Проблеми с кметските пълномощни

Начало на блога

Обратно към всички информативни материали

 

КАК СЕ ИЗВЪРШВА ЗАВЕРКА НА ПОДПИС И СЪДЪРЖАНИЕ Много хубави, подробни обяснения за правилната заверка на пълномощно съгл. изискванията на чл. 37 от ЗЗД и чл. 590, ал. 4 от ГПК. Информация е от интернет с посочени източници.

 

 

Още по соц-време кметовете са имали право да заверяват пълномощни

 

За правото на кметовете да заверяват подпис и съдържание на пълномощно - кратък преглед на релевантното законодателство от 01.03.2008 до 2016.

-

Рисковете кметът да играе нотариус Статия от 2011 г., в която се казва "Нужно е обучение на кметовете".

-

Обучават кметовете да извършват нотариални удостоверявания  Тук има хубави  инструкции за заверка на подпис и съдържание на пълномощно

-
Инструктират консулите за номерацията на удостоверено съдържание  И тук има чудесни обяснения. Четете, консули и кметове (и прокурори от Плевен)!

-

Селски кмет с глоба за неспазване на Закона за нотариусите

-


12.05.2012 Кметове и консули ползват регистър на Нотариалната камара Не се заблуждавайте от заглавието. Вече е 2017, а още не го ползват, макар че им дадоха достъп (още не са ги обучили да го ползват).

-

2015 - Агенция по вписванията: Всички пълномощни влизат в общ регистър Щяло да стане до края на 2015. И това е кьорфишек (стана през 2017, бел. блогър).

-

2015 Нотариус Теодора Вуцова: Има решение за застрахователните измами Според нотариус Вуцова, не е нужно на кметовете да се дава достъп до единната електронна система "Единство" на Нотариалната камара, защото кметовете "не заверяват пълномощни, чрез които да може да се прехвърли имот. Тази система към момента обхваща само и единствено пълномощни за разпореждане с недвижими имоти, каквито кметовете не могат да заверяват."(как е възможно нотариус Вуцова да не знае, че кметовете заверяват пълномощни за прехвърляне на имоти? - вж материала За правото на кметовете да заверяват подпис и съдържание на пълномощно, бел. блогър)

-

2015 Из интервю с адв. Стоян Желев, брат на бившия президент Жельо Желев. "Откъде-накъде един кмет, който теоретично може да бъде и с основно образование, има право да заверява „измислени" пълномощни, с които се правят грандиозни имотни измами, а опитен адвокат не може? Ами дайте пък да видим, щом ни сочат, че сме заплаха за гражданския оборот, а частните нотариуси са негов гарант, откога започна бумът с имотните измами, а? Ама били си направили в Нотариалната камара регистър на пълномощните за повече сигурност. А кой казва, че ние няма да го направим? Точно такава е идеята - удостоверяването да става контролирано и заверките да влизат в регистър. Питам: защо нотариусите не повдигат въпроса, че общинските администрации не водят регистри за заверените от кметовете пълномощни?"

-

Становище на Нотариалната камара от 2015 г. Тук се казва, че "държавата е организирала предоставянето на нотариални услуги във всички населени места посредством предоставянето на определени, ограничени нотариални компетенции на други лица, които не са нотариуси." Важно е да се отбележи, че държавата е организирала предоставяне на нотариални услуги от селски кметове и за жителите на големите градове, като София, Варна и т.н., където работят десетки нотариуси с пълни компетенции - вж Нотариален туризъм.

-

14.05.2016 16 кметове на села в Кюстендилско ще имат достъп до системата за електронни подписи

-
06.06.2016 Дим. Танев говори пред БНТ за измамите с кметски пълномощни

-

2016 Осъдиха бивш кметски наместник Неприсъствени заверки. Споразумял се е с прокуратурата. Това е кметът от гр. д. № 5122/2018 на РС-Ст. Загора
-

28.12.2016 Духът на закона в чл. 83 от ЗННД Статия за това, как благородната идея да се доближи нотариалната дейност максимално до населението, за да се спестят разноски за придвижването до нотариус на възрастни и болни хора от селата, постепенно се е превърнала в някаква гротеска, която аз наричам нотариален туризъм.

 -
Нови разпоредби в ТЗ за удостоверяване на подпис и съдържание
Интересни паралели между изискванията за заверка на договори за продажба на дружествени дялове и за продажба на имоти.

-

26.02.2016 novini.bg/: Бившият кмет на Гривица Тошко Василев влиза в затвора - за неприсъствена заверка на пълномощно, участие в кражба и каране без книжка

-

02.03.2016 Епицентър: Кметът на Галиче Ценко Чоков даден на съд за нарушения като нотариус  При проверка на Общия регистър за нотариални заверки, удостоверяващи съдържание на документ, в специалните книги по чл. 590 на ГПК, водени по години, не се съхраняват 159 екземпляри на преписи от заверени пълномощни за трансформация на право на собственост върху недвижими имоти. Констатираните нарушения при изпълнение на удостоверителните функции и при извършване на адресните регистрации сочат на неспазването на закона. (него го оправдаха още през 2016 - натисни тук, но през 2019 после пак го обвиниха - натисни тук, а точно днес пак са го пуснали в дом. отпуск - натисни тук, бел. блогър, 17.05.2019)

-

10.04.2017 Правен свят: Пълномощните, заверени от кмет, влизат в системата на нотариусите

10.04.2017 Дарик нюз: Предлагат опция нотариусите да проверяват действителни ли са пълномощните

10.04.2017 Дневник: Правосъдното министерство опитва да сложи край на имотните измами с фалшиви пълномощни

-

10.04.2017 Капитал: Кметовете ще вкарват пълномощните за имотни сделки в информационната система на нотариусите

-

11.04.2017 Сега: Всички нотариални пълномощни от кметове вече ще се отчитат

-

12.04.2017 Господари на ефира - Министерството на правосъдието направи законови промени след наше разследване за имотната мафия Показаха писмо, което са изпратили до МП (ето го тук).

-

15.04.2017 Моят коментар по изменението на Наредба №32 за архивите на нотариусите Публикуван в платформата за обществено обсъждане strategy.bg
-

17.04.2017 В. "24 часа": Подправят се пълномощни на кметове и консули в чужбина

-

19.04.2017 Адв. Атанаска Дурова за новите мерки срещу имотните измами с кметски пълномощни ВИДЕО

-

20.04.2018 На съд отива кметът на село Сливница  (за 39 неприсъствени заверки на подписи през 2016 г.)

-
23.05.2018 Ocъдиxа за документни престъпления бивши кметове на две села във Варненско - Пчелник и Гроздьово (за неприсъствени заверки)

-
23.05.2018 Съдят кмета на петричкото село Самуилово за документно престъпление (пак за неприсъствени заверки)

-

23.05.2018 Вяра Нюз: Кметът на с. Самуилово Кирил Стоянов на съд за документни престъпления - неприсъствена заверка на пълномощно и декларации за продажба на имот

-

14.06.2018 trafficnews.bg: Съдът потвърди присъдата на Радньо Манолов за неприсъствени заверки
-

2018 Още един кмет от Лознишко на съд  - тук се споменава и кметът на Гороцвет, който е "заверил" пълномощното за продажба на земите на майка ми в плевенско.

-

28.01.2019 Кметът на село Вресово е отстранен от длъжност заради влязла в сила присъда за документално престъпление

-

16.04.2019 Осъдиха условно кмет на добричко село за документна измама

 -

 

27 юли 2019 - Луиза Стоева: Мога да гарантирам, че използването на чужди лични данни чрез подправени лични документи пред нотариус при прехвърлителни сделки с недвижими имоти или МПС е невъзможно да се случи
Интервю със зам. председателя на Нотариалната камара във връзка с теча на лични данни от НАП. За успокоение на гражданите се изтъква, че нотариусите имат достъп до базата данни на МВР, затова е изключено пред тях да се използват фалшиви документи с чужди данни. Пропуска се, че кметовете нямат такъв достъп, т.е. че главната опасност от злоупотреби с лични данни е при кметските пълномощни. Въвеждането им в електронния регистър на пълномощните, поддържан от Нотариалната камара, не решава проблема. Може би именно затова МП се зае със създаване на национален регистър на пълномощните, до който да имат достъп не само нотариусите, но и страните по сделките, както и с въвеждането на услуга по известяване на упълномощителя, че на негово име е регистрирано пълномощно.

 

 

Обратно към всички информативни материали

 Начало на блогаNo TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/912

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.