Разследван от "Господари на ефира" нотариус е замесен в нови сделки с фалшиви завещания на църковни имоти (видео)

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Източник: Господари на ефира, 10.07.2019

-

Вж също Btv, 09.07.2019: Проверяват нотариуси заради съмнителни сделки с църковни имоти

-

           Двама нотариуси са разследвани от прокуратурата, след като се оказаха замесени в имотен скандал. С фалшиви завещания са продадени няколко апетитни имота в столицата. Сред тях е сграда с двор, с жилищна и офисна част, собственост на Църквата, показа разследване на Нова

         Единият от заподозрените за схемата нотариуси е наш стар познайник - нотариус Борислава Налбантова. Още миналата година алармирахме за участието ѝ в схема, чрез която се препродават имоти с фалшиви завещания. Тогава ви показахме как Налбантова е обявила фалшиво, саморъчно написано завещание, занесено й от мним наследник, за истинско, с помощта на което след това имотът беше продаден.

       От нашия репортаж тогава стана ясно, че нотариусите са наясно с начините, по които се правят имотни измами. Самата Налбантова потвърди, че има дупки в закона и те се използват най-рационално. "Точно така! И те се използват, тези дупки", обясни ни тогава нотариус Налбантова.

   

 

Още тогава апелирахме институциите да се задействат по този въпрос, но реакция нямаше. Сега същият нотариус е заподозрян за нови подобни измами с църковните имоти. 

 

Разследващите не казват дали нотариусите са съставители на фалшивите завещания, или са изповядвали сделки на базата на тях. От БПЦ също не коментират случая. Според информацията на NOVA  именно техен имот на ул. „Цар Симеон" води прокуратурата до схемата за имотни измами.

 

Схемата започва да се разплита в средата на юни тази година. Жалба в прокуратурата подава западноевропейския митрополит Антоний.

 

„Досъдебното производство е образувано за множество престъпления, основно документни измами, данъчни престъпления, пране на пари, длъжностни престъпления", обясни Емилия Русинова - градски прокурор на София.

 

Полиция и прокуратурата първо влизат в кантората на нотариус Борислава Налбантова. Според полицията има данни за поне три съмнителни сделки за покупко-продажба на апетитни парцели и сгради. Схемата е същата като при нашето разследване от 2018 година - уж наследници на собствениците представят фалшиви завещания и така осъществяват сделка с тях.

 

„Интересното е, че тези сделки са между тях, имотите се озовават в трети лица. Тоест тези, които са ги получили чрез неистинските завещания, след това ги препродават на трети лица", обясни прокурор Емилия Русинова. Още по-интересно е, че точно същата схема им поднесохме и ние на тепсия още миналата година, но както се вижда същите нотариуси продължават да я движат необезпокоявани досега.

 

Лозан Лозанов е вторият нотариус, в чиято кантора са осъществявани съмнителните сделки, смятат разследващите. По негови думи обаче, се проверяват сделки, извършени от друг нотариус, чийто архив той наследил.

 

До този момент задържани няма.

 

Това е поредният случай, в който бездействието на институциите след наши сигнали води до рецидив при измамните схеми. 

 

 

Източници: gospodari.com , Nova

 -

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1907

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.