15.10.2017 Полицейска „тъща" откраднала имот. „Зетят" пречи на разследването

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 -

Източник: Биволъ 15.10.2017

През 2014 тъщата на разследващия откраднала апартамент в "Лозенец" с фалшиво завещание. Последвали спънки. И въпреки всичко, тъщата вече е обвиняема, а делото - в съда. За разлика от нашето, което се разследва от 2013 и още е до под кривата круша.

 

-

Столичен полицай е систематично „мачкан" с „гонка по устав", защото предал на съд „тъщата" на прекия си ръководител. Вече няколко месеца СДВР и МВР  упорито отказват коментар по случая.

Обвинението е повдигнато срещу Елеонора Александрова Генова. Тя използвала фалшиво (неистинско)  завещание, за да придобие правото на собственост върху апартамент в столичния квартал Лозенец. Впоследствие жилището е продадено на трето лице. Елеонора Генова обаче е съвсем не случайна. Тя е майка на жената, с която живее на семейни начала главен разследващ полицай Стоян Цветков. Той е началник на група „Разследване на икономически престъпления" в 4 Районно полицейско управление (4 РПУ) на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Измама, съставяне на документ с невярно съдържание, корупция, покровителстване на престъпна група и злоупотреба със служебно положение - това са само част от текстовете в НК, по които компетентните органи биха могли да се самосезират, ако се запознаят с изложените по - долу факти. Естествено, ако все още не са запознати.

До разследване се стигна благодарение на една пенсионирана болнична главна сестра, която се оказва непреодолима пречка за плановете на престъпната група. Като домоуправител на кооперацията, където се намира апетитното жилище, тя успява да се пребори с пасивността на родната полиция и прокуратура.

Следващата част от текста може да порази въобръжението на уважаемия читател, защото разследването започва с

Непоносима воня

В буквален смисъл, причинена от природен феномен. Продължението също мирише неприятно, но в преносен смисъл, заради корупционните практики в МВР.

„Елате на сянка, че аз съм възрастна жена и ще получа удар. Адска жега е." това са първите думи на госпожата, когато ми отваря. Обяснявам ѝ, че съм журналист от Биволъ и се интересувам от жилищна измама с апартамент, в нейния вход. В случая това се оказва жилището под номер 32. Блокът се намира на улица „Козяк" в „Лозенец". Кварталът е скъп и не съм учуден, че жилищните измамници са набелязали този имот.

От начало госпожата не изгаря от желание да си говорим. „Аз първо не ви познавам, не зная че сте журналист и на никого не вярвам!" категорична е тя. Когато се уверява, че наистина съм журналист, дамата, чиято самоличност няма да разкрием, разказва, че за няколко месеца са се явили трима душа с нотариални актове и претенции към апартамент 32. В хода на разговора разбирам, че моята събеседничка е и домоуправител във входа.

Всичко започнало, когато собственикът на въпросния апартамент в Лозенец - Борис Иванов Дюлюмджиев починал. В блока на улица „Козяк" всички се познават, защото някога са били колеги - медици. Само покойният мъж бил „външен". Преди години Дюлюмджиев живеел до хотел „Хемус". След смъртта на родителите, тъй като нямал свое семейство, продал жилището си там и купил друго, по-малко.

„Много тих, кротък и възпитан, плащаше си таксите." описва го домоуправителката. „Разбрахме по миризмата, че е починал. Чаках да си плати такса вход за януари 2014 година и отидох да му позвъня на врата. А вече беше започнало да мирише в целия вход на разложено. Съседите повикали полиция. Когато „компетентните органи" влизат при покойния, той вече е в напреднала фаза на разложение. Според патолозите, това се случило около 15 дни, след като мъжът е умрял.

„Влязоха полицаите вътре, изнесоха го. Закарах го в „Съдебна медицина" . Един от полицаите поискал от жената да подпише протокол, в качеството си на домоуправител, че той взема ключовете от жилището на покойния. „Ние не сме го виждали никога с друг човек. И попитах полицаите дали знаят кои са неговите наследници." разказва дамата. Служителите на реда ѝ отговорили, че не знаят със сигурност, но „май няма наследници".

От квартирата обаче продължава да се носи непоносима смрад. След седмица  пенсионираната главна сестра започнала ежедневно да звъни в 4 РПУ.

„На мен не ми идваше в главата мисъл, че те не търсят наследниците. Аз се притеснявах, защото миризмата от жилището беше толкова силна, че тръгна по каналите и големи мухи се явиха!"

Ситуацията била отвратителна и зловеща. Жената търсила начин някой от полицията да отвори, за да бъде изчистено жилището на покойния. От МВР препратили гражданката в прокуратурата. Там тя подала молба да ѝ разрешат почистването на жилището на Борис Дюлюмджиев. Магистратите обаче ѝ отказали. „Бяха коректни, върнаха ни отговор, че не може и така..."

Мъжът е починал в края февруари, минават март, април и май, а от жилището продължава да мирише. В това време жената загубила ценни месеци в опити за комуникация с 4 РПУ и прокуратурата. Накрая от районното й забранили да им звъни.

Професия: Разследващ домоуправител

„Мотаенето идваше от 4 РПУ, определено." сигурна е домоуправителката. Накрая тя взела нещата „в свои ръце". Заела се да намери наследниците на Дюлюмджиев. Свързала се с ЕСГРАОН в Столичната община и им обяснява ситуацията. „След половин час жената се обади и каза, че той има наследници". Служителката ѝ съобщила имената на двама братовчеди от Пловдив на покойния.

Макар и под забрана, жената за N-ти път звъннала в 4 РПУ и ги уведомила за откритието си. Помолила полицаите да ги издирят и да се свържат с тях. От там обаче пак отказват. Тогава, през адреса, който научила от ЕСГРАОН, жената открила телефоните им и успяла да се свърже с тях. Роднините дошли веднага. „Не са се виждали с години, но хората дойдоха." Жената ги помолила да вземат тялото на братовчед си и да го погребат, „за да не стои, като куче."

След почти 4 месеца, мъжът най-после е погребан. Когато обаче отишли за ключовете, за да отворят апартамента и да го изчистят се оказва, че е невъзможно. Не братовчедите били наследници на Дюлюмджиев. От общината изяснили, че преките наследници на покойника са две негови лели, които били на по 91-92 години и живеели в Мадан. Били сестри на майката на покойния.

Възрастната дама пожелала да се свърже с наследниците „Тогава се обадих отново в 4 РПУ, те вече не ме търпяха." Домоуправителката се видяла принудена сама да намери лелите. Пак по онзи старомоден начин, без online  търсачки. През „услуги" получава номера на община Мадан. Оттам я свързали с „лелите" и дъщерите им се активизирали. Като наследници, те получили разрешение от прокуратурата и успели да влязат в имота на покойния.  Най-сетне жилището било изчистено. Наследниците бързо го обявили за продажба. Всичко тръгва по старо му в тихия блок. Но не за дълго. Настъпило нашествието на

Имотните измамници

„Един прекрасен ден в края на ноември (2014 г.) един съсед каза, че разбиват долу апартамента. Аз му казах да не се шегува и разговорът приключи." След половин час обаче се звъннало на врата на жената. Когато отворила, отсреща двама души - мъж и жена ѝ съобщили, че са купили апартамент 32. Възрастната дама питала кога и те ѝ отговарят, че всичко е станало набързо. Мъжът в двойката се представил като адвокат.

Новопоявилата се „собственичка" поискала ключ от външната врата, за да си има. Тогава домоуправителката я питала защо продавачите на жилището не са ѝ го дали. Отново било изтъкнато, че всичко станало набързо. „Тук аз сбърках" разказва очевидката. Бившата медицинска сестра им дала ключ, за да си направят дубликат. Направило ѝ впечатление, че жената се опитвала да крие лицето си в дългите си коси.

Докато чакала да ѝ върнат ключа, домоуправителката решила да излезе за хляб до магазинче в съседния вход. На връщане се разминала във входа с ключар. Преди да го спре, той се изнизал от входа. А двойката била вече на вратата ѝ, за да върне ключа. Възрастната дама се изненадала как са извадили ключ толкова бързо, за по-малко от 5 минути. Те смотолевили, че и ключа направили набързо и си тръгнали.

Всичко това щяло бързо да бъде забравено, ако след няколко месеца собствениците от Мадан не я били потърсили. Позвънили ѝ на GSM - a. Казали, че са на стълбите пред входа на жилището си, но не могат да си влязат в него. Тогава за домоуправителката станало ясно, че те не са продавали апартамента. Наследниците веднага алармирали прокуратурата. Както е известно, Софийската районна прокуратура не се отличава нито с бързина, нито с ефективност. В този случай образуват предварителна проверка и я възлагат на опративните работници от 4 РПУ по линия на икономическите престъпления. Последните работят по случая почти година.

След като вече властите са сезирани, в края на декември 2014 година, на адреса в „Козяк" се появила следваща двойка с нотариален акт за имота. Мъжът го показвал на съседите. Разказал, че покойния му бил завещал апартамента. Домоуправителката обаче го препратила към МВР с мотива, че той е поредният с претенции към жилището.

„Тука бяха големи скандали, защото не му дадохме да разбие врата на апартамента" разказва тя. Агресивният мъж е придружен от русокоса жена на около 40 години. Тя го спира от саморазправа със съседите. След тази случка наследниците на Дюлюмджиев инсталирали СОТ, за да разберат в случай, че някой реши да се настани в имота им.

През 2016 година предварителната проверка е приключена и е образувано досъдебно производство, което е заведено в деловодството на 4 РПУ под номер 15211 от 2016 година. Разследването е възложено на един от старши разследващите полицаи там. Този случай се оказва повратна точка в кариерата му. Оперативните работници установили, че с въпросния апартамент 32 е направена измама. Не от кого да е, а от

Тъщата на главния разследващ

Елеонора Генова придобива правото на собственост върху него чрез подправено завещание в нейна полза. Тя представя завещанието пред нотариус Цветанка Димитрова, която й издава нотариален акт. Оперативните не открили никакви данни Генова да е познавала покойния Дюлюмджиев. За сметка на това тя отлично познава главен разследващ полицай Стоян Цветков. Тогава той е групов началник на разслеващите в 4 РПУ по линия на икономическата престъпност.  Мъжът се пада "зет" на Генова - живее на семейни начала с дъщеря й. Една от работните хипотези е, че информацията за жилището „без преки наследници" е достигнало до Генова и нейните съучастници именно през разследващ полицай Стоян Цветков.

app32

Нотариалният акт на базата на фалшиво завещание представено от Елеонора Генова е вписан на 25.11.2015

Именно Генова е разпозната като жената, която се опитва да прикрие лицето си с косата си. Адвокатът, за когато домоуправителката разказва, че е придружавал жената, според разследващите е Георги Благоев Костадинов от колегията в Кюстендил. Не е ясно кой е изготвил фалшивото завещание, но то 100% не писано от Дюлюмджиев, категорични са графолозите. Преди да започне разследването, Елеонора Генова успява да продаде жилището на Васил Михайлов Маринов, който тогава е шофьор във вестник „7 дни спорт".

Полицаят взел делото на „тъща" си на специален отчет

През октомври 2016 година Цветков разбра, че „тъща" му вече е разпитвана по делото като свидетел. Той се среща с разследващия, който му е подчинен и устно го уведомява, „че взема делото на специален отчет" и иска да бъде информиран за всички действия по разследването. Цветков устно разпорежда какви доказателства да събира колегата му, така че да не се повдига обвинение на Елеонора Генова. Всичко това е описано в серия сигнали до Инспектората на МВР и до самия министър от притискания служител.

От момента в който започва да разследва Елеонора Генова, непокорният служител е постоянно привикван от Цветков. В сигнала на подателя е описно, че другият ръководител на група - главен разследващ полицай Станислава Алексиева, която е началник „Разследване на криминални престъпления" в 4 РПУ, също му е оказвала сериозен натиск. На 29 ноември 2016 година тя го изправя на „другарски съд" в присъствието на абсолютно всички разследващи полицаи в 04 РУ-СДВР и в продължение на около час мъжът е обиждан и критикуван. Дори са четени материали от негови досъдебни производства. Тогава потърпевшият се вижда принуден да алармира Стойно Цветков, главен разследващ полицай в СДВР.

Натискът от Алексиева се реализира, докато тя замества главният разследващ полицай на 4 РПУ Аделина Малакова. Последната пък стана печално известна покрай инцидент с музикант от „Ку-ку бенд".

Алексиева и Цветков викат редовия разследващ на разговор, в който му разясняват, че той трябва да прави онова, което те му кажат. В противен случай ще си имам много сериозни проблеми от тях.

Естествено потърсихме мнението на Стоян Цветков. Той не отрече, че Елеонора Генова е майка на жената, с която живее. Когато му обясних, че го търся заради делото срещу нея, последва  "Това, като информация от къде го получавате?"

След като изясних, че съм получил сигнала през електронната поща, мъжът ми обясни, че е жертва на целенасочена кампания. „Има един господин, който е служител на 4 РПУ, който е работил по това дело и който е тръгнал „с рогата напред" срещу всички служители от районното управление. Включително и срещу мене. Това са пълни глупости. Има наблюдаващ прокурор, указания и няма как да повлияя на нещата. По отношение на другите не мога да коментирам, но по отношение на мен са пълни глупости."

Главен разследващ полицай Станислава Алексиева направо затвори, след като се представих.

По време на разговора ни Цветков заяви, че цялото районно е подложено на проверка, заради сигналите на колегата му. Според информацията, която достигна до електронната поща на „Биволъ" обаче проверките до сега не са били особено резултатни, защото инспекторите разговарят със служители, които трябва да избират дали да потвърдят изложеното в сигнала, или да премълчат, за да нямат проблеми с Цветков и Алексиева.

Гонка по устав

След първия сигнал на „непокорния разследващ полицай", Алексиева бързо изготвила списъка с оценките на служителите за второто шестмесечие на 2016 г. Във въпросния списък тя поставя оценка „3" на „бунтаря". Това е най-ниската оценка в СДВР.

Алексиева входира и контра-сигнал. Към онзи момент „бунтарят" работи по 17 дела. Всичките те са инспектирани от.... Стоян Цветков. В сигнала се твърди, че при проверката са направени куп нарушения. Накрая той е наказан с „порицание" за една година. Акт, който е в процес на обжалване. Впоследствие на непокорния служител му е отнето и плащането за работа в „специфични условия". Пак по предложение на Алексиева.

В средата на февруари 2017 г.  Стоян Цветков излиза в болничен. Тогава „бунтарят" незабавно докладва делото срещу Генова на наблюдаващия прокурор. Обвинителят съгласува прецизно постановление за привличане на Генова, като обвиняема. На 20 март Цветков звъни на мобилния телефон на подчинения си, тъй като той е призовал "тъщата" за повдигане на обвинение. Опитва да разбере какви са събраните срещи нея доказателства, но напразно. Привличането се случва на 4 април. То е по досъдебно производство 15211 от 2016 г., по описа на 04 РУ - СДВР. В тази ситуация,  Цветков решава, че ще напусне и след юни 2017 г. е вън от МВР.  Заради връзката с Елеонора Генова го грози уволнение.

Историята обаче не свършва до тук. През месец май "непокорният" полицай е преназначен в ГДБОП. Когато предава обходния си лист в отдел „Човешки ресурси" при СДВР, там отказват да му го приемат. Не получава акт за сдаване на длъжността. Оказало се, че Станислава Алексиева е подала сигнал срещу него, че няколко дни не бил ходил на работа, докато той събирал подписи. Когато мъжът се среща с Алексиева тя му обяснила, че ще му попречи всячески на преназначението. В сигнала си до вътрешния министър мъжът твърди, че има запис от този разговор с Алексиева. Така или иначе, преместването в ГДБОП не се случва.

Към днешна дата „бунтарят" все още е разследващ полицай в 4 РПУ. Първото заседание по делото срещу полицейска „тъща" вече е насрочено, а МВР упорито мълчи. Явно там умеят да пазят добре кирливите си ризи. Няма значение кой е прав и кой е крив, важното е да е тихо. В МВР корупция няма, но намалява.

И въобще не мирише. Ама съвсем.

-

 

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 -

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1357

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.