Проверката на проверяващите започна

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Източник: DW, 30.08.2009 А. Пунчева

-

Имотните измами в България процъфтяват от години, но последният скандал засегна не само така наречените „обикновени хора", а депутати и крупни бизнесмени.

.


Странно, два пъти съм ставала жертва на нотариална измама, по-точно на опит за това. Да се учточним, не аз съм мамила нотариус с фалшива лична карта или пълномощно, а той се е опитал да ме измами в чужда полза. Накратко: нотариусът те притиска да прехвърлиш свои части в полза на адвокат, който проявява силен интерес към реституиран имот. Не успява с теб, но пробива при съсобственик, който няма време и приятели прависти, за да го консултират. Недобросъвестният нотариус действа в полза на напорист свой колега, погазвайки правото. Ама как така, ще кажете, рискува професията си. Не е толкова страшно, в най-лошия случай ще бъде докладван, но нищо няма да се промени. Освен в случай че се е натрупала критична маса от оплаквания срещу него. Съветите на юристите тогава звучаха така: няма смисъл да се оплакваш, то всички ги знаят тези, че са тандем, нищо няма да се промени! Ти самият не вярваш, че нещо ще се промени.

И в крайна сметка премълчаваш и не искаш даже да си спомняш за нещо досадно, което разваля настроението, подрива мотивацията да живееш в държавата и да й плащаш данъци. И така, забравих за случая, въпреки, че отне точно 5 години дела, завършили все пак справедливо, но много късно, майка ми така и не доживя тържествения им финал. Ама това никого не интересува.

И богатите плачат

Веднага след 1989 в България започнаха да процъфтяват измами от всякакъв характер, но кражбите, в т.ч. и на имоти, заемаха първите места. В това няма нищо чудно - незачитането на частната собственост е в катехизиса на всеки тоталитарен режим и пряк път към трайното лумпенизиране на големи маси от населението. Случваше се тук-таме някой колега да си купи жилище, вече два пъти продадено на други. Ами, да е внимавал, бе нашата обичайна, малко снизходителна реакция.

И изведнъж - скандал. Не гражданинът Х е пострадал, а е посегнато на изконни права на бащата на Валентин Златев, шеф на „ЛУКойл - България". Какво е по-различното в случая: че говорим за крупен бизнесмен, както писа българската преса - близък до управляващите; че става дума за „атрактивен имот" от 800 дка и двуетажна сграда на престижната столичната улица „Сан Стефано", оценяван грубо на 2 млн. евро дори днес, в условията на тежка криза в пазара на недвижими имоти. И още: че фалшивото пълномощно за продажба е изготвено от помощник-нотариус в кантората в Монтана на депутата от ГЕРБ Искра Фидосова. Самата тя коментира, че нотариусите всеки ден поемат рискове за евентуално подправени лични карти и удостоверения за наследници, тъй като законът не им дава пряк достъп до базата данни на ГРАО и МВР. „Това е нещо, което се случва почти всеки ден в някоя кантора в страната, това е нещо, което касае целия граждански оборот", допълва Фидосова.
Ще бъде ли сложен край на продажбите с фалшифициран подпис?

Жилищната мафия и нейните помагачи

Вестниците припомниха, че тези проблеми трябваше да бъдат решени още през 2007 от правосъдния министър на кабинета Станишев. „Така ще се прекъсне продажбата на имоти с фалшифицирани подписи и пълномощни и ще се затегне дисциплината на нотариусите", заявява тогава министър Тачева пред в. „Сега". Големият скандал с бащата на Златев гръмна покрай измамата в несравнимо по-малки мащаби с жилището в краен квартал на София на дългогодишен работник в Либия, извършено по същата матрица. Според полицията, става дума за организирана престъпна група, по случая е задържана и адвокат Спасова, срещу която има няколко висящи дела.

Скандалното е, че новото мнозинство обсъжда поправки в закона за нотариусите, които предвиждат депутатите по време на мандата им да бъдат замествани от помощник-нотариуси. Сред вносителите на тези „важни" промени е и нотариусът, сега депутат от РЗС, Бисерка Петрова от Монтана, наследила кантората от съпруга си, лишен наскоро от права заради влязла в сила присъда за документни измами. А нотариусът по дефиниция е човек, който с подписа си заверява истинността на всеки документ. А и кога влязоха в българския парламент, кога започнаха да прокарват промени в своя изгода?!

Когато те мамят тези, които трябва да те пазят, това наистина уврежда, с извинение за патетичността, фундамента на демокрацията. Затова и трябва да се действа. Ако безвъзвратно изгубените и замразени милиони от европейските фондове заради мудността на правосъдието звучат непостижимо и далечно като гигантския джакпот в италианското градче Баниони, то битовите измами са нещо, което хората усещат силно. И приемат много лично.

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/2622

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.