Стотици пропищяха от жестока измамна схема на български и румънски цигани с коли втора ръка

Оригинална публикация: в-к Блиц, 12.03.2019 

Стотици пропищяха от жестока измамна схема на български и румънски цигани с коли втора ръка

Схема с БГ номера за коли, които се карат в Румъния, жили стотици годишно със запорирани автомобили. Това съобщи частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов пред "Монитор".

От преди няколко години в Северна България е много разпространена схема, при която малоимотен български или румънски ром регистрира у нас фирма, на чието име започва да пазарува коли втора ръка.

След това возилата се продават на румънци, които ги карат в родината си с пълномощно, за да избегнат плащането на местни данъци и застраховки „Гражданска отговорност".Оказало се обаче, че често собственикът на возилата задлъжнява или към държавата, или към кредитна институция и няма как да плати борча си. Затова българските ЧСИ-та запорират автомобилите, които се водят актив на фирмата му.

„Има много фиктивни фирми, които са дали пълномощни на румънци да карат български коли в Румъния. Тези физически лица обаче трупат огромни задължения като местни данъци и такси", обясни Хаджииванов.

Той разказва, че след като се установи дългът, се образува изпълнително дело срещу длъжника и започва масов запор на коли.„Например по едно дело имам 700 автомобила запорирани. Има и по 300-400 коли запорирани по едно дело. Тези коли са много евтини там. Голямата беля за България е, че когато стане произшествие, българските застрахователи плащат, а там постоянно стават произшествия", допълва съдебният изпълнител.

Оказва се обаче, че тези коли представляват един параграф 22, защото няма кой да плати дълга на толкова много коли. „Другият голям проблем е, когато някой, дори румънската държава, иска да купи такъв автомобил - не може да го регистрира, защото има запор в България. Не може и да плати дълга, защото да платиш дълга на толкова автомобили, за да вземеш един, е безумно", категоричен е Хаджииванов.

Той обясни, че има списъци от общините, които си търсят местните данъци и такси. „Те трябва да бъдат информирани за тези коли, ако минат границата, но те изобщо не се прибират в България. Карат се в Румъния с пълномощно и това няма начин да се спре. Още преди години евтини коли внос втора употреба заминаваха с пълномощно за Румъния.


Това са хиляди коли, които се водят на малоимотни хора. По цялата северна граница това е бизнес - в Румъния се кара колата, без да се плащат застраховка, нито местни данъци и такси. Всички колеги имаме такива дела. Наричаме ги „румънските", по тях няма събираемост, защото няма имущество в България", обяснява още Хаджииванов.

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1747

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.