са срещу лица, пострадали от злоупотреба с лични данни

-

28.10.2018 Открито с Валя Ахчиева, "Организирана българо-румънска схема за застрахователни измами" https://bnt1.bnt.bg/bg/a/organizirana-blgaro-rumnska-skhema-za-zastrakhovatelni-izmami-28102018 (темата ще има и продължение)

-

29.10.2018 Балон с „Гражданска отговорност" и бъдеща криза: „Скритите румънки" (2 отзива в медиите за предаването на Валя Ахчиева от 28.10.2018 "Организирана българо-румънска схема за застрахователни измами" )

-

30.10.2018 САМО В ПИК TV! Шефът на застрахователния брокер "Булром" разкрива как се източва гаранционния фонд за катастрофи, ще има ли още фалити в бранша  Тук се казва, че прокуратурата би следвало да провери две схеми - едната е за подготовката на застрахователни измами, а другата е как стават невалидни полици в съответното застрахователно дружество. "Застрахователите не казват какво точно се случва и започват да прехвърлят вина и да посочват, че брокери като нас, са виновни", заяви Атанасов.

-

04.11.2018 В системата „Зелена карта" се наблюдават огромни злоупотреби - интервю на БГНЕС с председателя на Националното бюро по застрахователни  измами (това е нещо като отзвук от предаването на Валя Ахчиева  - 28.10.2018 "Организирана българо-румънска схема за застрахователни измами")

-

11.11.2018 Рим затегна мерките срещу хитреците с български номера на коли https://www.24chasa.bg/novini/article/7147481

-

11.11.2018 Открито с Валя Ахчиева, "Как полици с мъртви души обикалят застрахователни дружества" (продължението на предаването от 28.10.2018)  https://www.bnt.bg/bg/a/kak-politsi-s-mrtvi-dushi-obikalyat-zastrakhovatelnite-druzhestva-11112018

-

12.11.2018 Има ли масово фалшиви полици на застраховка „Гражданска отговорност" в България? - с мои бележки в синьо. Тази статия е много добър преразказ на предаването от 11.11.2018 "Открито с Валя Ахчиева" - "Как полици с мъртви души обикалят застрахователни дружества.

 -

12.12.2018 В-к Капитал: България е под мониторинг в системата "Зелена карта"

-

12.12.2018, ФАКТИ: Наложиха ни мониторинг по „Зелена карта" на застраховките Националното ни бюро е длъжно да внесе гаранция от близо 20 млн. евро до 31 март 2019 г. Мониторингът е наложен на 1 декември. В писмо от Съвета на Бюрата, подписано от генералния секретар Грит Флоре, е изпратено на 7 декември. То е получено в България на 10 декември. Санкцията е наложена от Съвета на бюрата "Зелена карта" заради неплащане на щети от катастрофи с български автомобили в чужбина. На този етап страната остава в гаранционната схема и проблемът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница.

-

13.12.2018 в-к Труд: Шефът на бюро "Зелена карта" подаде оставка"

-

13.12.2018 OffNews:  Ключова оставка в застраховането, наложиха мониторинг на бюро 'Зелена карта'
"Орлин Пенев, председател и член на борда на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи, подаде оставка, съобщи на сайта си НББАЗ. С това застрахователните власти в държавата остават на практика обезглавени. Комисията за финансов надзор (КФН) е с председател в практическа оставка - Карина Караиванова, която ще напусне поста в края на февруари, за да се оттегли на сладка работа в Лондон, коментира Медияпул. След оставката на Ралица Агайн през август КФН няма и титулярен подуправител с ресор "Застраховане", а в четвъртък и бюрото "Зелена карта" остана без ръководител. Засега единствено шефът на Гаранционния фонд Борислав Михайлов още не е подал оставка."

-

14.12.2018 В-к Сега: Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо

-

На 07.03.2019 г. излезе дългоочакваното ТР № 1/2018 на ОСТК към ВКС.  Единственото основание за прогласяване нищожност на ГОА е поради липса на съгласие. На пръв поглед звучи добре за ДаллБогг. Това винаги е бил главният му иск. Обаче - нито липсата на подпис е липса на съгласие при ГОА, нито полагането на неизвестно чий подпис. На застрахователя не му остава нищо друго, освен да твърди, че е прибрал премията на шега или като учебен пример, или пък че застраховащият го е заплашил, т.е. насила му е платил. Според мен, върховните съдии са вложили много фина ирония в решението си. Харесва ми.

-

08.03.2019 Медиите отразиха тълкувателното решение, като наблегнаха предимно на първата точка - че застрахователят има право да иска нищожност на ГО без конкретен спор. Това положение действително е интересно (в см. незаконосъобразно - медиите не го наричат така, разбира се), но много по-важна е четвъртата точка - че съдебните решения са непротивопоставими на ГФ и трети лица, неучаствали в делата, т.е. не важат за тях. Това означава, че ако ДаллБогг каже на ГФ "Плащай вместо мен и се разправяй с регресни искове!", ГФ ще му отговори: "Гледай си работата! Аз не съм участвал в твоите дела и за мен застраховките са си валидни.", образно казано.

        08.03.2019 Правен свят:  ВКС с тълкувателно решение по въпроси, свързани със застраховката Гражданска отговорност
        08.03.2019 news.lex.bg:   И без възникнал спор, застраховател може да иска нищожност на договор за „Гражданска отговорност"
        08.03.2019 De fakto:  Тълкувателно решение ВКС изяснява спорна практика по договорите за застраховка „Гражданска отговорност"
         08.03.2019 news.bg:  ВКС: Застрахователят може да иска нищожност за „Гражданска отговорност", без да има спор

         15.03.2019, Параграф 22: ВКС поряза застрахователи за "нищожни" договори - това е най-точната статия по темата.

-

12.03.2019 Стотици пропищяха от жестока измамна схема на български и румънски цигани с коли втора ръка

-

22.05.2019 Факти.бг: Искаме месец отсрочка за казуса „Зелена карта"

-

30.05.2019 Varna24.bg Пак ли? Задава се ново поскъпване на "Гражданска отговорност" През миналата година тя скочи с над 50% и средната й стойност в момента е между 250 и 300 лв. в зависимост от населеното място. Увеличението вероятно ще продължи и в идните месеци. Една от причините за новото поскъпване са мерките, които трябва да предприемат застрахователите, след като от края на 2018 г. страната ни бе поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" заради системно неплащане от страна на определени компании на щети от катастрофи с наши автомобили в чужбина.

-

19.06.2019 Още една точна статия по темата за ТР № 1/2018 на ОСТК към ВКС: Застрахователите вече не могат да твърдят нищожност поради липса на подпис или премълчаване на обстоятелства от застрахования при договор за задължителна застраховка Гражданска отговорност  С Тълкувателно решение № 1/07.03.2019 г. по тълк.д. № 1/2018 г. на ВКС, ОСТК, бяха дадени отговори на част от противоречиво разрешаваните от съдилищата въпроси относно договорите за задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите. Този вид задължителна застраховка е един от най-масово сключваните в България, поради което и възприетите от ВКС решения засягат мнозинството шофьори в България.

-

14.10.2019 Актуално.бг: В Добрич осъдиха румънец за неплатени данъци за близо 100 коли ОС-Добрич осъдил условно румънски гражданин за неплатени данъци в размер на 15 794 лв. за периода от 24.02.2011 г. до 28.02.2012 г. Бил управител на регистрирана в България фирма за търговия с автомобили и не декларирал притежавани от дружеството му 97 МПС. "Според анализ на материали по досъдебното производство румънски граждани закупували автомобили от различни държави, но заради високата първоначална такса за регистрацията им в тяхната страна те се насочили към по-благоприятна за тях схема. В Румъния регистрирали колите си с временни номера за максималния законов срок, след което ползвали услугите на фирми в България, за да се сдобият с българска регистрация на техните превозни средства. Клиентите получавали необходимите документи и нотариално заверено пълномощно за автомобил, с който можели да пътуват навсякъде и да се разпореждат с него. За целта се пристъпвало към фиктивни сделки за покупка на автомобилите. В договорите за покупката е посочен един и същи румънски град, а за купувач е визирана фирмата на изправения пред Темида румънски гражданин. От съда посочват, че почти всички договори са сключени на цена от 150 евро, независимо от марката, модела, възрастта и състоянието на автомобила. Чуждестранният предприемач у трябвало да декларира тези автомобили пред община Генерал Тошево и да им плати данъците. Той е признал вината си и делото е преминало по реда на съкратено производство."

-

27.11.2019 Безумно скъпа "Гражданска" реже румънско-българската далавера

-


10.02.2021 Актуално.бг: Регистратор на румънски коли в Добрич укрил 200 000 лева данъци за 358 автомобила  ОП-Добрич е внесла обвинителен акт срещу Т. Г., който като управител на дружество избегнал плащането на данъчни задължения по ЗМДТ за притежаваните 358 леки и товарни автомобила в размер на 196 440,52 лева. "63-годишният мъж  ще отговаря за данъчна измама в особено големи размери, като деянието е извършено като продължавано. В периода от юли до декември 2014 година, управляваното от Т. Г.  дружество регистрирало 358 автомобила, без да подава декларации в община Добрич, които са задължителни. В двумесечен срок от придобиването собственикът е длъжен да ги декларира пред общината по адрес на седалището на дружеството, което се помещавало в град Добрич. Схемата, използвана от 63-годишният мъж, била известна като „румънска" и била разпространена в Северна България. Чрез нея румънски граждани купували автомобили от цяла Европа, но тъй като първоначалната такса за регистрация в Румъния била висока, те пристъпвали към по - евтин вариант. А именно: регистрирали колите си с временни номера за максималния срок в Румъния, намирали фирми като дружеството на Т. Г., които им помагали да се сдобият с българската регистрация на собственото им превозно средство. Така с пълен комплект от документи и с нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал автомобила си, с който можел да пътува навсякъде и да се разпорежда с него. Но автомобилите не били  регистрирани  по ЗМДТ в съответната община в България - в случая Община Добрич,  не били свалени от отчет в сектор „Пътна полиция" и оставали с български регистрационен  номер. Предстои делото срещу 63-годишният обвиняем Т.Г. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд."

-

Начало на блога

 

Този материал е част от Застрахователна измама

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1554

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.