Нотариуси искат законови промени срещу имотните измами

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 

-

Източник: news.bg,  26.02.2019


-
Нотариуси искат законови промени, с които да се ограничат имотните измами, предаде Нова телевизия.

Председателят на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара Димитър Танев посочи, че в момента всеки може да напише завещание от чуждо име, а законът не осигурява достатъчен механизъм, по който този вид измами могат да бъдат установени при нотариуса. По тази причина трябвало да се въведат нови правила.
Танев обясни, че нотариусът не може да извършва експертизи за автентичността на смъртния акт. Съгласно Закона за наследство пък завещанието можело да бъде депозирано в запечатан плик, без нотариусът изобщо да знае какво има вътре.

Според него сред промените, които трябва да се въведат, е законните наследници задължително да се уведомяват, в случай че завещанието бъде обновено.

Настояването на нотариусите идва ден, след като стана ясно, че с измама са отнели апартамента на дете сирак.


Коментари

26.02.2019 в 09:47:23,   #1

    Нотариусите са единствени, които могат да спрат имотните измами, защото от тях зависи изповядването на сделката...
    Със закон няма как да се спрат измами. Хилядолетната практика го е доказала..
    
26.02.2019 в 11:02:07,  #2

    Нотариусите нямат никаква отговорност относно проверката на имота за тежести, възбрани и прочие. Изобщо не им пука от измами и прецакани, те си взимат процент според заявения материален интерес на сделката и си щракат с пръсти. Всичко им е на готови бланки, копи пейст, със сменени само лични данни и от там нататък сричат сделката и прибират парите и пращат някой ятяк да отнесе бумагите в Агенцията по вписване. Агенцията пък диша на акумолатори, впишеш нещо чакаш с дни да се обнови в системата. До като излезе вписването могат да станат много бели. Никой за нищо не му пука, бизнесът върви, сделки има, а че някой е изгорял, дреми им на шалтера.
 
26.02.2019 в 11:46:23,    #3

    в някои държави сделките отнемат седмици, през което време нотариуса преглежда абсолютно всичко, после ако има грешка вината е негова ...
   
27.02.2019 в 11:56:50,   #4

    Да се въведе допълнителна услуга от нотариуса (срещу доп.заплащане): пълна документална проверка и гарантирана защита срещу имотни измами.Щетите-за сметка на нотариуса.

      Забележка по последния коментар: Няма нужда от допълнително заплащане. Нотариалните такси се изчисляват върху т.нар. материален интерес именно с цел извършване на пълна, компетентна и отговорна проверка, както се прави в целия Латински нотариат. В България принципите на Латинския нотариат все още не се спазват, макар че Нотариалната камара е членка на Международния съюз на латинския нотариат от 2004 г., вече15 години. Още по темата: "Какво? Латински нотариат ли?"  и предаването на Валя Ахчиева за френските нотариуси, излъчено на 22.12.2016, "Да впишеш имот във Франция - от Наполеон до сега".  (бел. блогър)

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1771

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.