Елементарна документна измама може да превърне всеки в длъжник

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Източник: https://www.actualno.com/crime/elementarna-dokumentna-izmama-moje-da-prevyrne-vseki-v-dlyjnik-news_591359.html

02.02.2017

-
Брутална измама с най-обикновен лист хартия превръща в кошмар живота на Цветанка Иванова от Враца и стопява всичките ѝ спестявания. Заради измамата съществува риск да бъде отнет и апартамента ѝ.

Преди месец банковата сметка на жената с 35 000 лв. е източена. Всичките пари, които изкарала след 10 години тежък труд в Израел, вече не са нейни. Това става с "документ" от една страница, без печат, попълнен на ръка, наречен "Запис на заповед". По силата на този документ Цветанка Иванова е длъжник на "Спас". Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин. На пръв поглед всичко е напълно законно, показва репортаж на bTV.


Процедурата по източването на парите се задейства, след като столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението. Врачанските магистрати са отказали да коментират, но отбелязали, че законът е такъв - всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина. Сумата расте страховито и вече е 72 000 лв. Цялата процедура е извършена с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени - на ръка или по банков път. Самият Миков заявява, че не коментира клиентите си и „има прокуратура, да го разследва".


Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков. Чолаков заявява, че ще спре обявяването на апартамента за публична продан до изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата, докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив. По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата. Призовкарят Борислав Ангелалов предал призовката на лице на име Мария Иванова, която била наемател на друг неин адрес - в София. Разорената жена не е имала такава квартирантка и не познава човек с такова име. Съдебният изпълнител няма право да изисква документите на лицето, на което се връчва документът. Може ли Мария Иванова въобще да не съществува? Това трябва да го докажат следствените органи. В началото на тази седмица (31 януари) Гражданско движение "Покана за доброволно изпълнение" (ГД ПДИ) подаде жалба до ЕК именно заради описаната законна процедура. Жалбата касае глава 37 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) - "Заповедно производство". Заповедното производство е процедура пред съда, която цели кредитор да събере по бърз начин вземането си (парично или вещно) по опростен ред поради неговата безспорност (когато не е налице спор по вземането, а не когато е доказано безспорно, че кредиторът е прав!). При такова производство, съдът издава заповед за изпълнение в закрито заседание, без да уведомява другата страна и единствено въз основа на твърденията на кредитора. Заповедта се връчва на длъжника от съда, с приложен към нея документ - "Възражение". В двуседмичен срок от получаване на заповедта длъжникът може да подаде "Възражение", с което заявява, че не дължи сумата, като не е необходимо да се мотивира. Ако в двуседмичния срок длъжникът не подаде възражение, тoва означава, че той не оспорва задължението си т.е. по презумпция вече се счита за виновен и въз основа на заповедта се издава изпълнителен лист в полза на кредитора.

-

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1884

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.