29.10.2018 Балон с „Гражданска отговорност" и бъдеща криза: „Скритите румънки"

Начало на блога
 

Този материал е част от Статии и предавания за застрахователни измами

-

29/10/2018 09:47


Възмущението от казуса "Олимпик", което си премина и преминава основно във Facebook, но това далеч не е единствената кирлива риза в застрахователния сектор и то конкретно що се отнася до застраховките "Гражданска отговорност". Нова или не чак толкова нова схема лъсна в национален ефир - в предаването "Открито" на Валя Ахчиева [от 28.10.2018 "Организирана българо-румънска схема за застрахователни измами" https://bnt1.bnt.bg/bg/a/organizirana-blgaro-rumnska-skhema-za-zastrakhovatelni-izmami-28102018], което се излъчва по БНТ.

Става въпрос за т.нар. схема, позната с разговорното име "скрити румънки". Каква е тя - брокер сключва полици за "Гражданска отговорност" за автомобили с български регистрационни номера, но всъщност собственост на румънци. Оказва се обаче, че полиците биват подписани от името на вече починали хора, от името на бездомни хора, клошари и дори на хора, чиито лични данни са откраднати, твърди Ахчиева.

Случаят, който беше показан, касае брокерът "Булром Глобал Груп", който е с отнет лиценз от КФН, а негов ръководител е Веселин Атанасов. Заради полици "скрити румънки", сключени от този брокер, загуби търпи застрахователното дружество "DallBogg Живот и здраве" - в размер на почти 350 000 лева. Въпреки това, при подадени няколко сигнала до Гаранционния фонд от застрахователите - на 21.02.2017, на 02.10.2018 и на 10.10.2018, отговор няма, въпреки че и на последна инстанция съдът посочва, че брокерът дължи пари за над 4000 полици. От "DallBogg Живот и здраве" са категорични - Гаранционният фонд счита полиците за валидни. Конкретен пример за измама са полици "Гражданска отговорност", в друго застрахователно дружество, на името на врачанина Иво Ванков, който е починал още през 2013 година. Полиците обаче са подписани след смъртта му - през 2015 година, твърди Ахчиева.

Те са за два автомобила - Opel Vectra и Peugeot. Съседи на Ванков твърдят, че той бил "пияница" и дори трабантче нямал. "Когато няма такава застраховка, Гаранционният фонд плаща", заяви Борислав Михайлов, председател на УС на Гаранционния фонд. Той призна, че имало "такива решения", но това било чисто съдебен въпрос. Нищожността е между страните, ние не сме страна, опита да се измъкне Михайлов. И не можа да отговори на въпрос кое му е сложното, че "един измамник е написал полица на името на починал човек". Същото беше положението с Деница Шорикова от КФН. Налице е висящо тълкувателно дело, добави Шорикова. Бившият зам.-председател на КФН Ралица Агайн-Гури пък отказа да коментира, защото било секретно. И посъветва да бъде попитана КФН.

Иначе служителка на "Булром Глобал Груп" заяви пред Ахчиева, че има друга компания - "Рекрекс Консултинг", която чакала да ѝ се обнови системата, за да заработи. А от "DallBogg Живот и здраве" са категорични - "Булром Глобал Груп" не са платили и една стотинка по свои полици.

 

-

 

Вариация на същата тема

 29.10.2018
-
Възмущението от казуса "Олимпик", което си премина и преминава основно във Facebook, но това далеч не е единствената кирлива риза в застрахователния сектор и то конкретно що се отнася до застраховките "Гражданска отговорност". Нова, или не чак толкова нова, схема лъсна в национален ефир - в предаването "Открито" на Валя Ахчиева, което се излъчва по БНТ. Става въпрос за т.нар. схема, позната с разговорното име "скрити румънки". Каква е тя - брокер сключва полици за "Гражданска отговорност" за автомобили с български регистрационни номера, но всъщност собственост на румънци. Оказва се обаче, че полиците биват подписани от името на вече починали хора, от името на бездомни хора, клошари и дори на хора, чиито лични данни са откраднати, твърди Ахчиева.
-
Случаят, който беше показан, касае брокерa "Булром Глобал Груп", който е с отнет лиценз от КФН, а негов ръководител е Веселин Атанасов. Заради полици "скрити румънки", сключени от този брокер, загуби търпи застрахователното дружество "DallBogg Живот и здраве" - в размер на почти 350 000 лева. Въпреки това, при подадени няколко сигнала до Гаранционния фонд от застрахователите - на 21.02.2017, на 02.10.2018 и на 10.10.2018, отговор няма, въпреки че и на последна инстанция съдът посочва, че брокерът дължи пари за над 4000 полици. От "DallBogg Живот и здраве" са категорични - Гаранционният фонд счита полиците за валидни. Конкретен пример за измама са полици "Гражданска отговорност", в друго застрахователно дружество, на името на врачанина Иво Ванков, който е починал още през 2013 година. Полиците обаче са подписани след смъртта му - през 2015 година, твърди Ахчиева. Те са за два автомобила - Opel Vectra и Peugeot. Съседи на Ванков твърдят, че той бил "пияница" и дори трабантче нямал. "Когато няма такава застраховка, Гаранционният фонд плаща", заяви Борислав Михайлов, председател на УС на Гаранционния фонд. Той призна, че имало "такива решения", но това било чисто съдебен въпрос. Нищожността е между страните, ние не сме страна, опита да се измъкне Михайлов. И не можа да отговори на въпрос кое му е сложното, че "един измамник е написал полица на името на починал човек". Същото беше положението с Деница Шорикова от КФН. Налице е висящо тълкувателно дело, добави Шорикова. Бившият зам.-председател на КФН Ралица Агайн-Гури пък отказа да коментира, защото било секретно. И посъветва да бъде попитана КФН. 
-
Иначе служителка на "Булром Глобал Груп" заяви пред Ахчиева, че има друга компания - "Рекрекс Консултинг", която чакала да ѝ се обнови системата, за да заработи. А от "DallBogg Живот и здраве" са категорични - "Булром Глобал Груп" не са платили и една стотинка по свои полици. Редактор: Ивайло Ачев Етикети: Гражданска отговорност Застраховане застраховки застраховка Олимпик

-

Начало на блога
 

Този материал е част от Статии и предавания за застрахователни измами

-

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1716

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.