Застрахователите плащат милиони заради чужденци с български коли

Начало на блога

 

Този материал е част от Статии за застрахователни измами

-

Фрогнюз, 24.08.2018
https://frognews.bg/novini/zastrahovatelite-plashtat-milioni-zaradi-chujdentsi-balgarski-koli.html
.
Българските застрахователи и Гаранционният фонд плащат милиони левове заради практиката чужденци да карат коли с български номера. От Фонда настояват за спешни промени.

Основно румънци шофират български коли, а при произшествия плаща държавата. Така например през 2016 година Гаранционният фонд е платил над 17 милиона лева за катастрофи извън България. Една трета от тях - причинени от румънци с български коли.

Румънците предпочитат да карат коли с български табели, защото им е много по-евтино, като 36-годишният Николае Дорин от Гюргево. Категоричен е, че и следващата му кола ще е с българска регистрация.

 

„Купуваме коли от Англия, Германия, отиваме в България с български регистрационен номер. Тук, в Румъния, цената за застраховка е много, много висока и същото се отнася за таксите", заяви Николае Дорин пред bTV.

 

Освен по-изгодно, с български табели шофьорите в чужбина са почти ненаказуеми, освен при катастрофа, когато щетите поема българският застраховател или по-често Гаранционният фонд.

 

А за някои българи търговията с номерата е бизнес. Причакват румънците в КАТ и срещу дребни суми продават името си. Има нашенци с по 500 коли на тяхно име.

От Гаранционния фонд настояват за спешни промени и контрол, за да спре източването на милиони левове.

 

„Да се контролира регистрацията и собственикът, по-тясна връзка с данъчната служба, за да се знае, че е тук този човек, живее на този адрес", заяви Борислав Михайлов.

 

Освен румънци, италианци също се възползват от услугата. За 10 години за катастрофи там Гаранционният фонд е изплатил над 20 милиона лева. Една трета от тях са участието на коли с български номера, шофирани от чужденци.

-

Много точен коментар по статията, 25.08.

Петьо Петков

Не е тъкмо така - шофьорите на "румънските" коли не са без ГО - би ги спрял от движение първият румънски полицай. Който ги е застраховал, той им поема и рисковете. При 100 000 коли (информация на TVR1) средно по 300 лв прави получени от съответните български застрахователи 30 милиона лева. Има достатъчно пари за покриване на щети (17 милиона) и остава една добра печалба от 13 милиона. Ореваването от страна на застрахователите, подкрепено от ББ с безумното твърдение, че наши коли - 1% от движещите си в Румъния - причиняват 42% от ПТП там, цели да ни убеди да приемем неизбежността от удвояването и утрояването на ГО. Иначе добрата система бонус-малус и тя ще бъде побългарена в полза на акулите в застраховането. Така е в държавата на тоталната кражба. А ролята на журналистите не е да повтарят, а да проверяват твърденията на заинтересовани бизнесмени и доказани лъжци.

-

Начало на блога

 

Този материал е част от Статии за застрахователни измами

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1685

Leave a comment

Categories

Pages

Powered by Movable Type 5.2.10

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.