Имотните измами тип тези в айтоските села Ръжица и Разбойна (за сключване на арендни договори, бел. моя) са единични, каза председателят на Нотариалната камара Димитър Танев в студиото на "Денят започва".

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Това не е симптоматично и не изобличава нашата страна, например в Англия има над 2 милиона случая на кражба на самоличност (тези случаи нямат нищо общо с имотните измами, бел. моя), не трябва да се правят изводи и да се обобщава.

Земите на 110 човека от двете айтоски села са заграбени след измама с пълномощни. Фалшивите документи подписва бившият кмет на селото Юсеин Мухарем. Чрез тях се преотстъпва правото на ползване на между 3000 и 5000 дка за 10, 15 и 20 години на 32-годишния Сабри Халил.

Председателят на Нотариалната камара открои, че е елементарно да се заведе един документ, но е важно да е в полза на истината.

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Ако нотариусът от случая с Ръжица и Разбойна бъде осъден, едва ли ще получи само условна присъда. Той ще загуби и пълномощното си.

Председателят на Нотариалната камара бе категоричен, че е важно всяко пълномощно да се вкарва в информационанната система на Националната камара, за да има публичност на това, което извършва кметът.

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Така, както имат същата заверка пълномощните относно разпореждане с недвижими имоти. Какво означава това? Това означава тези пълномощни да се съставят в два екземпляра, единия да остава в кметството. Това няма да отнема пространство, няма да отнема време, но пък ще съхранява едно убедително писмено доказателство в един бъдещ съдебен спор и ще възспира възможността за именно такава измама.

Вижте целия разговор в "Денят започва". (линкът не работи)

-

Идеята и пълномощните за сключване на арендни договори да бъдат с двойна заверка - на подпис и съдържание, е осъществена в началото на 2017 г., като в чл. 3, ал. 4 от ЗАЗ (Закон за арендата в земеделието), в сила от 07.02.2017, е записано: "Пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите и съдържанието." (бел. моя, 16.04.2017)

 

-

Начало на блога

Обратно към всички проблеми с кметските пълномощни

 -