05.10.2017 От апел. пр. Лещаков до мен - пак нищо не можел да направи

Начало на блога

Това писмо е част от кореспонденцията с ВТАП

-

Писмото в pdf
-
Апел. пр. Лещаков споменава мои писма от 11.09.2017, 17.09.2017, 29.09.2017 и 04.10.2017, без да прави разлика между писмо до него и копие до друг, изпратено с копие до него. Твърди, че ВТАП не би могла да вземе отношение по изложените в писмата виждания за начина на водене на разследването, тъй като прокурорът е независим и се подчинява само на закона и своето вътрешно убеждение, съобразено с обективното, всестранно и пълно разследване. Липсват данни при разследването да са допуснати нарушения на НПК. 

             Това за вътрешното убеждение ми напомни за произнасянето на ОСПлевен на 01.03.2016, с което потвърдиха определението на РС-Плевен за отменяне и на второто прокурорско постановление от 24.07.2017 за прекратяване на ДП 2924/13, пр. 3624/13 на РП-Плевен:

              "Вярно, че съгласно чл.14, ал.1 от НПК всеки един от процесуалните субекти - съд, прокурор и разследващи органи вземат решенията се по вътрешно убеждение, но то трябва да е основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона. В конкретния случай, настоящата инстанция намира, че въпреки че прокурора е взел решението по вътрешно убеждение, то това убеждение не е основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото."

           А пък за липсата на данни за допуснати нарушения на НПК, в същото съдебно определение се казва, че "прокурорското постановление е необосновано с доказателствата по делото  и те са тълкувани превратно, като и че прокурорът не е изпълнил задължението си по чл.13, ал.1 и чл.107,ал.1, ал.2 и  ал.5 от НПК"

-

СПРАВКА

НПК, Чл. 13. (1) Съдът, прокурорът и разследващите органи в пределите на своята компетентност са длъжни да вземат всички мерки, за да осигурят разкриването на обективната истина.
НПК, Чл. 107. (1) Органите на досъдебното производство събират доказателствата служебно или по искане на заинтересованите лица.
(2) Съдът събира доказателствата по направените от страните искания, а по свой почин - когато това се налага за разкриване на обективната истина.
(5) Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка.

-

Начало на блога

Това писмо е част от кореспонденцията с ВТАП

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1346

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.