Сделка с имот само срещу психотест

Начало на блога

Тази статия е част от материалите в раздел Предложения от юристи за борба с имотните измами

-

10 януари 2011, Pariteni.bg https://www.pariteni.bg/novini/imoti/sdelka-s-imot-samo-sreshtu-psihotest-39931

-

Публикувано в блога на 22.08.2021

Р. Стоянова

-

Записват болните в регистър, дават го на нотариуси

-

(идеята не е осъществена, бел. блогър)

Сделките с имоти може да стават срещу психотест. Това обмислят като законодателни промени от ГЕРБ във връзка с измамите с жилища на психично болни.

Габровските депутати от мнозинството предлагат създаването на специален регистър на хората с такива диагнози, които имат съдебен акт за невменяемост.

В него ще са включени граждани, които или са в болнично заведение, или са под постоянно наблюдение и лечение. Регистърът ще е електронен и до него ще имат достъп нотариуси, пише още в предложенията на ГЕРБ. Така според мнозинството ще се сложи край на имотните измами.

Предложението на депутатите обаче може да се допълни, коментира колежката им от мнозинството Ирена Соколова. Като психиатър тя предложи по преценка на нотариус да се прави "оценка за дееспособност". Тя може да засяга и лица, които нямат отклонения и не фигурират като психично болни.

"Има хора, които след определена възраст не могат да взимат подходящите решения. Но при преценка на нотариус и при сделка може да се изисква да се направи оценка на лицето. Тя се прави от клинични психолози и не отнема повече от два-три часа. Обхваща различни симптоми, а методите показват всичко. Измамите действително станаха много и е добре да се коригира законодателството", поясни Соколова.

Според нея при наличие на проблем нотариусът ще изисква болният да намери попечител за имотната сделка. По думите й идеята на колегите й е много добра, но е нужно да се доразвие.

"В момента лицата с психични проблеми се водят в регистър, но той е доброволен. Ако се записват само пациентите под постоянни лекарски грижи в болнично заведение, тогава е разумно. Но хората се боят, че остава клеймо върху тях, ако след родилна депресия например ще ги запишат като психично болни", поясни Соколова.

Управляващите обмислят и възможността всички лица с психични проблеми да се записват в регистър, а преди сделката да се подлагат на тест.

"Днес ще се срещнем с експерти, за да уточним крайния вариант на предложенията. Няколко психиатри ми се обадиха, за да обсъдим текстовете и да получим действащ и оптимален вариант", заяви Галина Банковска от ГЕРБ.

По думите на депутатите идеята за законодателни промени идва от инициативния областен съвет по психично здраве в Габрово. От мнозинството пък се ангажирали с промени в закона за здравето и закона за нотариалната дейност.

Предложенията за промени вече са внесени за разглеждане при експерт-юристите на парламента. Депутатите пък ще започнат работа с доразглеждането на промените в агенцията за храните и НПК.
-
Коментар под статията

Истинският удар срещу измамите обаче би бил заснемането с видеокамера на сделките, както на шофьорските изпити. Срещу това ще грачат само тия, дето нещо не им е чиста работата. Смятайте че половината нотариуси са си направо за затвора, а другата половина - под съмнение. (аз също смятам, че е добре да се заснемат сделките, бел. блогър, 22.08.2021)

-

Начало на блога

Тази статия е част от материалите в раздел Предложения от юристи за борба с имотните измами

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/2592

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.