Имотни измами в Славяново, Плевенско

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Източник: в-к Посредник, 16.11.2009

-

Адвокат на дявола шета из Славяново

От години местен "брокер" продава имоти без знанието на собствениците им. Ще се самосезира ли най-после прокуратурата по поредна публикация на "Посредник" със сигнал за действия, които тя трябва да определи дали са престъпления

Историята, която разказват в Славяново, е дълга. Започва някъде към 2001 година и „летописната книга" на жителите на градчето продължава да я пише днес. Криминална история, която - незнайно защо - от толкова години никой не може да разплете. Главният герой или възелът на тази кримка се казва Свилен Атанасов Димитров. Местен жител. Човек, който от години мами хората в Славяново, като продава имотите им без те дори да подозират за „сделката". Прави го по най-явен начин - с пълномощни от собствениците на земи и къщи, които, обаче, е взел не за да продава имотите им, а за да... им извади нотариални актове за собственост.


Десетки жалби от измамени хора има в полицейските управления - и в Пордим, и в Плевен. Резултат, обаче, до момента няма. Някои от ужилените вече бивши собственици на земи са викани в полицията, писали са дълги обяснения. И толкова.

През миналата седмица славяновчани решават да потърсят помощ в медиите. Техен представител дойде в редакцията на „Посредник" и разказа за измамите, които от години местният „брокер" върши безнаказано.

Кратко разследване на „Посредник" показа, че до 1996 година Свилен Атанасов Димитров е работил като техник в поземлената служба в Славяново. Хората казват, че знае всяка педя земя и наистина е много компетентен. Сигурно и затова му се доверяват. Само дето компетентността си и достъпът до архиви, както ни подсказаха хората в Славяново, Свилен Димитров от години използва по, меко казано, странен начин. Вероятно точно вещината в материята е провокирала въпросния господин да започне бизнес с недвижими имоти и земи. Стига да беше и легален бизнес.

В центъра на Славяново ни чакат малка част от потърпевшите. Минали са през почти всичко - от опити да разговарят със Свилен Димитров и да му потърсят сметка за продадените без тяхно знание и съгласие земи, до заведени в полицията и прокуратурата жалби срещу него. Всичко е без резултат.

Началото на далаверата - 2001 година

По-голямата част от земите в Славяново са наследствени. Хората - предимно възрастни - имат скици на нивите, но нямат нотариални актове. Познават Свилен Димитров - местен е и е работил в поземлената служба. Сигурно затова никой от тях не се усъмнява когато той отваря офис за недвижими имоти и обявява, че ще им вади нотариални актове, да заповядат. Процедурата не е сложна, но не и за възрастните хора от градчето. Затова те броят на г-н Димитров по 100 лева. Пак отбелязваме за хрониката - през 2001 година. Нито един от тях и досега няма нотариален акт за земите си. Случва се, обаче, друго - много от земите са продадени. От Свилен Димитров. Вероятно с пълномощните, които е получил от хората, за да ги представлява пред нотариус.

Рентата - ключ към голата истина

Оказва се, че няма как да се разбере дали един имот е продаден, ако собственикът му не проверява това. Когато става въпрос за земеделска земя, обаче, хората получават рента от кооперацията, в която са земите им. Така година по година много от жителите на Славяново, отивайки да си получат рентата, разбират, че нямат вече земя. Много от разказите им се припокриват. Дали пари на Свилен за процедурата по нотариалните актове. После не получили рента. В кооперацията в Славяново разбрали, че са продали земята си - на кого, за какви пари и как така без тяхно знание, хората не знаят.Предимно жени са подмамените за издаване на нотариални актове. В отчаянието си като последна възможна инстанция те се обърнаха към нас - четвъртата власт.


Цветанка Гарева чака нотариален акт за наследствена земя от 11 декара. Упълномощила Свилен Димитров. Като разбрала, че няма рента, тръгнала да търси причината. Стига до поземлената комисия в Плевен, откъдето научава, че земята й е продадена на сливенска фирма (бел.авт. - холдинг „Мелинвест" наистина е изкупил земя в землището на Славяново и има представителство. Само дето Цветанка Гарева земя не е продавала. И пари не е получавала от такава сделка). „Въоръжена" с информация, жената подава жалба в прокуратурата. Цели пет месеца отговор по жалбата й няма. Накрая разбрала, че преписката е върната за второ разглеждане. И дотук.

Снахата на Цветанка, Райна Дрошева „изгърмяла" по същия начин. С 5.5 декара земя. Разликата между историята на двете жени е само една - Райна пълномощно на Свилен Димитров не е давала! Което отново връща мисълта към познаването на всяка педя земя от „брокера". Дори за неспециалисти става ясно, че в цялата история има и „уедряване" на парцели. Пак в контекста на това, че замята е наследствена и че хората имат само скици, но става въпрос за ниви, които са на роднини.

По същата схема с около 10 декара земя „олеква" и Снежка Гъбова.

Любен Бъчев пък разказва, че разбрал за измамата през миналата година когато не получил рента, с обяснението, че 16 декара негова земя е продадена. Тръгнал да си търси рентата от Свилен. И я получил.

Нов вид рента - продукти от хранителния магазин

След като много настоявал пред Свилен Димитров за полагащата му се рента, Любен Бъчев получил олио - „брокерът" влязъл в хранителния магазин в Славяново, купил няколко бутилки и ги дал на Любен. Когато разказът на Любен стига до момента с покупката на олио, събеседниците ни започват един през друг да разказват истории. Става ясно, че ако някой притисне Свилен, получава нещичко.


Много пъти хората са виждали дори да бият въпросния брокер, за да им даде полагащото им се. Точно по този начин някои от хората са получили пари за продадени без тяхно знание земи. Още нещо, което явно не прави впечатление нито на полицията, нито на прокуратурата.

Местните разказват за къщите-палати на Свилен Димитров - вдигнал ги явно с техните пари. Но не пропускат да разкажат, че май той живеел под наем в една от къщите. Причината - взел 130000 лева от софиянци уж да им купува земи. Парите изчезнали някъде, а той така и не купил земя. Как са протекли „преговорите" си знаят двете страни, но крайния резултат бил даряването на къщите на въпросните софиянци за сметка на дадените от тях пари за земя. Пък „брокерът" им станал наемател.

Нотариални актове за къщи

Втората група измами е свързана с къщи. Хората и за тях чакат от Свилен Димитров нотариални актове. Разказват за пари, внесени от тях в кантората на г-н Димитров, който обещавал за седмица-две да им извади нотариални актове. Без значение дали става въпрос за новозакупен имот в Славяново или за узаконяване на наследствена къща.

Само два примера - Емил Асенов си купил преди пет години къща в Славяново и заживял със семейството си в нея. Броил 121.40 лв. на Свилен Димитров да извади нотариален акт. Още си чака акта.

Вярно е, че измамените през годините са много, но хората от Славяново - незнайно защо - продължават да търсят „услугите" на местния си „брокер". Евламбия Мензилева му броила на 25 юни тази година 560 лева. Пак за нотариален акт на къщата си. Обяснява, че възрастните хора няма как да пътуват до Плевен и да оправят цялата документация и сигурно затова се доверяват на този човек. Пък и друг в Славяново с такава дейност не се занимава.

Докажи, че нямаш сестра

Схемата на измамите е повече от класическа - наред със суми, които Свилен Димитров е вземал за извършването на услугата, той е карал хората да подписват пълномощни, за да ги представлява той пред нотариус. Вземал е и документите им за собственост, където има такива. Затова сега на възрастните ужилени от Свилен славяновчани им се налага да доказват имат или нямат сестра.Мнозина питат как с едно пълномощно за изваждане на нотариален акт може да им продадат имота.

Може, може - ако не са гледали какво пише в пълномощното, но са го подписали. Един от събеседниците ни се оказа, че има копие от своето пълномощно. Най-после един документ. Документ, с който собственикът упълномощава най-общо казано Свилен да се разпорежда с този имот. Не можете ли да четете, бе, хора! - питаме ги. Могат да четат, ама не разбират - отговарят. И подписват. Пълномощното, което видяхме, си има и заверка за идентичност на подписите на собствениците.

Напълно изрядна документация. За... измамните схеми на Свилен.

Сега Славяново, очаквайте и други населени места

Дано да ни помогнете, че вече не знаем кого да търсим и на кого да се жалваме - така ни изпращат от Славяново. На тръгване научаваме още нещо - Свилен продавал земя не само в Славяново. Землищата, за които хората са чували, че имал сделки са Коиловци, Мечка, Санадиново и Новачене. И още нещо - земя от въпросният „брокер" са купували и известни фирми от региона.

Колко ли още „ужилени" има в Плевенско?

Ангел Деков, председател на кооперация „Славяни", е безсилен да се пребори със схемата

Немалка част от земята, продадена по измамен начин от Свилен Димитров, е била преди това в земеделската кооперация „Славяни". Председателят на кооперацията Ангел Деков дойде при екипа на „Посредник" докато разговаряхме с хората. Опитахме се да дообрисуваме ситуацията.

- Г-н Деков, кажете като председател на земеделската кооперация какво се случва със земите на хората?

- Не мога да кажа, че съм компетентен по въпроса, защото на мен никой не ми е докладвал за нито един от конкретните случаи. Това, което чувам от потърпевши, е, че Свилен Димитров, който има частна фирма с офис под наем в сградата на кооперацията (бел.авт. - ръководството на кооперацията е закупило цялата сграда и помещенията, които не ползва, отдава под наем), работи с много хора. Две са дейностите, с които се занимава. Едната е да изважда нотариални актове за собственост на хората, които имат земя. В Славяново по-голямата част от земята е наследническа и хората искат да си я узаконят. За да извършва г-н Димитров процедурите хората са му подписвали пълномощни.По-късно се оказва, че с тези пълномощни той е продавал земята на част от хората, които са му се доверили. Имам информация за фамилия, която живее в София - без ние да знаем, Свилен е продал земята им. Когато хората дойдоха да търсят рента, видях по документите, че земята им е продадена. Те го заплашиха, че ще се жалват в прокуратурата и той им плати земята. Така този случай беше разрешен. Разговарял съм и с Иван Комитски - около 50 декара негова земя е продадена по същата схема.

- Хората казаха, че сливенска фирма изкупувала земята?

- Свилен Димитров беше упълномощен от ръководството на фонд "Мелинвест", който на територията на Славяново има предприятие - "Земя 2003". Той купи за тяхна сметка около 10 000 декара. Нищо чудно част от тази земя да е купена нелегално, защото на част от хората, които сега се жалват, земята им е продадена именно на "Мелинвест".

Имам информация, че земя е продавана и на фондове от Плевен

За мен лично е интересно как с пълномощното за изваждане на нотариален акт господинът може да продава земята на хората. Той е злоупотребил с доверието на хората, защото никой от тях не го е упълномощавал да продава земя. Хората искат само нотариални актове за собственост.

Не мога да гарантирам 100% достоверност, но чувам, че Свилен Димитров е вземал пари и от хора от други места, за да им купува уж земя, но и това не е станало.

- Вие като местен човек, председател на кооперацията, председател и на Областния съюз на земеделските кооперации как си обяснявате всичко това?

- Аз съм разговарял със Свилен Димитров. С повечето от случаите е запозната и полицията, защото хората са внесли жалби. Има жалби против него и в прокуратурата. Куриозно, но факт -

Свилен е продал и земя на един от полицаите в участъка в Славяново

Аз лично не съм виждал Свилен от доста време, не идва в кооперацията и в офиса си. Пратил съм му официално писмо, защото той и на кооперацията дължи пари - не е плащал наем за помещението, което ползва.

- На местно ниво не може ли да се направи нещо?

- Нищо не може да се направи. Разговаряли сме с кмета много пъти, но сделките реално се извършват между всеки от гражданите и Свилен, ние не сме страна в този процес. Ние сме просто свидетели на това, което се случва. Мога само да ги съжалявам.

- Вие като председател на кооперацията кога и как научавате, че земя, която е била в кооперацията, е продадена?

- Реално чак като дойдат хората да търсят рента. Иначе ние няма как да знаем като кооперация - никой не ни информира за земята, която се продава. Пълномощните се подписват в кметството. При нас идва обратна информация от "Земя 2003", с които работим съвместно, защото те си водят статистика за продадената земя, с цел да бъде извадена от активите. Когато един човек реши да влезе в кооперацията, той има задължение да подаде молба, но повечето не подават молби когато напускат кооперацията. Така че аз няма как да ги проследя - нещата стават ясни едва като дойдат хората за рента.

Земята, продадена на частни арендатори, изобщо няма как да се проследи

За сделки там научаваме когато в общинската служба "Земеделие и гори" да подаваме документи за регистрация като земеделски производители - тогава чак от системата става ясно, че дадена земя е продадена. Системата за земята е много сложна като цяло.

Законът за ползване и стопанисване на земеделските земи беше предвидил, но пак го промениха, когато някой реши да си продава земята, първо да дойде да вземе разрешение от земеделската кооперация - ние подписваме декларация, че няма да продаваме, а собственикът сам ще си продава земята. Но това е отменено и при нас няма никаква информация. Дори имаме случаи някой да си изтегли земята от кооперацията, а ние да продължаваме да му даваме рента докато не разберем, че земята е изтеглена.

- Хората разказват, че Свилен на някои от тях е давал рента като им купувал олио?

- Ами той като има вече с тях взаимоотношения, а не може да излезе от кашата, в която се е забъркал, за хората, които са много настоятелни, явно намира начин - или плаща рента, или им плаща земята. Но няма как да си получат всички хора парите, защото той явно е затънал много.

- Какви са в момента цените на земята в Славяново?

- Сега цената на земята е между 280 и 300 лева за декар. По-рано цената беше по-висока - над 350 лева за декар, та и до 400 лева. Сега чуваме, че има организиран натиск за сваляне на цените.

Това не е краят на историята

Това са разказите на хората в Славяново за това, как безнаказано и от години тук се вършат престъпления. Наказания няма, макар на всички да е ясно за какво става въпрос. В разговорите с хората научихме имената на доста фирми от региона, които са купували земя от Свилен Димитров.

Научихме и с кой нотариус работи в Плевен въпросният брокер. Разбрахме, че май и представителят на местно ниво на сливенския фонд е ужилен.

Затова ние ще продължим историята. Ще потърсим всички, за които разбрахме, че са имали бизнес със Свилен Димитров. И онези, които е трябвало да вземат отношение по многобройните сигнали и жалби за измамите на този човек. Ще изслушаме всеки, който има още какво да ни каже за едноличната мафия, скрита в обикновеното ЕТ „Свилен Димитров 30 - Свилен Атанасов Димитров". Засега ще уточним само, че фирмата съществува, а според системата „Дакси" нейният предмет на дейност е... търговия на дребно с нехранителни стоки.


--------------------------

2011, в. БГ Север

Кметът на Славяново подписвал фалшиви пълномощни
 
Христо Таренгов признал вината си и се отървал с пробация
 
Кметът на Славяново Христо Таренгов получи присъда от 6 месеца пробация, след като се споразумя със съда. Той се призна за виновен в това, че на 7 октомври 2008 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на градоначалник съставил официален документ - заверки на подписи и пълномощно, с което се упълномощава дадено лице да представлява пред нотариус жена, която живее в Ямбол. Деянието било извършено с цел да се продаде земеделска земя, нейна собственост, в землището на Славяново. Тя не знаела за сделката.
По документи, после станали обект на разследване, кметът упълномощил Свилен Димитров да продава земя от името на въпросната жена от Ямбол. Таренгов твърди, че не познава собственичката. Из Славяново отдавна се говори, че Свилен Димитров прави фалшиви пълномощни от името на нищо неподозиращи собственици на земеделски земи и имоти, а след това продавал имуществото им. Офисът му бил в сградата на кметството, а съпругата му Красимира Димитрова работела като технически сътрудник в местната управа. Именно тя дала документите за заверка на Христо Таренгов, заради които той бе осъден.
Пред медиите кметът на Славяново обясни, че е бил измамен от Свилен Димитров и съпругата му, като последната му пробутала някакви документи, които той подписал без да ги догледа. След като прозрял далаверата, Таренгов уволнил дисциплинарно Димитрова. Според него няма конфликт между присъдата му и поста, който заема, защото е наказан само с пробация. Ако съдът бе постановил лишаване от свобода, тогава Таренгов трябваше да напусне кметското място.
"Влязлото в сила решение на съда поставя въпроса за перспективите в предстоящите местни избори. В този смисъл, участието на отделните политически сили в изборите минава през изискванията на закона към техните кандидати. Очевидно след една такава влязла в сила присъда СДС нямат аргументи, нито възможност отново да издигнат същия кандидат Христо Таренгов", заяви общинският лидер на БСП в Плевен Любомир Петков.
 


-

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1765

Leave a comment

Categories

Powered by Movable Type 5.2.10

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.