Правото на собственост у нас е... само на книга

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Оригинална публикация - Банкеръ 30.05.2009

-
Конституцията на Република България гарантира на книга правото на собственост на всеки български гражданин. Погазването точно на тези текстове през последните години обаче се превърна в нещо съвсем нормално у нас, а участниците в схемите за измами с имоти в повечето случаи остават ненаказани. Прочулият се след грандиозния скандал с прехвърлянето на 14 дка общински терен в кв. Стрелбище на Петър Драшков (брат на изгорелия заради случая Иван Драшков) нотариус Емануил Каракашев все още продължава да практикува професията си. Името му често се споменава в публикации, свързани с имотни измами, срещу него са водени и дела, но на този етап всичко приключва без резултат, а нотариус Каракашев се оказва кристалночист.
Въпреки сериозната закана на министъра на правосъдието - Миглена Тачева, образуваното дисциплинарно производство срещу нотариус Емануил Каракашев след скандала Драшков, приключи... с порицание.
В текста, изпратен от съдебното ведомство до в. БАНКЕРЪ, изрично е подчертано, че мотивите за решението са такива, тъй като липсват други подобни сигнали за нотариус Каракашев. Очевидно обаче в правосъдното ведомство не четат вестници... и затова нямат достатъчно информация. В тази връзка (може пък и да е съвпадение...?) ще разкажем една история, в която
порицаният нотариус
отново е главно действащо лице. На 16 септември 2004 г. в кантората му се явяват Славка Георгиева и племенницата й Антония Недева. Възрастната жена продава на племенницата си апетитен имот с малка къщичка от 70 кв. м и изграденото до нея търговско помещение от 40 кв. м (кафе-аперитив) на столичната улица Будапеща. Самата Недева живее в кв.Банишора и тъй като има друго жилище, решава да отдаде новата си собственост под наем. Сключва и договор с хората, които се настаняват в имота й.
През декември 2008 г. обаче наемателите притеснени съобщават, че е пристигнал частен съдия-изпълнител, заедно с двама служители на МВР, които правят въвод във владение в полза на абсолютно неизвестното на Недева лице - Красимир Пейчев. Оказва се, че този човек на 9 май 2008 г., отново чрез услугите на Каракашев, е успял да закупи имота на нищо неподозиращата Недева за 51 000 евро (цена в пъти под пазарната) чрез нейния пълномощник - 23-годишната Славея Валентинова Терзиева-Георгиева. Само че Недева не познава нито пълномощничката си, нито купувача, нито пък е получавала пари за тази сделка. Според издадения от Каракашев нотариален акт парите са били платени при подписването на акта. С други думи, получателят им е била Славея Георгиева. Друг е въпросът
как се плаща такава сума... кеш?
Странно е също и защо на нотариуса не е направило впечатление, че пълномощното, което му е било представено, е издадено... в Русе. Да се запита човек защо им е било нужно да пътуват чак дотам за пълномощно, след като и двете живеят в София.
Потърсихме русенската нотариуска Петя Трендафилова, която очевидно вече знаеше за случая с Недева и пред репортер на вестника заяви: В работата си съм безкрайно стриктна и проверявам всички документи прецизно. Пред мен се яви лице, което предостави личните си документи и се представи за Антония Недева. Не съм имала основание да се съмнявам, че това не е тя.
Странно обаче защо сега Недева не ме е потърсила и не е дошла при мен, след като твърди, че не тя е присъствала на издаването на това пълномощно...? Спомням си случая, защото излязох от сделка, за да заверя пълномощното, и поради факта, че тя много бързаше. Нека правоохранителните органи да си свършат работата, да извършат проверка и тогава всичко ще стане ясно. Разбира се, ако някой е злоупотребил с документите на Недева, аз не бих могла да знам, но съм убедена, че ако видя лицето днес, ще си спомня дали то е идвало в кантората ми, или не. Що се отнася за връзките, които правите по отношение на сделките, изповядвани от нотариус Каракашев, категорично мога да кажа, че не го познавам и за него съм чела само във вестниците.
Трендафилова може и да е права. Отдавна е известно, че за криминалния контингент не е проблем да се сдобие с абсолютно перфектно копие на всяка лична карта срещу... 200 лева.

Самата Недева от своя страна твърди, че никога не е ходила до Русе и не познава нито нотариуската, нито упълномощеното от нея лице. В подкрепа на това тя дори предоставя служебна бележка от Националната художествена академия в София, с която се удостоверява, че на същата дата ( 22 април 2008 г.) жената е била на работа от 9 до 12.30 часа и от 15.25 до 18 часа. При това положение се оказва, че Недева би трябвало да се е движила с хеликоптер, за да отиде до Русе, да направи пълномощното и да се върне на работното си място за... три часа.
В този малко странен документ прави впечатление, че точно в Русе Антония Недева е решила да упълномощи 23-годишната Славея Терзиева-Георгиева да продаде именно този неин имот ведно с цялостното обзавеждане, и то при цени и условия, каквито уговори и прецени, да получава всякакъв вид документи и куп други права, включително и да преупълномощава трети лица с дадените по-горе права и всичко това... безсрочно.
Неминуемо изниква въпросът каква е причината Недева да не продаде имота си сама, а за това й е необходим пълномощник. Пред в. БАНКЕРЪ тя каза: Покойната ми леля нямаше деца и ми продаде къщата и двора си две години преди да почине. Никога не съм имала намерение нито да го продавам, нито пък съм имала финансови затруднения, които да аргументират вземането на такова решение. Още повече че аз не съм нито саката, нито малоумна, за да давам правата на някой да решава вместо мен кога и за колко да продава собствения ми имот. За мен това е откровена фалшификация и кражба.
Пълномощното влиза в употреба на 9 май 2008 г., когато нотариус Каракашев изповядва сделката за продажбата. Купувач е Красимир Пейчев. Интересното е, че по-късно Недева си спомня, че същият човек е ходил при нея няколко месеца преди фиктивната сделка и е искал да вземе под наем търговското помещение, но тя така и не се е съгласила да сключи договор с него.
Прави впечатление, че в документите, описани в нотариалния акт, удостоверяващи правото на собственост и изпълнението на особените изисквания на закона, е записано, че е представена скица на имота под № АС-94-А-90. Справка в администрацията на район Сердика, където би трябвало да е издадена въпросната скица, обаче показва, че пълномощничката действително е подала заявление за издаването й на 23 април 2008 г., но самата скица е била издадена на... 16 май, или седмица след като сделката вече е била сключена. А според кмета на района Тодор Кръстев подготвената в техническата служба оригинална скица е изготвена само в един екземпляр и до този момент тя не е получена от заявителката (поне по нормалния за този вид административни процедури път). С официално писмо (от 11 май 2009 г.) Кръстев удостоверява, че скицата се съхранява в администрацията на СО - район Сердика.
Изумена от
наглостта на извършеното
Антония Недева започва битка с правозащитните органи в държавата. Тя завежда съдебно дело за нищожност на сделката и освен това изпраща тъжба до районната прокуратура в София на 12 декември 2008 година.
Оттам възлагат графологична експертиза на подписите, извършена във II РУ на СДВР, която според експертната справка ( №220/2009 г.) категорично доказва, че подписът върху пълномощното не е положен от Антония Недева. Преписката, обаче е препратена за последваща проверка и в I РПУ на СДВР, защото кантората на нотариуса се намирала в неговия периметър на действие. Резултатът оттам все още не е известен, макар че работата е трябвало да бъде свършена още през март. Наблюдаващият прокурор по случая е Красимир Христосков, който пред в. БАНКЕРЪ определи като странен факта, че резултатите от проверката се бавят толкова много. Той обеща да изпрати писмо, с което да напомни на проверяващите, че сроковете отдавна са изтекли. Прокурорът пое ангажимента да ни съобщи, когато има становище по случая.
Хубаво ще е обаче и инспекторатът да прояви интерес към това размотаване.
Отчаяната жена, която на практика в този момент е лишена от имота си, започва собствено разследване и се натъква на още по-интересни факти. Оказва се, че момъкът (Красимир Пейчев), който е закупил нейния имот през май миналата година, е станал и горд собственик на един апартамент в ж.к. Дианабад. Сделката и при тази покупка е изповядана отново при нотариус Каракашев и отново чрез пълномощник, чийто документ също е издаден от споменатата нотариална кантора... в Русе. Само дето и този продавач не знае, че е продал апартамента си. Той тепърва ще тръгне по каменистия и осеян с урви път на родното правораздаване.
Ощастливеният купувач
Потърсихме и купувача Красимир Пейчев. Успяхме да се свържем с него на мобилния му телефон, но когато разбра за какво го търсим той каза: Не се интересувам от въпросите ви, а освен това съм в болница и не мога да говоря. При следващо позвъняване от друг колега се оказа пък, че... бил в провинцията и също не можел да говори.
Надяваме се правоохранителните органи обаче да успеят да поговорят с него. Още повече че ако някой си направи труда да изиска справка за криминалните регистрации на този човек, както и за съдебния му статус, то неминуемо ще се натъкне на доста интересна биография, която включва обвинения за грабежи, кражби, документни измами и ред други интересни подробности около битието на този вероятно известен в ъндърграунда костинбродски ром. Тук обаче неминуемо изниква въпросът и за избора му на нотариус, който да го обслужва, чийто отговор също не бива да се подминава.
Докато това се случи, за потърпевшите остава да обикалят съдебните зали, да доказват неприкосновеното си право на собственост, което уж конституцията им гарантира. Пък кой знае, може да дочакат - след 4-5 години някой от престъпната верига да бъде наказан - я с порицание, а с мъмрене пред строя...

В писмо до в. БАНКЕРЪ от пресцентъра на правосъдното ведомство ни уведомиха, че с решение от 27 април 2009 г., постановено по дисциплинарно дело №1 от същата година, състав на Дисциплинарната комисия се произнесе, че е налице виновно неизпълнение на задълженията на нотариус Каракашев, изразяващо се в проявена небрежност при издаване на констативен нотариален акт в нарушение на чл.588, ал.1, т.3 от ГПК, съгласно чл.74 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД) е основание за носене на дисциплинарна отговорност от нотариуса и му наложи дисциплинарно наказание по чл.75,ал.2,т.1 от ЗННД - ПОРИЦАНИЕ.
 -

       Бележка от блогъра. По информация от сайта на Нотариалната камара, Каракашев е бил заличен през 2011 г.:

Емануил Веселинов Каракашев (311)
Нотариус
Район: София
Град: София
Пощенски код: 1000
Дата на вписване: 14 Септ. 1998 г.
Забележка: Заличен, архивът е предаден на нот. Михаил Воденичарски, рег. № 292, РС София на 04.07.2011 г.

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

 

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1746

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.