"Да впишеш имот във Франция - от Наполеон до сега" - Валя Ахчиева, 22.12.2016

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 

-

 

22.12.2016 БНТ, Открито с Валя Ахчиева, Гледайте филма „Да впишеш имот във Франция - от Наполеон до сега"  Вписването на имота във Франция става след проверка на безброй документи. Един нотариален акт представлява цяло досие на имота с цялата му история. Отговорността за изрядността на документацията и законосъобразността на сделката се носи изцяло от нотариуса. Истински латински нотариат!

-

Вж също: "Какво? Латински нотариат ли?", "За отговорността на нотариуса","Защо при покупко-продажба на имот се ходи на нотариус", "Особените изисквания на закона (през призмата на една имотна измама)"   и "Внимание - нотариус! За реалните цени в момента"

 

-

 

ОТЗИВИ по предаването на Валя Ахчиева

Фейсбук, адв. Марио Топчийски, 26.12.2016

ДА ВПИШЕШ ИМОТ ВЪВ ФРАНЦИЯ - ОТ НАПОЛЕОН ДОСЕГА
Рядко гледам подобни „авторски" предавания на „разследващи журналисти", тъй като съм се убедил от опит, че техните телевизионни разследвания стигат в огромния брой случаи по-скоро до пикантерията, до сензацията „за един ден", казано на жаргон - изваждат на показ „жълтинките в случая". Не мога да си спомня подобно предаване със задълбочен правен анализ на съответния казус на фона на множество подобни и с още по-дълбочинно предложение за решаване на човешките проблеми на ниво нормотворчество, което според мен би осмислило харченето на публични пари за подобни телевизионни изяви.
А за първи път откакто в къщи има телевизор (от 1971г., когато татко купи „Электрон") имам повод, струва ми се, да оценя едно подобно предаване като „добро журналистическо попадение", поне според мен. То е един „прозорец към съседите" извън нашето постсоциалистическо житие-битие, „съседите" в Европа, в случая - Франция. С едно просто преразказване на част от процедурата по подготовка, изповядване и вписване на нотариални актове за сделки с имоти, гарантирани с личната и общата отговорност на всички нотариуси във Франция, за пореден път се доказва, че не е необходимо да откриваме „топлата вода и колелото", те отдавна съществуват. Просто, доказано добрите законодателни решения и практики трябва да се адаптират час по-скоро на нашата правна територия.

За мен „ключът" към решението на проблема е гарантираната от закона отговорност на нотариусите за всяка сделка - индивидуална и обща отговорност на нотариалната гилдия, вкл. чрез връщане на парите на пострадали страни в сделка през професионалната им застраховка.

А какво би се получило като резултат за българските граждани, ако подобно решение се приложи и към магистратите, допуснали техен акт да бъде отменен поради неспазване на основни човешки права или поради несъответствие с правото на ЕС?
Ех, размечтах се ....


***

 

 Кога ще ги стигнем... французите? (линк към филма)

Коментари:

Антоанета Илиева От този репотаж се размечтах, да доживея и при нас да се регулират така сделките с недвижими имоти.
Rennie Todorova Stoyanova
 
12.01.2017
Rennie Todorova Stoyanova В един блог прочетох, че и в Белгия е като във Франция: "нотариалния акт е дебел като списание ГЕО - вътре са описани абсолютно всички характеристики на имота - като се започне от датата на построяване та до наши дни, когато е последната сделка с него. Пазят се данни за материалите, с които е ремонтиран, прави се оценка на всички видове инсталации (ако например електрото ти куца, имаш 18 месеца след закупуването да я оправиш, иначе глобата е до 20000 евро - обикновено за първи път ти лепват около 3-4 бона, а ако стане гаф с тоците и например тока те утрепе, застрахователя вдига рамене и близките ти пият една студена вода), на двора, на околността, на какво ли още не. С две думи - не купуваш котка в чувал."

 ***

 

Наско Борисов сподели връзка.

5 януари в 18:40

 

Коментари:

Ekaterina Aleksieva

5 януари в 22:44

Ekaterina Aleksieva Мдааа, както винаги - Валя Ахчиева - недостатъчно задълбочено проучена информация, некомпетентно, предубедено и с чуждопоклоннически уклон...

Rennie Todorova Stoyanova
12.01.2017
Rennie Todorova Stoyanova И предаването за майка ми не беше достатъчно задълбочено, но Валя Ахчиева все пак е журналистка и затова не можем да я обвиняваме в некомпетентност и т.н. (Линк към материала в блога на майка ми "Открито" с Валя Ахчиева за измамата със земите на майка ми - 21.07.2016)
-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-


 

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/937

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.