Държавата в услуга на имотната мафия

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Държавата в услуга на имотната мафия

Ана Заркова, 21 юни 2016

-
Източник: в. "Труд".  Ако не се отваря, вж статията в Правен свят или в Свободно слово

-

Из статията:

"Всеки, който занесе нотариален акт за имот, се вписва като негов собственик. [...] А ако мислите, че нотариусът си е изпатил, запознайте се с решение №15 на Нотариалната камара. То гласи: „Съветът на нотариусите счита, че не са налице основания за ангажиране на дисциплинарна отговорност на нотариус Александър Чакъров. В случая е налице спор за материално право, а съгласно устава на камарата тези спорове не са предмет на дисциплинарно производство."

 -

     Коментар. И аз получих същото писмо. А преди мен - и Силвия Танева Анева от предаването "Открито" на Валя Ахчиева за фалшивото завещание. Писмото до мен, както и писмото до Силвия Анева, беше подписано от админ. секретар Гергана Франсис, вместо от Председателя на Нотариалната камара, както е редно. Но по-важното е, че чл. 60 от Устава на НК е неприложим. Той означава чисто и просто, че НК не може да решава спорове чий е даден имот. Това е работа на съда. Работата на НК е указана в следващия член от устава на НК, чл. 61: "В дисциплинарното производство подлежат на доказване: виновно неизпълнение на задълженията по ЗННД". Според мен, Нот. камара е абдикирала от задълженията си. Най-вероятно са сложили Герито на амбразурата и са я инструктирали, ако получи оплакване, да цитира чл. 60 от устава на Нот. камара. (бел. моя, Р.С.)   

 

-


Цялата статия:

Може би ви е се е случвало да минете покрай китен двор в елитните софийски квартали - Драгалевци, Симеоново, Бояна и да въздъхнете: „Ех, ако имах това райско място, нямаше да се душа в панелките на „Младост!". Едва ли ви е минало през ум обаче, ако сте законопослушен граждин, че всеки, който пожелае чуждо недвижимо имущество в България- къща примерно или земя, може да стане негов собственик без да плаща. При едно условие: да членува в имотната мафия. Уви, у нас компетентните държавни органи се явяват в услуга на хора, чийто занаят е да погазват закона. И го правят легитимно при това, спазвайки нормативните актове. Бизнесменът Петър Филипов знае как. Той е един от хилядите българи пострадали от професионални измамници с помощници в нотариата.

Ето неговият разказ:

„С брат ми сме наследници на парцел в квартал „Симеоново", който е бил на баба ми, а после на майка ми още от 1957 г. Притежаваме всички оригинални документи за него. Оградили сме го, мислехме да го застроим, най-редовно му плащаме данъците в район „Витоша". Неочаквано научихме от наш съсед, че някакъв човек го обикалял и твърдял, че е негов. Помислих първо, че е някой ненормален, но отидох в общината и изпаднах в прединфарктно състояние, когато ми казаха там, че ние с брат ми не притежаваме нищо на "Симеоновско шосе" №113.

Трудно ми е да опиша перипетиите, през които минах след това, за да разбера кой и как ни е измамил!

Посетих Агенцията по геодезия, картография и кадастър и там ми съобщиха, че като собственик на нашия имот се води някой си Нажа Муса Гази. По-късно разбрах, че бил директор на ливанското училище. Той, разбира се, твърди, че е добросъвестен купувач - срещнал се случайно с продавача, не подозирал нищо криминално.

След редица справки в Агенцията по вписванията установихме с брат ми, че на 1 септември 2015 г. някакъв си Боян Боянов - напълно непознат за нас, продал парцела ни на някаква Йовка Новачева, която също не познаваме. Представил нотариален акт № 184 том 11, дело 3309/1968 г. Той е фалшив! Опитахме да се снабдим с препис от него и се оказа, че под такъв том и номер дело не съществува. Използвали са го още през 2009 г., за да декларират имота ми под друга партида. По него после тъй нареченият „продавач" е установил правото си на собственост и е съставен нотариален акт № 195 том 7 от 1964 г., който обаче - забележете това! - се отнася за имот, различен от нашия. Само няколко дни по-късно, на 17 септември 2015 г. новата „собственичка" Йовка Господинова е препродала имота на Нажа Гази. И двете сделки са изповядани от един и същ нотариус - Александър Чакъров. Той е прочут. Имаше разследване на Нова телевизия за хора, останали заради такива като него на улицата. Напишете името му в Интернет и ще видите публикации за афери - с коли, с разграбените „Софийски имоти" и др.

-

                      Update - Нотар. камара, 2017, RIP: "Почина нотариус Александър Чакъров  Уважаеми колеги, Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел Александър Чакъров, вписан под рег. № 310 на НК, с район на действие РС-София.От името на Нотариалната камара бих искал да отправя искрените си съболезнования към неговото семейство, близки и приятели, както и към служителите в нотариалната кантора на колегата. Опелото ще се проведе на 23.11.2017 г. (четвъртък) от 10:00 часа в Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил" - кв. Бояна. Поклон пред светлата му памет!Димитър Танев, Председател на Съвета на нотариусите" (бел.блогър, 16.01.2021)

-

Отидохме в агенцията по кадастъра с молба за скица на имота ни. Извадиха ни. На нея беше вписан като собственик г-н Гази.

Последва изтощителна кореспонденция с регионалното министерство и срещи с чиновници, от които научих нещо изумително: между агенциите по вписванията и по кадастъра няма информационна връзка и всеки, който занесе нотариален акт за някакъв имот без каквато и да било проверка се вписва за собственик!"

Не ви ли се вярва?

Вижте становището на агенцията по вписванията, изготвено след запитване на Филипов:

„Вписването е едностранно охранително производство, чиято цел е оповестяване на актове, с които се извършват сделки с недвижими имоти и др. В рамките на това производство е недопустимо да се проверяват материалноправните предпоставки за актовете и да се решават правни спорове по тях. Съдията по вписванията може да откаже вписване само ако актът не е съставен съгласно изискванията за форма и съдържание. Агенцията не осъществява контрол над верността и приемствеността му , това е грижа на друго длъжностно лице - нотариуса".

А ето и коментарът на агенцията по кадастъра:

„Съгласно действащото законодателство агенцията и териториалните й служби имат задължение да регистрират данни за собственика на нотариалния акт, от който той черпи правото си в съответствие с предоставените им документи (самият нотариален акт и др.), но не разполагат с правомощие да извършват проверка относно правилността и истинността на тези документи, които са издадени от друг орган и са вписани в Службата по вписванията."

Това е положението. Като се запознали с него, братята Филипови представили своя нотариален акт и били вписани (!) като съсобственици на наследството си заедно с Нажа Муса Гази.

„ И ето, за един и същ имот на един и същ адрес, но записан на различни партиди в данъчната служба на район "Витоша" плащаме данъци и ние, и "продавачите" му - крадците! Такива случаи има сигурно и в други общини", възмущава се Филипов.

Той писал до кметицата Фандъкова, за да я предупреди. Отговорът на нейните чиновници бил, че съжаляват за това, което му се е случило, но то не било от компетенцията на дирекция „Общински приходи".

Престъпната схема е обидно проста: фалшив нотариален акт, фалшива скица и данъчна оценка, фалшив продавач, купувач и нотариус, който узаконява продажбата.

Филипов разпратил сигнали за това до ГДБОП, ДАНС, прокуратурата, нотариата, омбудсмана, двете министерства - правосъдното и регионалното. И какъв бил резултатът? Едно висящо гражданско дело и едно досъдебно производство, на което не му се вижда краят.

А ако мислите, че нотариусът си е изпатил, запознайте се с решение №15 на Нотариалната камара. То гласи:

„Съветът на нотариусите счита, че не са налице основания за ангажиране на дисциплинарна отговорност на нотариус Александър Чакъров. В случая е налице спор за материално право, а съгласно устава на камарата тези спорове не са предмет на дисциплинарно производство."

Проверка на Министерство на правосъдието хвърля светлина върху алибито на нотариуса като също така го приема за оневиняващо:

„По нотариално дело № 240/2015 нотариусът Александър Чакъров прегледал представените от Боян Боянов документи, с които той се легитимирал като собственик на имота - обект на покупко-продажба. Нотариалният акт бил със заверка „Вярно с оригинала" от 13 юни 1997 г. При нашата проверка той заяви, че тъй като нотариалният акт е от 1968 г. приел това за нормално...Ноторно известно е, че сделките от 1968 г. не са въведени в имотния регистър. Дори нотариус Чакъров да е извършил проверка, практически е невъзможно да се установи дали Боянов е собственик на имота, който продава."

По нотариално дело № 261/2015 обект на сделката е същия имот като продавачът Йовка Господинова се е легитимирала като собственик с нотариален акт №41/2015, изготвен от нотариус Александър Чакъров. Той е вписан в Имотния регистър на агенцията по вписванията и в този смисъл не са били налице пречки...Чакъров е пропуснал и по двете сделки да изиска справка за запори в регистъра, за което му е направена бележка и той уверил, че ще за в бъдеще е възложил на своя помощничка да прави такива."

Петър Филипов е отчаян: „С фалшиви документи в рамките на 15 дни е продаден и препродаден без мое знание собствения ми имот! Един нотариус, уличаван в други безобразия е спомогнал за това, а се твърди от държавни инстанции, че това било спор за вещно право. Какъв спор?! Та това е измама!"

Последната му надежда е в омбудсмана: „Разговарях с г-жа Диана Ковачева, заместничката на Мая Манолова. Тя каза, че сигналът ми за пропуски в закона е основателен. И че би трябвало да се изгради единна система между агенциите по кадастъра и по вписваниятa; да се въведе изискване за всеки имот - единна партида; да се промени методиката за механично вписване на сделките без проверки; и да се преустанови практиката, при която всеки измамник може да се сдобие със скица и данъчна оценка на чужд имот без да има истински документи за връзка с него!"

Хубаво е, разбира се, ние всички да се надяваме, че законът у нас най-сетне ще престане да обслужва имотните измамници. Но още по-хубаво е да се задействат законодателите. Надеждата определено не върши работа. Какво е тя? Да вярваш в нещо, за което знаеш, че по-скоро няма да стане.

-

Коментари под статията

-

21 юни 2016, 12:07
Правна сигурност при частния нотариат НЯМА. Частният нотариат е грандиозен провал, който осигурява защита и съдействие на имотни измамници, които успяват да заграбят чуждата собственост.
По-лесно от това някой да ти "открадне " имота-видно от статията, няма.
МИСЛИШ,ЧЕ СИ СОБСТВЕНИК НА ИМОТА СИ? ПОМИСЛИ ПАК, НИКАК НЕ Е СИГУРНО, ДАЛИ НЯКОЙ вече не се води соственик, на това ,което мислиш,че е твое.
Нали нотариусите уж носели отговорност. Виждате-отговорност не носят, а страните са оставени да се оправят сами.

21 юни 2016, 12:36
Ноторно известен и безспорен факт е, че нотариусите и имотната мафия работят ръка за ръка. Лобито им е силно, дори в парламента - ако могат дори биха забранили гражданите да имат адвокати, както и да имат каквато и да е правна защита. Като е за уреждане на права - нотарисуите са единствените юристи, най-компетентните и най-безгрешните. Правният мир се крепи само на тях. Гарантирано от мафията. Като е за задължения и отговорност - имало съдилища, там хората да си решавали проблемите. Сега предстои ново брутално увеличаване на приходите на нотариусите във връзка с гответните промени в Търговския закон и новите им права (разбира се както винаги без съответстващи задължения и отговорнсти), но ще видите как дупетатите уж случайно ще приемат за пореден път набързо и без обсъждане в 12 без 5 преди лятната ваканция новия проект на мафията. Схемата е отработена многократно, нотариус Фидосова е сложила основите. Няма друга такава държава по света, вярвайте ми

21 юни 2016, 12:43
Не виждам конкретно да посочвате коя буква на закона е нарушил нотариуса? Виждам, че не коментирате Служба по вписванията, Кадастър и т.н. Ясно е, че тенденциозно се хвърляте на нотариуса! Обаче посочето неговата отговорност, конкретно! Кое законово изискване не е спазил? (чл. 586 ГПК, бел. моя, Р.С.) Всичко, вменено му от държавата си го е изпълнил! Ако някъде има празноти в законите, това не означава, че нотариусът има вина! Как по-точно той може да провери акт за собственост от 60-те години? В кой регистър, в коя база данни? (Има архиви, отива, проверява и ако лично не е видял оригинала - никаква сделка!, бел. моя, Р.С.)

21 юни 2016, 13:10
Ако на съдиите по вписванията не се вменят правомощия, които да контролират нотариусите и не се въведе конститутивно действие на вписването/сделките да пораждат действие от момента на вписването, а не както е сега от момента на подписване на акта пред нотариуса/ не очаквайте нещо да се промени!  Само в България имотите се продават като краставици на бабешкия пазар...днес решил утре продал... В други държави продажба на недвижим имот варира от 1 месец до 6 м. Би било добре добре съдията по вписванията да даде зелена светлина за изповядване на сделката след като и той е проверил всички налични документи. След извършената от него проверка да се дава разрешение за изповядване на сделка с недвижим имот от нотариус. След като има частник - в лицето на нотариуса, трябва да има много добър държавен контрол в лицето на съдията.
Сега съдиите по вписванията дори да видят, че имота, който се продава не е на продавача по сделката нищо не могат да направят...вписват си кат стой та гледай...

21 юни 2016, 14:40
Аз въобще пък не виждам какъв е смисълът от двустепенната система нотариус-съдия по вписванията. Едното звено е напълно излишно. Нотариусът взима едни огромни пари, за да сложи един печат, който не му носи никаква отговорност, а после съдията по вписванията уж проверява, но и той не проверява сделката по същество, а само формално, като си измива ръцете с нотариуса. С две думи всеки си прави каквото си иска и отговорни няма. Всички по веригата са си прави за себе си и всички са си изпълнили задълженията без много да се престарават. До ЗННД нещата бяха много по-прости и по-сигурни. Ще бъде удачно да се върне моделът, при който страните подписват сделката пред държавния орган, тя се вписва веднага и имотът не може да се препродаде още 10 пъти за следващата една седмица. Трябваше просто да се назначат още хора в държавния нотариат и да се направи малко по-добра техническа организация. Приватизацията и монополизирането на модела от една шепа привилегировъни бивши сътрудници на ДС и техните деца е в ущърб на обществото. Сегашният модел е изцяло в услуга на имотната мафия, но уви, не виждам светлина в тунела. Започне ли да се анализират грешките, то веднага някой скача и започва да вика срещу адвокатите, които били алчни, лакоми и виновни за всичко, като практически не се търси оптимизиране на законодателните пропуски, а се влиза в махаленско надвикване и борба за надмощие на лобита, като победата на мафиотското лоби на Камората винаги е предварително предизвестена


21 юни 2016, 15:15
Как в кой регистър? В службите по вписванията се пазят актовете сто години, така че при проверка там по име на собственик или праводател се вижда има или няма акт за собственост. Това че го има или няма сканиран акта в една програма като ИКАР, нищо не значи. Книгите с актовете са важни, а не софтуера.

21 юни 2016, 15:16
Нотариусът работи единствено и само въз основа на документите, които му представят страните и не е длъжен , по закон, да проверява по някакъв друг начин правото на собственост, нито е длъжен да проверява има или не "тежести" върху имот(с изключения, които се неотносими към случая). Нито е длъжен да проверява в КАТ за запори, а и да иска-няма законово право.
Накратко : Тарикатщината няма да я намерите при Нотариус. В случай , че последния причини вреда, от СОБСТВЕНИТЕ си действия-тогава носи отговорност.
Какво Ви е крив нотариуса, че пред него се представят неистински (" фалшиви" )документи ?

21 юни 2016, 15:19
Сериозно ли не е длъжен нотариуса, ами за чий ч...п ни е тогава:)

21 юни 2016, 15:21
след като не е длъжен да прави нищо, освен да чука печати и да точи пари за това...ами машаллах...разбрахме функцията му...прекрасно!

21 юни 2016, 15:28
Как нотариусът е изповядвал сделката с фалшивия нотариален акт, като при това е представено НЯКАКВО си копие, с някакъв си печат "вярно с оригинала". Точно тук е мястото на нотаиуса да провери, в СВ, и както се установява от статията-такъв нотариален акт няма.

21 юни 2016, 15:38
Какво прави и Какво трябва да направи нотариуса са отделни неща....


21 юни 2016, 17:41
Защитниците на Нотариалната камора получиха пълно раздвоение на личността - от една страна те са най-компетентните, най-важните и най-великите юристи, крепители на правния ред, следователно правомощията, респ. доходите им трябва да се увеличават лавинообразно. От друга страна - ми те горките нямали задължения да проверяват сделките, щото в закона не пишело такова нещо. Кое задължение не било изпълнено, като по закон имали само права, но не и задължения? Ами щом като не проверявате, не гарантирате и не носите отговорност, тогава каква полза има обществото да ви плаща комисионна от всяка сделка или документ, без да предоставяте никаква насрещна услуга?21 юни 2016, 20:48
Лъсва истината-нотариусите не носят никаква отговорност. Мантрата-"таксите са високи,защото носим отговорност " не минава. Никаква отговорност не носят за безобразията си.

21 юни 2016, 21:57
Всичко в нашата държава трябва да е сложно. В случая трябва да създадем работа и за съда,чи ко кат нотариуса е спал, има съд... ходете напълнете малко бюджета на съдебната власт и джоба на озверяял адвокат. Защо да е лесно като може да е много трудно...

21 юни 2016, 23:00
Камората се погрижи ВКС да приеме ТР 7 от 2012, с което чрез тълкуване ограничиха правата на съдиите по вписванията, относно това в кои случаи следва да отказват вписване. Това развърза ръцете на нотариата и вече карат съвсем през просото. Не коментирам доколко "нормотворчеството" на ВКС е редно в една парламентарна демокрация, затова остава чрез законодателни промени да се преодолее камората и нейните лобисти в ВКС. (за ТР 7/12 вж № 10 от списъка с примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система)

 

-

 

 Решение № 497 от 3.11.2009 г. на ВКС по гр. д. № 2173/2008 г., II г. о. Нотариусът е длъжен да извърши проверка на собствеността не само въз основа на представените документи. Без значение и обстоятелството дали продажната цена е платена от купувача преди (както е в случая), по време или след сключването на договора - и в трите случая плащането се извършва във връзка с него и причинната връзка между действията на нотариуса, който не е изпълнил задължението си чл.482, ал.1 ГПК/отм./, и причинената вреда е налице. (NB! При повечето подобни дела, съдиите решават точно обратното - че проверката на собствеността се правела само въз основа на представените документи, а пък цената била платена преди изповядването на сделката, така че нямало било причинна връзка с действията на нотариуса.)

-

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/866

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.