НОХД №30111/15г. по описа на РС - МОНТАНА сравнено с нашия случай

-

Начало на блога

Това е част от Наказателно производство, което пък е част от Съдебна практика от интерес за нашия случай на имотна измама

-

-


Публ. на 17.06.2017, посл. актуализиран на 12.05.2019

Р. Стоянова

-

Мотиви по НОХД №30111/15г. по описа на  РС - МОНТАНА

(ако линкът не се отваря, натисни тук)

-

КРАТКО изложение на случая в сравнение с нашия

  Лъжепълномощник е осъден по чл. 212, ал. 1 НК за използване на неистински документи пред нотариус, чрез които получил без правно основание сумата от 1903.00 лева с намерение противозаконно да ги присвои.

И в нашия случай лъжепълномощникът може да бъде осъден за използване на неистински документи, чрез които е получил без правно основание 5 000 лева (толкова е цената на 50-те дка ниви по данъчна оценка, така е вписана в нот. акт за покупко-продажба; по съдебно-техническа експертиза цената е 35 000 лв)

-
  Кмет е осъден по чл. 311, ал 2 НК за съставяне на официални документи (пълномощно и декларации), в които е удостоверил неверни обстоятелства и изявления.

И в нашия случай кметът може да бъде осъден за съставяне на официални документи (пълномощно и декларации), в които е удостоверил неверни обстоятелства и изявления - вж писмо до набл. прокурор от 05.06.2017. Само че при нас може да бъде осъден и нотариус 007 за същото, но не по ал. 2, а по ал. 1 от чл. 311 НК (007 може да бъде осъден и по чл. 212, ал. 2 НК, бел. блогър, 12.05.2019) . Или пък по чл. 282 НК. За първото съм подала сигнал до зам. гл. прокурор Пенка Богданова на 06.01.2015, а за второто - до ОП-Плевен на 23.05.2017 Вж също писмо до ВСС, изпратено на 12.02.2017 от майка ми (вече покойна).

-


Пострадал е Първан Нечов, оперен певец, работил дълги години в чужбина, ученик на световно известния Борис Христов. След пенсионирането си той решил да се установи в с.Сумер, обл.Монтана. По време на престъплението е бил в Швейцария.

И в нашия случай пострадалата (майка ми) не е случаен човек. Майка ми беше грамотна, интелигентна градска жена, заслужила учителка с 37 години трудов стаж, награждавана, уважавана съпруга на професор. Имаше разкошен характер - всеотдайна, любвеобилна и същевременно непримирима към неправдите. Убедена пасицифистка. Тя беше обвинена от гадния плевенски следовател, че е агресивна. Почина на 84 г. в 4-тата година от мудното и непрофесионално разследване в РП-Плевен. За гнусните нападки срещу майка ми приживе вж Как се стигна до абсурдните съмнения в психичното здраве на пострадалата ми майка
(и след смъртта ѝ продължиха да се гаврят с паметта ѝ - искаха да ѝ правят посмъртна псих. експертиза! естествено, отказах, бел. 12.05.2019)
-


 След като се завърнал в България и разбрал за действията на лъжепълномощника, двамата повели разговор. Лъжепълномощникът обещал да върне собствеността. Съставена била нотариално заверена декларация от дата 15.04.2013г, подписана саморъчно от лъжепълномощника. С нея лъжепълномощникът поел задължение да върне собствеността на Нечов върху имотите, описани в Нотариалния акт от дата 15.01.2010г. Към настоящия момент подсъдимия М. не е изпълнил задължението си по Декларацията от 15.04.2013г.

И в нашия случай, след като разбрахме за измамата, с лъжепълномощника проведохме разговор. И той обеща "да развали сделката", само че не потвърди писмено. Разговорът ни може да се прочете и чуе тук

-

Съдът е одобрил съгласията и на двамата подсъдими направени при условията на чл.371, т.1 от НПК, защото действията по разследването в хода на досъдебното производство са извършени при условията и реда на НПК.

НПК - Чл. 371. При предварителното изслушване на страните:
1. подсъдимият и неговият защитник, гражданският ищец, частният обвинител и техните повереници могат да дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство;
2. подсъдимият може да признае изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

-

Случаят с имотната измама, разгледан от прокуратурата и съда в Монтана, е отнел около 2 години от подаване на жалбата до издаване на присъдата.

-

А в нашия случай тече вече 5-тата година от подаване на жалбата и още сме на етап досъдебно производство, въпреки че ни даваха и по телевизията  (Валя Ахчиева, "Открито", 21.07.2016) - вж материала от края на м. май 2017  "Става ясно защо боксува разследването по нашия случай"

(вече сме близо до 7-мата година от подаването на жалбата на 06.06.2013, бел. 12.05.2019)

Вж също мое писмо до ВАП за прекалено дългите сроковепример № 35 -Прокурор от ВАП ми дава правна консултация).

-

Начало на блога

Това е част от Наказателно производство, което пък е част от Съдебна практика от интерес за нашия случай на имотна измама

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1249

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.