08.01.2017 В очакване на постановлението за спиране на ДП-то

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

03.01.2017 РП-Плевен спират наказателното производство. Пояснение за незапознатите - спирането не е прекратяване. Прави се, когато някой от обвиняемите се укрие или полудее. Сега чакаме да получим постановлението, за да разберем какво е основанието за спиране. ДП-то се влачи от 2013 г. Досега два пъти е прекратявано и два пъти - връщано от съда. Вж Документите по наказателното производство.

-

 

Днес, 08.01.2017, неделя, докато си седя на топло и гледам през прозореца как леденият вятър завихря снега и го тръшка насам-натам с бясна скорост, се разрових из някои стари мои материали в компютъра по  нашия случай на имотна измама и попаднах на две писма, които бях забравила. Първото е от мен до брат ми, изпратено непосредствено след разпита на 17.01.2014, а второто - от мен до една журналистка, изпратено на 05.07.2014 след телефонен разговор, останало без отговор (язък ми за големите надежди).

Ето първото - до брат ми.

17.01.2014

Здравей, брат ми,
 
Днес беше разпитът в Следствената служба към Прокуратурата на Варна. Светльо ни закара с колата и чака отвън. Разпитаха ни много подробно. Бяхме разделени в отделни кабинети. Аз при един следовател, а майка ни - при  една следователка, Бакалова, същата, която ми се беше обадила по телефона преди това.


Въпросите бяха цели три страници. Приложих отново копия от почти всички документи  за земята и здравословното състояние на майка ни плюс разпечатки от два телефонни разговора - с Райна на 20.04.2013 и със Станимир на 14.05.2013, защото единият въпрос беше с кого съм разговаряла, по чия инициатива, приложете запис на разговорите, ако има такъв. Носех и аудиозаписите на флашка, но не ги поискаха, на хартия било достатъчно. Изпращам ти разпечатките да ги видиш и ти. Аудиозаписът на разговора със Станимир съм го изпратила до РП-Плевен по имейл още преди 2-3 месеца. Може евентуално да изпратя и другия така, ако ми го поискат.
 
Разказахме отново цялата история от лятото на 2012 досега. И двамата следователи бяха много внимателни. Слушат и записват. Накрая дават да си прочетеш показанията и да се подпишеш.
 
Аз свърших за час и половина и излязох навън при Светльо. Заедно чакахме още 40 минути, докато излезе и майка ни - придружена от следователката и силно развълнувана от доброто отношение.


Следователката каза пред трима ни, че като завърши наказателното дело, ще трябва да заведем гражданско за връщане на земята (по Закона за собствеността, чл. 109, доколкото знам, а не по Закона за договорите). С решение от наказателното дело гражданското ще мине бързо.

Поздрави на всички,
Сестра ти

-


А сега да разгледаме това писмо по-отблизо.

Здравей, брат ми,
 
Днес беше разпитът в Следствената служба към Прокуратурата на Варна. Светльо ни закара с колата и чака отвън. Разпитаха ни много подробно. Бяхме разделени в отделни кабинети. Аз при един следовател, а майка ни - при  една следователка, Бакалова, същата, която ми се беше обадила по телефона преди това. (именно по телефона, без призовка, а ей-така просто - ало, ало, доведете майка си; после - в следствието един следовател мъж се приближи до мен и рече, елате в кабинета ми, и аз отидох - с пълно доверие; а тя каква била работата? погодили ми били номер повече да не ме допускат до майка ми под предлог, че уж съм била свидетел; това го разбрах много по-късно, тогава се радвах, че мога да помогна с нещо на разследването, бел. моя, Р.С., 08.01.2017)
 

Въпросите бяха цели три страници. Приложих отново копия от почти всички документи  за земята и здравословното състояние на майка ни плюс разпечатки от два телефонни разговора - с Райна на 20.04.2013 и със Станимир на 14.05.2013, защото единият въпрос беше с кого съм разговаряла, по чия инициатива, приложете запис на разговорите, ако има такъв. Носех и аудиозаписите на флашка, но не ги поискаха, на хартия било достатъчно. Изпращам ти разпечатките да ги видиш и ти. Аудиозаписът на разговора със Станимир съм го изпратила до РП-Плевен по имейл още преди 2-3 месеца. Може евентуално да изпратя и другия така, ако ми го поискат. (всичко им изпратих, а те го захвърлили в кошчето за боклук, образно казано; язък ми за старанието, бел. моя, Р. С, 08.01.2017)

--

Справка: Мои телефонни разговори, свързани с нашия случай на измама

20.04.2013  С Райна, "купувачката", майка на псевдо-пълномощника. Не си спомня да е ходила на нотариус. Записът е предоставен на Прокуратурата.

14.05.2013 Със Станимир, псевдо-пълномощника. Предлага да ми преведе 25 000 лв. по банков път. Отказвам. Обещава да развали сделката. Записът е предоставен на Прокуратурата.

--


 
Разказахме отново цялата история от лятото на 2012 досега. И двамата следователи бяха много внимателни. Слушат и записват. Накрая дават да си прочетеш показанията и да се подпишеш.
 
Аз свърших за час и половина и излязох навън при Светльо. Заедно чакахме още 40 минути, докато излезе и майка ни - придружена от следователката и силно развълнувана от доброто отношение. (значи за час и половина са успели да зададат три страници с въпроси, а наскоро, в средата на декември 2016, получих отговор от ВСС, че уж били направили проверка и били установили, че по време на очната ставка на 13.06.2014 "конфликното поведение" на майка ми било довело "до невъзможност да бъдат зададени всички въпроси" - да, бе, да! невъзможност! очната ставка продължи почти цели 4 часа,  некадърният сл. Иван Димитров от Плевен изтезава майка ми почти до изпадане в кома, бел. моя, Р.С., 08.01.2017) 

-

 Справка: Обвиняват 83-годишна пострадала (майка ми), че пречи на разследването Три години тормозят майка ми с разпити и очни ставки да си "признае", че е ходила на 120 км от дома си в гр. Варна до някакво забутано Разградско село да се подписва на пълномощно за продажбата на всичките си земи в Плевенско. И понеже не си "признава", я обвиняват, че пречи на калпавото им разследване (вж "Нотариален туризъм"). 

-


Следователката каза пред трима ни, че като завърши наказателното дело, ще трябва да заведем гражданско за връщане на земята (по Закона за собствеността, чл. 109, доколкото знам, а не по Закона за договорите). С решение от наказателното дело гражданското ще мине бързо. (наказателното още не е започнало, а оттогава изминаха три години, плюс това сега са спрели ДП-то по неизвестни причини; сигурно нарочно се туткат, за да мине давностният срок от 5 години за добросъвестно придобиване на откраднат имот, по същата причина и мълчат -  държат се като слуги на престъпниците, бел. моя, Р.С., 08.01.2017)

-

Справка: Мълчанието на прокурорите. Тук е публикуван списък на писмата, изпратени от пострадалата и близките й до прокуратурата в помощ на разследването, оставени без отговор. Материалът е изпратен до всички прокуратури на 08.11.2016.

-

Поздрави на всички,
Сестра ти 
А ето и второто - до журналистката.

05.07.2014

Здравейте,


Както се разбрахме по телефона, ще се опитам накратко да обясня случая.


Майка ми пострада от имотна измама. Загуби 50 дка земя в Плевенско, която й носеше рента около 2000 лв. годишно. Случайно научихме от анонимно обаждане в началото на април м.г.


Подадох жалба през юни м.г., образува се досъдебно производство, но месеци наред никой нищо не ни обясни.


С голямо закъснение разбрахме, че майка ми се води чисто и просто свидетел по едно дело срещу неизвестен извършител по чл. 212 от НК (за фалшифициране на документи. Никой досега не е обърнал внимание, че тя е преди всичко пострадала, че е злоупотребено с доверието й (чл. 217) и че е била въведена в заблуждение и това заблуждение е било поддържано у нея месеци наред, още от лятото на 2012 (чл. 209). И че е тежко травмирана от измамата. Отделно, че е възрастна (81 г.) и трудно подвижна (инвалид 75% с ТЕЛК).

Действаше се на принципа - доведи майка си, разпит в МВР, разпит в следствието, очна ставка. Точка. Никой не ни е уведомил, че като пострадала майка ми има права (чл. 75 от НПК), но е трябвало изрично да ги заяви, иначе не й се полагат.


Търся Ви, за да повдигнем темата за отношението към възрастните хора в досъдебното и съдебно производства. В закона не е уредено нищо за тях. Има само за децата, малолетните и непълнолетните. Те несъмнено са уязвима група. Но възрастните не са ли?
Те несъмнено са уязвима група. Но възрастните не са ли?

Искам и аз да бъда до майка си, дъщеря съм й в края на краищата. Майка ми също иска да съм до нея. Досега все я откъсват от мен и я разпитват сама. Сама я изправиха и срещу трима престъпника на очна ставка преди три седмици. Много я измъчиха.

Последната капка беше едно обаждане от съдебен психиатър преди седмица. „Майка Ви под запрещение ли е?" - това ме попита психиатърката. Направо подскочих от изненада. Обясних й, че е нормална, интелигентна жена, бивша учителка. Не знам вече какво да мисля. Помолих за документ, че е необходима съдебно-психиатрична експертиза и повече никой не се обади.

Искам някой да чуе лично от майка ми как се провежда очна ставка между 81-годишна жена и трима млади, нагли измамници и лъжци, как следователят не допусна никой до майка ми - нито мен, нито внука й (моя малкия син, 33-годишен, който много я обича), как тя се молеше на следователя да ме пусне да вляза с нея, а той я отведе сама с думите „Всичко ще свърши за час, час и половина, госпожо" и после не я пусна повече от 4 часа. Как следователят не призна нотариално завереното ми пълномощно, даже не го погледна. Как на 4-тия час аз извиках бърза помощ, защото се притесних, че не беше спала от притеснение и не беше закусвала, а е с диабет (разви го след измамата). Високата й кр. захар и високото кръвно налягане са документирани. Лекарят изведе майка ми от следствието и ми каза, че малко е оставало да я приемат по спешност в болница. Аз се разревах, като я видях. Устните й бяха залепнали от сухота. Веднага й дадох минерална вода да си пийне, а тя ме успокояваше „Всичко е наред, Ренушка! Не бой се, няма страшно!" Следователят гузно мълчеше, защото ми беше рекъл, че нищо й няма.


Очаквам да се чуем,


Поздрави,

Рени Стоянова,

0888 60 90 72

052 988 600

-

А сега да разгледаме и писмото до журналистката по-отблизо.

 

Здравейте,


Както се разбрахме по телефона, ще се опитам накратко да обясня случая.


Майка ми пострада от имотна измама. Загуби 50 дка земя в Плевенско, която й носеше рента около 2000 лв. годишно. Случайно научихме от анонимно обаждане в началото на април м.г.


Подадох жалба през юни м.г., образува се досъдебно производство, но месеци наред никой нищо не ни обясни.


С голямо закъснение разбрахме, че майка ми се води чисто и просто свидетел по едно дело срещу неизвестен извършител по чл. 212 от НК (за фалшифициране на документи - [не е точно за фалшифициране, а за използване на такива документи, бел. моя, Р.С., 08.01.2017]). Никой досега не е обърнал внимание, че тя е преди всичко пострадала, че е злоупотребено с доверието й (чл. 217) и че е била въведена в заблуждение и това заблуждение е било поддържано у нея месеци наред, още от лятото на 2012 (чл. 209). И че е тежко травмирана от измамата. Отделно, че е възрастна (81 г.) и трудно подвижна (инвалид 75% с ТЕЛК). (и досега, 2017 г., никой не обръща внимание, че има злоупотреба на доверие (чл. 217) и въвеждане в в заблуждение (чл. 209) - тези членове въобще не се споменават от прокурора; най-големият майтап е, че в постановлението пише, че не били събрани доказателства, че майка ми е била въведена в заблуждение, затова нямало престъпление по чл. 212, ал. 1 от НК - ха-ха, това трябва да го включа в Списъка, бел. моя, Р.С., 08.01.2017)

-

Справка за споменатите членове от Наказателния кодекс:

НК Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. (2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

НК Чл. 217. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който съзнателно ощети чуждо имущество, поверено му да го управлява или пази, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева. (2) Със същото наказание се наказва представител или пълномощник, който съзнателно действа против законните интереси на представлявания. (3) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) С наказанието по ал. 1 се наказва и този, който се разпореди със запорирана или заложена вещ, оставена му за пазене.(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако от горните деяния са последвали значителни или невъзстановими щети, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до триста лева.

-

Забележка. Тогава още не знаех, че голямото мазало тепърва е предстояло. Измамата в дома на майка ми е най-дребната работа. Нашият случай е интересен с това, че всички документи са тотално оплескани и сега прокуратурата ходи да бърше подире им, четвърта година вече. Няма нито един редовен документ: като се започне с пълномощното, мине се през скиците и данъчните аценки, стигне се чак до нотариалните актове за покупко-продажба и даже до вписването им - всичко е опорочено, както се казва на юридически език. Всички компетентни длъжностни лица са действали некомпетентно и безотговорно , начело с нотариус Иван Иванов №007, когото галено наричам Иванчо Глупака, задето изтъпани невежеството си и по телевизията чак. Вж Документите, с които е извършена имотната измама 

 

Действаше се на принципа - доведи майка си, разпит в МВР, разпит в следствието, очна ставка. Точка. Никой не ни е уведомил, че като пострадала майка ми има права (чл. 75 от НПК), но е трябвало изрично да ги заяви, иначе не й се полагат. (накрая майка ми заяви правата си - беше през  юли 2014, същия месец и година, когато съм писала това писмо, или половин година след образуване на ДП-то, като изрично посочи мен за свой повереник; никой не й обърна внимание, естествено, искат я възрастна, самотна и беззащитна, бел. моя, Р.С., 08.01.2017

-

Справка: 02.07.2014 Уведомление от пострадалата до набл. прокурор, че желае да участва в ДП №2924/2013 "чрез дъщеря ми по пълномощие". Написано е на ръка от 81-год. жена (майка ми). Изричното уведомление се изисква по НПК. Изпратено е повече от шест месеца след образуването на ДП-то на 20.12.2013, защото дотогава никой не ни беше казал, че има такова изискване. -


Търся Ви, за да повдигнем темата за отношението към възрастните хора в досъдебното и съдебно производства. В закона не е уредено нищо за тях. Има само за децата, малолетните и непълнолетните. Те несъмнено са уязвима група. Но възрастните не са ли? (този въпрос и до днес не е уреден, съжалявам, че не го повдигнах в разговора си с една журналистка от Русе, която настойчиво ме питаше, какви промени трябва да се внесат в законодателството за предотвратяване на измотните измами; от друга страна пък, въпросът е повдиган многократно и то от къде-къде по-авторитетни личности, и пак не е решен, та моето ли "становище" ще "преобърне колата"? - ха-ха, друг път!,  бел. моя, Р.С., 08.01.2017)

-

Справка: На 11.10.2016 ме потърси журналистка от БНТ Русе и разговаряхме за имотната измама със земите на майка ми, описана в този блог. Отказах да се появявам по телевизията. Направих аудиозапис и го качих в youtube. Само моят глас се чува. Началото на разговора липсва. Започва с мой коментар на казаното от Димитър Танев, председателя на Нотариалната камара в интервюто с Валя Ахчиева.


-

Искам и аз да бъда до майка си, дъщеря съм й в края на краищата. Майка ми също иска да съм до нея. Досега все я откъсват от мен и я разпитват сама. Сама я изправиха и срещу трима престъпника на очна ставка преди три седмици. Много я измъчиха. (и се опитаха да я  изкарат агресивна побойница, т.е. опасно луда, горката ми немощна майчица - кошмар!, бел. моя, 08.01.2017) 

-

Справка: Преглед в Следствения отдел на 13.06.2014, по време на очната ставка, когато следовател Иван Димитров скалъпва версията, че пострадалата 81-годишна тогава жена (майка ми) била агресивна и се била биела, но нямало нужда да се вика лекар!  Ние със сина ми изслушахме неговите абсурдни обяснения. Синът ми се засмя и каза, че не е възможно баба му, която едва мърда, да набие когото и да било, още повече, че един от бабаитите измамници тъкмо му се бил похвалил, че никой в Североизточна България не може да го набие. Аз пък се уплаших, да не би да е вдигнала кръвната захар и да е получила разстройство на съзнанието, защото майка ми не беше спала, нито закусвала от притеснение, а бяха минали близо 4 часа, откакто я държаха сама и заключена, с трима яки мъже измамниции, които се изреждаха да лъжат, че са я водили в с. Гороцвет, Разградско, на 120 км от Варна през февруари 2013 за заверка на пълномощното под благосклонния поглед на следователя (това по-късно го научих от майка ми). Помолих следователя да извика Бърза помощ. Той отказа, врътна се и се скри обратно зад заключената врата. Разревах се и се обадих на Бърза. Рева и обяснявам какво ми е казал следователят. Дошлият лекар е установил, че майка ми е напълно спокойна, адекватна и ориентирана, но с висока кръвна захар и високо кръвно. Предложил е хоспитализация, но майка ми е отказала с думите, че като се прибере в дома си и си почине, ще се оправи. Нито един от "битите" не се е оплакал пред лекаря. Самият следователят дума не е обелил за някакво агресивно поведение на горката ми майка. С идването на лекаря от Бърза, мъчителната очна ставка беше прекратена - най-после. Майка ми излезе с напукани до кръв устни от сухота. Следователят беше отказал да й занесе дори бутилката минерална вода, която държахме през цялото време отвън за нея. Беше ни казал, че нищо не иска. А майка ми е благородна жена  с достойнство и дори да умира, нищо няма да поиска и винаги ще вика, че е добре. Като я видях да излиза от следствието, придружена от лекаря, с гузния следовател зад гърба й и хилещия се кмет на Гороцвет до него, пак ревнах.  Прегърнах я и рева, а тя ме успокоява: "Няма нищо, Ренушка, добре съм!" Тя мене успокояваше! Страхотна е!  И въпреки лекарския преглед, прокурорът след това написа в постановление от 30.10.2014 за прекратяване на досъдебното производство, че майка ми била агресивна и отказвала преглед при психиатър, а  дъщеря й (аз) била конфликтна (хм, аз съм по-скоро страхлива и предпазлива, отколкото конфликтна и нападателна).

 

-

Последната капка беше едно обаждане от съдебен психиатър преди седмица. „Майка Ви под запрещение ли е?" - това ме попита психиатърката. Направо подскочих от изненада. Обясних й, че е нормална, интелигентна жена, бивша учителка. Не знам вече какво да мисля. Помолих за документ, че е необходима съдебно-психиатрична експертиза и повече никой не се обади. (вж статията "Как се стигна до абсурдните съмнения в психичното здраве на пострадалата ми майка")


Искам някой да чуе лично от майка ми как се провежда очна ставка между 81-годишна жена и трима млади, нагли измамници и лъжци, как следователят не допусна никой до майка ми - нито мен, нито внука й (моя малкия син, 33-годишен, който много я обича), как тя се молеше на следователя да ме пусне да вляза с нея, а той я отведе сама с думите „Всичко ще свърши за час, час и половина, госпожо" и после не я пусна повече от 4 часа. Как следователят не призна нотариално завереното ми пълномощно, даже не го погледна. Как на 4-тия час аз извиках бърза помощ, защото се притесних, че не беше спала от притеснение и не беше закусвала, а е с диабет (разви го след измамата). Високата й кр. захар и високото кръвно налягане са документирани. Лекарят изведе майка ми от следствието и ми каза, че малко е оставало да я приемат по спешност в болница. Аз се разревах, като я видях. Устните й бяха залепнали от сухота. Веднага й дадох минерална вода да си пийне, а тя ме успокояваше „Всичко е наред, Ренушка! Не бой се, няма страшно!" Следователят гузно мълчеше, защото ми беше рекъл, че нищо й няма. (вж статията "Как се стигна до абсурдните съмнения в психичното здраве на пострадалата ми майка")Очаквам да се чуем, (не се чухме; но късметът ни се усмихна през лятото на 2016, когато Валя Ахчиева - по собствена инициатива! - направи предаване за нашия случай, бел. моя, Р.С., 08.01.2017)


Поздрави,

Рени Стоянова,

0888 60 90 72

052 988 600

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/965

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.