2011 - Румънци с регистрирани в България коли точат Гаранционния фонд

Ето какъв бил номерът със застрах. измама, в която ме обвинява ДаллБогг  - много стар!

-

Начало на блога
 

Този материал е част от Статии за застрахователни измами

-

http://www.zastrahovatel.com/statia.php?mysid=4229&t=15

28 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com

В-к "Труд"

-

Купувате си автомобил и ако до 14 дни след сделката не впишете колата в областния КАТ, към който се водите по постоянен адрес, старата й регистрация ще стане невалидна. Такава промяна в Наредбата за регистрация на моторни превозни средства готви МВР заради множеството случаи румънци да карат автомобили с български номера, без да ги регистрират по местоживеене в родината си, а при инцидент да искат застрахователно обезщетение от нашите компании.

В момента и у нас масово се карат коли с номера от различни общини, хората си прехвърлят собствеността им с генерални пълномощни, а не с договори за покупко-продажба. Предвижда се и тази практика да се прекрати, ако парламентът приеме авторегистрациите да се правят задължително в общините, в които колите се карат преимуществено и където се плаща местният им данък.

Нужна е промяна и в реда за прехвърляне на собствеността между български и чуждестранни лица, което дава възможност коли с наши табели да се карат от граждани на Румъния или Гърция. Проблемите бяха поставени на международна конференция по автомобилното застраховане във вторник в София.

 

Румънци с регистрирани в България коли точат Гаранционния фонд

 

Румънски граждани масово управляват автомобили с българска регистрация. Така плащат по-малки данъци и такси, а при катастрофи на тяхна територия щетите се поемат от нашите застрахователни компании или от Гаранционния фонд. Това съобщи Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), на международна конференция в София по проблемите на автомобилното застраховане.

В последната година проблемът придоби драстични размери. Това е изтичане на национален капитал, каза Богоев.

По думите му има заведени щети за над 65 млн. лева към Гаранционния фонд.

Две са основните схеми, които се използват. Първата е когато българин, най-често от ромски произход, купува автомобил от автокъща. Реалният собственик обаче е румънски или гръцки гражданин, на който пред нотариус се издава генерално пълномощно за управление на колата. Така МПС-то не се сваля от регистрация, а се кара с български номера в съседните държави. По този начин се пести от екотаксата при регистрация, която в северната ни съседка например е 180 евро, а у нас е 80 лв. Сключва се и по-евтина "Гражданска отговорност".

Според застрахователи има хора, на чието име се водят по 700-800 такива автомобила.

Вторият вариант е, когато европейски граждани купуват коли от физически лица у нас, а после ги карат в своята държава, без да ги пререгистрират.

И по двете схеми ужилени са нашите компании, както и Гаранционният фонд, който плаща, в случай че колите нямат действащи полици.

Предложението на застрахователите е да се извършва по-строг контрол при сделки с чужди граждани, а нотариусите да водят база данни на издадените генерални пълномощни.

Влизането ни в ЕС показа, че сме неподготвени за предизвикателствата на пазара, коментира Румен Гълъбинов, шеф на застрахователния брокер GrECоJLT- България. Първият удар бяха високите обезщенения по "Гражданска отговорност", които трябва да плащат нашите застрахователи при катастрофи в чужбина. Вторият е наличието на такива схеми, които нанасят щети на финансовата ни система, каза Гълъбинов.

 

С 31% повече са исковете за катастрофи в чужбина

 

5190 иска за обезщетения за пътнотранспортни произшествия на територията на ЕС са постъпили за първите 6 месеца на годината към наши застрахователи. Увеличението спрямо същия период на миналата година е с 31 на сто.

Най-много са исковете за покриване на щети в Румъния - 1798. На второ място е Италия с 500.

По данни на пътната полиция има огромен скок и на ПТП с коли на румънци, регистрирани в България. През 2010 г. те били са били 3155 срещу 204 за 2006 г.

Според Алекси Стратиев, зам-шеф на "Охранителна полиция", от началото на годината румънската полиция е предоставила масив от данни за около 4000 автомобила, регистрирани у нас със собственици румънски граждани. Преди около 20 дни е получена информация, че 500 от тях са пререгистрирани.

 

автор: Леонора Лекова

Начало на блога
 

Този материал е част от Статии за застрахователни измами

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1556

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.