01.10.2007 Всички пълномощни за имоти влизат в регистър

Начало на блога

Този материал е част от Нотариално производство - правила и пропуски

-

Публикувано в този блог на 07.07.2019

Р. Стоянова

 -

Източник: в-к Сега, 01.10.2007 г.



Единната информационна система ще сложи край на измамите с фалшиви документи

Нова мярка срещу измамите с имоти с помощта на фалшиви пълномощни предлага министърът на правосъдието Миглена Тачева. (мярката е осъществена през 2009 за нотариусите и през 2017 за кметовете, а за консулите все още не е, бел. блогър, юли 2019)  Тя смята да създаде национален електронен регистър на пълномощните, който ще позволи във всеки един момент да се провери дали един документ е истински и дали още е валиден.

"От eдна страна, така ще се прекъсне продажбата на имоти с фалшифицирани подписи и пълномощни, а, от друга, ще затегне и дисциплината на нотариусите", обясни пред "Сега" министърТачева. Тя вече е получила подкрепа за идеята от Нотариалната камара.

В момента единственият начин да се провери дали едно пълномощно е оригинално и все още действащо е да се обиколят всички нотариуси в България. Според регистъра на Нотариалната камара у нас практикуват 536 нотариуси. "А пълномощни се подписват и в посолствата", припомни министърът.

Тепърва ще се уточнява колко пари са нужни за реализация на идеята. Ще се наложат законодателни промени. Според Тачева обаче е напълно реалистично регистърът да стартира до края на мандата й като министър, т.е. след по-малко от 2 години.

Продажбата на имот с фалшиво пълномощно е една от любимите практики на измамниците. Допреди няколко години упълномощен можеше да бъде само адвокат или най-близък родственик. После режимът бе либерализиран и вече всеки може да даде право на всекиго да се разпорежда с имоти и друга собственост. Това обаче доведе до бум на измамите. С фалшиви пълномощни могат да се крадат и автомобили, да се продават компенсаторни записи, да се теглят кредити. Затова по инициатива на Нотариалната камара всеки юрист пази при себе си копие от документите, които е заверявал. Преди сделка обикновено нотариусите звънят на колегите си, за да проверят истински ли е печатът. Но това не винаги е достатъчно.

През април м.г. Върховният касационен съд потвърди двугодишната присъда на скандалния столичен нотариус Слави Крашевски и тя влезе в сила. Той бе осъден, защото като длъжностно лице през 2000 г. удостоверил, че продавачът и купувачът при сделка с микробус са се подписали пред него. По същото време обаче собственичката на автомобила е била в чужбина. Докато чакаше окончателното решение на съда и продължаваше да работи, Крашевски многократно бе задържан и пускан от ареста за други съмнителни сделки, осъществени благодарение на заверката му.

Много показателен беше и случаят от края на 2005 г., когато нотариусът Георги Златев завери договори за продажба на колите, в които се возят президентът Георги Първанов и тогавашният главен прокурор Никола Филчев. За това Златев бе пратен на съд.

СЕГА Форум - Мнения:

Shako, 01 Октомври 2007 00:44
Делото, разбира се още не тръгнало по обективни причини.

TEXHuK, 01 Октомври 2007 06:05
споко, скоро ще тръгне ама колко време ще отнеме и къде ще приключи може да се сетим!

Хинин, 01 Октомври 2007 06:59
Колкото и дълго да се кандилка това нотариусно дело , сигурно е, че ще завърши с УСЛОВНА присъда.Какво , да не чакате затвор?????

Сократ XII, 01 Октомври 2007 07:18
Ллллеле! Ако за компютъризацията на един такъв регистър ще са нужни цели 2 години, представям си за нещо по-сериозно колко ще е нужно! Това правителство има две скорости: бавна и по-бавна. И работи предимно на втората. Не след 40, а и след 140 години няма да "ги стигнем американците" (за европейците да не говорим).

Големия Хикс, 01 Октомври 2007 07:32
Явно мошеничествата са много и за да си измие ръцете съдът т.е. държавата, трябва да се даде време , достатъчно дълго на мошениците, да се измъкнат сухи с адвокатски хватки а после битият бит , е.........н , е........н!

Iurista, 01 Октомври 2007 08:12
Пълномощни могат да заверяват и кметовете. Идеята е интересна , но едва ли ще се приложи. Препоръчвам да не купувате имот от пълномощник ВСЕ ПАК

Тъпанар, 01 Октомври 2007 10:01
Сократе,
Разработката на една ИС /информационна система/ не отнема много време, но след това следва внедряване, т.е. пускане в експлоатация.
За да се постигнат обаче резултати в следствие на внедрена ИС, информацията в нея трябва да притежава следните свойства:
1.Достоверност (въведената информация да съответства на действителността)
2.Пълнота (всички обекти предмет на следене с ИС да се въвеждат)
3.Своевременност (да не се бави въвеждането на данните) иначе се губи пълнотата
и т.н.
Чакай че то стана цяла лекция.
Та става думя за следното: ДОРИ И ДА ИМАШ ВНЕДРЕНА ИС, ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ МОЖЕШ ДА ИЗВЛЕЧЕШ ПОЛЗА ОТ НЕЯ.
За справка регистъра на застраховките гражданска отговорност. Дори и да имаш стикер и контролен талон за застраховката отнасяш акта, че не носиш застрахователната полица със себе си, защото катаджиите не могат да ползват ИС.

Сократ XII, 01 Октомври 2007 11:16
Така е като няма традиции - години минават... А иначе съм наясно какво означава внедряване на Инфорамционна Система. Правил съм го.
Обаче за разлика от катаджиите нотариусите имат интернет (или поне би трябвало), а също и електронни подписи (или поне би трябвало) и работят с компютри (или поне би трябвало). Така че, оправданията трябва да са по-малко (или поне би трябвало).

Мошенник, 01 Октомври 2007 11:55
Значи дойде му времето, а не можеше ли да стане преди много, много време, господа !?

paragraph39, 01 Октомври 2007 14:19
Аз, пък, твърдя, че НЯМА никакви Причини хонорарите на нотриусите/и на адвокатите, също!/ да са %/процент?!/ от изповяданата от нотариуса Сделка!!!
НЯМА никаква Логика и основание хонорарите на нотариусите да са процентно определени! Защото, дали Сделката за покупко-проджба на жилище, например, ще е на обявена от продвача стойност 100 хиляди или 1 милион лев, РАБОТАТА на нотариуса е една и съща по обем, по действия, по документация и т.н.! РАЗЛИКАТА е само в изписното в нотариалната документация ЧИСЛО на сумата на размера/цената/ на Сделката!!!
Що се отнася до Отговорността на нотариуса- той я носи ЦЯЛАТА/ по Закона за задълженията и договорите/! Така че, разни лабалистики и тинтири-минтирита, че, видите ли, възнграждението на нотриуса трябва да е адекватно на стойността на сделката, защото , пак, видите ли, колкото по-висока била Цената на Сделката, толкоз по-голяма "гаранция" за евентуалния измамен клиент трябвало да има- и по-високата нотариална такса била, всъщност, тази по-висока "гаранция"! ГЛУПОСТИ на търкалета!!! Повтарям: нотариусът, както и всеки друг, който причини Щета другиму, е ДЛЪЖЕН /по закон-ЗЗД/ да го ОБЕЗЩЕТИ- до ПЪЛНИЯ Размер на причинената Щета!!! ТОЛКОЗ!

-

Начало на блога

Този материал е част от Нотариално производство - правила и пропуски

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1899

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.