Учен изгоря с имот за милион евро

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Учен изгоря с имот за милион евро

Наследствен терен в Драгалевци изтъргуван с фалшив нотариален акт. Подозират съдружник на Манол Велев за съучастие в аферата

21-07-2008
Измамник e изпипал мащабна имотна афера, докато е търкал килията в ареста на Столичната дирекция на полицията през февруари тази година. Бранко Павлович е задържан заради неуспешен опит да открадне от софийската община опитното поле на училището в Драгалевци.

37-годишният столичанин, известен с прякора Бушона, излиза на свобода на 4 февруари.
  
Само 2 седмици по-късно Павлович продава придобити от него 2 парцела в Драгалевци с фалшиви документи.
Бушона е сред хората, които са ползвали услугите на скандалната деловодителка от Районния съд в столицата Даниела Малинова. Дани Пачката бе закопчана на 20 май заради подмяна на истински нотариални актове с фалшиви в стария архив на съда.

Според МВР Бранко е един от организаторите на крупната измамна схема, които са поддържали най-близки контакти с Малинова заедно с другия мошеник Малин Андреев.

Павлович изобщо не се притеснил от осуетената афера с школския имот и спокойно завъртял нова далавера. На 19 февруари той продава два суперпривлекателни парцела от общо 1,8 дка в Драгалевци. Според документите новият собственик Йордан Георгиев му е броил 468 000 евро. На 25 февруари Йордан подал молба в район "Витоша" да му се издаде скица. Той представил пред общинските служителки нотариалния акт и след полагащия се едномесечен срок на 9 април получил скица и данъчна оценка на мястото. Йорданов не побързал да запише имота в общината. Единственото място, където парцелът е деклариран, че е собственост на Георгиев, е Софийската служба по кадастъра.

На практика обаче продадените декари са притежание на Недялко Неделчев, старши научен сътрудник в Института по електроника към БАН. Неговият баща ги купува през 1952 г., а преди 25 г. фамилията построява там и скромна вила от 60 квадрата. Неделчев изобщо не подозирал, че наследственият му имот по документи вече е попаднал в чужди ръце.

На 21 април ученият чинно отива в общината и плаща данъка върху парцелите. Там му приемат парите, без да разберат, че имотът вече се води на друго име. На 16 юни Неделчев си вади данъчна оценка, а при проверката на партидата на имота чиновниците виждат, че няма промяна в собствеността.
В началото на лятото научният работник решава да отскочи до мястото си и да го окоси. Това, което вижда, го смайва.

"Гледах и не вярвах на очите си. Къщата от около 60 квадрата бе съборена, изсечени бяха над 20 плодни дървета, част от брезите", разказа Неделчев пред "Стандарт". Подменена е и оградата на двата парцела. Той веднага подава сигнал до Икономическа полиция на столичното VI РПУ. Докато ченгетата разпитват съседите на 12 юли, става ясно, че Йордан Георгиев прави постъпки бързо да се отърве от спорния парцел. Чрез фирма за недвижими имоти той води на оглед арабско семейство. Иска им цена от 770 000 евро.

В това време Недялко бърза да спаси терена. Слага 4 катинара на портата на земята и от двете страни на вратата пише надпис: "Имотът не се продава". Ден по-късно някой е сложил пети огромен катинар и с червена боя е заличил надписа.

Неделчев прави справка в Агенцията по вписванията и се успокоява - при проверка на неговото ЕГН той се води собственик и на двата парцела. Това обаче не значи нищо.

"Същата проверка би трябвало да направи и Йордан Георгиев. Тогава щеше да види, че имотът не е на продавача Бранко Павлович", коментират юристи.
-
Забележка. Обърнете внимание как юристите хвърлят цялата вина върху купувача, сякаш не съществува никакъв нотариус, никакъв Гарант на правната сигурност. "Сякаш" ли казах? Ами той наистина не съществува!
Новият собственик обаче отива при нотариус Мариета Димитрова, без да се усъмни в продавача. Точно това сега кара полицаите от VI РПУ да го подозират, че е част от престъпната схема.

"Нормално е, преди да купиш имот, да накараш продавачът да си вземе удостоверение за тежести", казват експерти.
-
Забележка. Вярно е, че у нас за нормално се смята купувачът да има грижата за всички проверки. Но това не е нормално за т.нар. латински нотариат, към който уж принадлежи и нашият. Вж статията "Какво? Латински нотариат ли?" Главният проблем обаче е, че дори и самият нотариус да извърши проверките по имота (или правоспособен адвокат), гаранция пак няма - заради дългогодишния хаос с кадастъра и имотния регистър. Вж раздела със статии "Дългото създаване на имотен регистър


В същото време напук на съществуващата у нас практика, вместо в документите за покупко-продажба Йордан Георгиев да впише цена близка или равна на данъчната оценка от 66 000 лв., той настоява да се запише истинската цена от 468 000 евро. Така вместо 1200 лв. той плаща близо 10 000 лв. данък.

"Това действие има логика само когато купувачът знае, че имотът е спорен. Тогава той иска да се запише реална цена, за да може да поиска от истинския собственик възстановяване на похарчените средства за придобиването му", коментираха пред "Стандарт" юристи. Сега Георгиев се опитва да докаже, че е превел по банков път парите на Бранко, за да може да придобие статут на добросъвестен купувач.

Измамата обаче е станала възможна заради проблем в системата за вписвания.
-
Забележка. Хм, дойдохме си на думата за хаоса с вписванията в псевдо имотния регистър. Дръжте се за стола и четете следващия параграф!
"Проверка на ЕГН-то на Неделчев сочи, че имотът е негов, ако проверите обаче ЕГН-то на Георгиев ще излезе, че имотът също е негов, понеже нотариус Мариета Димитрова също го е вписала. Едва когато се поиска справка за тежести, съдията ще види партидата на имота", обясниха експерти по имоти.
-
 
Забележка. Обяснението на експертите, че "едва когато се поиска справка за тежести, съдията ще види партидата на имота", е доста оптимистично. Я види, я не - тотален хаос!*

Купувачът Георгиев е собственик на повече от 10 фирми за строителство и туризъм. Той е съдружник на простреляния преди половин година бизнесмен Манол Велев. Двамата освен общ бизнес са партньори и в управата на столичния футболен клуб Вихър. В средата на 90-те години тимът бе спонсориран от бившата групировка ВИС, но миналата година се обедини с издържания от Велев футболен клуб Академик.

Димитър Илиев

Източник: в-к Стандарт

 

*Из дебати в Народното събрание на 14.04.2016 г.

Съжалявам, че емоционално пак ще се изкажа, но с потрес научаваме за поредната инициатива за правене на имотни партиди.

Сега след 2014 г., мисля че отпадна възможността за правене на предварителни партиди и се въведе някакво понятие електронни партиди.

Със Закона за кадастъра и имотния регистър се предвиди едно такова нещо, наречено имотен регистър, който е сбор от имотните партиди, направени въз основа на кадастъра. Година след година се правят такива опити.

Ние правим едни партиди, с извинение, на случаен принцип.

Видях в мотивите, че има 13 млн. имотни партиди ама никой не е казал за колко имота са тези 13 млн. имотни партиди. Защото, ако 13 млн. са имотните партиди, имотите са не повече от 6 млн.

От 2004 г. до момента ние седим и не правим нищо. Грешките си стоят.

И се смеят, всички ни се смеят.

Абсолютно ни се смеят. От 2004 г. сега сме 2016 г. ние седим и не правим стъпка напред.

Резултат с изображение за емотикон смях

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-


-

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/935

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.