Изнасилването на дъщеря ми в Плевен - образец за работа на прокуратура и съд

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

--


Преди 40 години дъщеря ми, тогава 20-годишна мед. сестра,  пострада от групово изнасилване в Плевен по време на новогодишно празненство в частен дом. Прокуратурата и съдът си свършиха работата отлично за по-малко от година. ДП-то мина за два месеца, а делото - за около 6 до окончателната присъда: затвор за трима, компенсация от 2000 лв., равни на около 20 000 днешни. Тогава прокуратурата и съдът не си играеха на шикалки. Действаха строго и не се гавреха с жертвите.

Никой не е устройвал очни ставки на дъщеря ми с престъпниците. Пазеха я от допълнителна психотравма.  Всичко си направиха напълно самостоятелно и без подсещане - тихо, дискретно и бързо. Извикаха я само веднъж  - да разкаже за случилото се в първото и единствено заседание на Плевенския съд. Помолиха нас, родителите й, да излезем, докато я разпитват пред съда. Повече не са я викали да разказва.

Давам думата на дъщеря ми:

"Не бях ангел. И да, бях употребила алкохол. И да, бях пушила. И да, поведението ми не беше на "социалистическа девойка". И да, не бях девствена. При всичко това мен ме пазеха и даже ме успокояваха, че ако случайно нещо ми се случи, първите заподозрени ще бъдат гадовете, така че да си живея спокойно. И да, психиатрите писаха, че разказвам за случилото се "без срам и страх". Защо да ме е било срам и страх? Родителите ми бяха на моя страна. Цялата система - социалистическата!  - ме подкрепяше! И аз си живях спокойно. Създадох си семейство, деца и т.н. Работих 37 години. Сега съм баба като майка си.

Всичко си беше наред до момента, в който майка ми, 80 годишна тогава, сега на 84, пострада от имотна измама през 2013. Е, сега вече се започна гаврата! Три години издевателстваха над майка ми да си признае, че през февруари 2013 - в преспите насред зима - е ходила от Варна до с. Гороцвет, Разградско, да заверява пълномощно за продажбата на всичките си земи в Плевенско, и понеже не си признаваше я обвиниха, че пречи на разследването!

      Четвърта година вече Плевенските прокурори се въртят като мухи без глави, прекратяват, подават отводи и т.н. В това време ние във Варна си направихме независимо разследване и изпратихме резултатите в РП-Плевен. Случаят не е сложен - документна имотна измама - вж. документите, с които е извършена имотната измама. Трябва само да се разгледат няколко документа. Оттогава изминаха две години. Мълчат.

        От един месец на сайта на ПРБ се мъдри съобщение, че ДП-то по пр. №3624/2013 на РП-Плевен е спряно на 03.01.2017 (пиша това на 03.02.2017). Още не сме получили постановлението за спиране. Молихме се и на ОП-Плевен, и на ВТАП. Те изпратиха до РП-Плевен общо шест писма с молба за информация - без ефект, от ОП-Плевен: Писмо 1, Писмо 2 и Писмо 3; от ВТАП: Писмо 1, Писмо 2 и Писмо 3.

         Междувременно получихме и две писма от админ. р-л на РП-Плевен, Вл.Николов. Той пък твърди, че няма спиране, а има нов - трети поред - набл. прокурор, и по никакъв начин не желае да разгледа подадената от майка ми жалба - вж. кореспонденцията с админ. р-л на РП-Плевен. Пълен хаос, нулева ефективност, имитация на действия за разкриване на престъпление.

Добре поне, че съдът - при последния засега съдебен контрол на 01.02.2016 - написа, че "Показанията на свидетелката (майка ми) са неизменни, непроменени и установяващи едни и същи факти и обстоятелства от началото на досъдебното производство и до настоящия момент. Предвид тези обстоятелства и посочените по-горе доказателства окръжният съдът намира, че няма основание да не се вярва на показанията на пострадалата." и още: "Постановлението на РП-гр. Плевен изцяло пренебрегва тези факти, които съдът намира за достатъчни за търсене на наказателна отговорност на повече от едно лице."

Оттогава, вече цяла година, Плевенската прокуратура е в ступор. Мълчат и се крият - като същински престъпници. Отдавна вече я няма онази Плевенска прокуратура, която преди 40 години ме спаси, протегна ми силна ръка и ми осигури спокоен живот до старини (не че толкова съм престаряла, де, но все пак тази година се пенсионирам).

 

Още по темата - в."Сега", 28.01.2017

lisana (Рени)

lisana

27 Януари 2017 23:31


"Hagadissyan 27 Януари 2017 22:51 Съчувствувам Ви. Що е 'ДП'?"


Няма какво да ми съчувствате. Аз съм късметлийка. Съчувствайте на това мило 16-г. дете, изнасилено от нереза Евстатиев. ДП= досъдебно производство - това е времето на разследването под ръководството на прокуратурата. По НПК срокът е 2 месецаи може да се удължава само в изключителни случаи. Нашето ДП се точи вече 4-та година, без да броим 6-те месеца предварителна проверка. Това на изрода Евстатиев очевидно също се размотава. Много лош знак е това, че се стремят да тормозят детето, жертвата.

 

 -----------------------------------

Спомням си как ухапах един от изнасилвачите, но не много силно, защото в същия момент си помислих: "Те могат да ме убият!" И да, изпитах сексуално удовлетворение някъде след третия. Нали знаете как е модерно сега - белезници, свински опашчици ... Връзката между насилието и сексуалните усещания не е особено добре изследвана. Което по никакъв начин не означава, че трябва да се насилва жената, за да се "ощастливи". В моя случай бяха много - 7-8. Непълнолетните ги оправдаха. Бях изпаднала в нещо като полубезсъзнание. Мъкнеха ме като жив труп и се чудеха как да се отърват от мен. Накрая извикаха Бърза помощ. Линейката дойде веднага, изнесоха ме на ръце. След 10 мин. спряхме пред нашия блок и един от изнасилвачите ме придружи до втория етаж, до нашата вратата. Майка ми отвори. 'Изнасилиха ме" - бяха първите ми думи. Баща ми дойде и покани "момчето" да влезе. Това "момче" (гад гнусен) беше син на колега на баща ми. И да, родителите ни се срещнаха. И да, родителите на "момчето" (гад, гад, гад, мръсен!) искаха да ни оженят. Но нашите не искаха, И аз не исках. Нашите се обърнаха към прокуратурата. И тя си свърши работата - хем бързо, хем щадящо за мен, направо по европейски, по ЕКПЧ - без да е била приета (ЕКПЧ = Европейска конвенция за правата на човека)

Коренна разлика с работата на прокуратурата днес, когато хем уж сме демокрация, хем уж спазваме ЕКПЧ.

И да ви кажа, сега се чувствам по-изнасилена, защото споделих публично в "Сега" кошмарното си преживяване, провокирана от статията за предстояща очна ставка между изнасиленото от кмета Евстатиев 16-год. дете, а някой изтри коментарите на единственото лице, което прояви съчувствие и интерес към моя отдавна погребан кошмар. Всички други, прочели или бегло мернали темата за очната ставка между 16-г. Ирена и изрода Евстатиев, мълчат. Това в гадно, гадно, гадно! Стари спомени се събуждат, гади ми се, повръща ми ... Когато мъжът ми "поиска ръката ми" преди около 40 години, майка ми каза 'Той е светец!" Разбира се, майка ми преувеличаваше, мъжът ми не е светец, но с него живея цял живот и съм щастлива. Той е бащата на двете ни деца и моят мъж, както се пее в песента на Слави Трифонов "Аз съм твоят мъж" (уточнявам, че мъжът ми не понася Слави, а аз съм му фенка, което не ни пречи да си живеем мирно и кротко близо 40 години) С мъжа си съм изживяла кулминацията в интимния си живот - усещането за взаимна любов и пълно доверие е много по-чувствено и несравнимо по-удовлетворяващо от напиращия примитивен нагон, изразен чрез насилие.

Ирена има нужда от подкрепа и защита. Тя е още дете, едва на 16 години. Мен ме защитиха, когато бях на 20.

Друг въпрос е, че сега тормозят 84-год. ми майка.

А може би въпросът е един и същ - кой да защити най-безпомощните: децата (младите) и възрастните (болните)?

Simeonee
28 Януари 2017 06:00


Моите почитания за откровения и направо разтърсващ разказ за Вашето изпитание и пълно съчувствие за простотиите, които са ставали и стават с майка Ви.

Въпреки това, всички известни безспорни факти около т.нар. „изнасилване на дете" от Евстатиев, са твърде далеч от Вашия случай (като започнем от момента на установяването на употребата на алкохол повече от 12 ч. по-късно, през които момичето е могло да бъде налято и с 2 литра концентрат, за да бъде представено като намирало се в безпомощно състояние, и стигнем до груповия характер на Вашия кошмар за разлика от мирното и кротко следобедно посещение на една двойка в хотелска стая).

Ясно е, че от Вас не може да се иска безстрастно разглеждане на подобни факти, но, въпреки всичко, неособено приятният вид на Евстатиев не е основание той да бъде наричан „изнасилвач", „нерез" и „изрод", още повече, че - доколкото се разбра - той не е имал подобни прояви през живота си, а има и съвсем очевидни политически причини за раздухване на историята.

Надявам се да не приемете горното като косвено оспорване на всичко друго, написано по темата от Вас, и още веднъж Ви поздравявам за смелия изказ.


lisana (Рени)
28 Януари 2017 11:22

Самият факт, че изнасилената е едва 16-годишна, е достатъчен за осъждането на дъртия пергиш. При това става дума за дъщеря на секретарката му! Спомням си доверието, уважението и възхищението, което изпитвах към колегите на баща ми (той работеше в научно-изследователски институт). За мен е щяло да бъде още по-голям шок, ако някой от тези възрастни, уважавани, изтъкнати хора ми беше посегнал - на мен, детето на техен колега! Действително, единият ми изнасилвач беше син на колега. И точно той ме прилъга. Така стават тези неща. Евстатиев е злоупотребил с доверието на Ирена, възползвал се е от неопитността на жертвата. Няма тук политически причини.


Виж какво пише в "24 часа": "Иван Евстатиев е организирал оргии с много алкохол и жени през четирите години, докато е бил кмет на община Стрелча, научи "24 часа". Местни хора смятат, че покрай разследването за изнасилената от него 16-годишна ученичка ще се появят още факти за гавра и принуждаване към секс на други жени от района. Запознати твърдят, че това било публична тайна в градчето, но хората мълчали от страх."

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5246846
© http://www.24chasa.bg

ПП. А за смелостта публично да изнеса, че съм била жертва на сексуално насилие, заслугата е на други хора преди мен, които също са признали публично, че са били изнасилени. Известни хора. Те дадоха тон на "модата". Да се надяваме, че и други хора ще се осмелят да споделят какво са преживели. Но повечето все още не смеят. Нито споделят, нито подават сигнал. И са прави, защото ето какви още гаври ги очакват - да ги смятат за виновни, че са били изнасилени. Като сгазените пешеходци, дето били съпричинили убийството си, понеже не били преценили скоростта на МПС-то. Гадно!

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

--

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1031

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.