Дида Такева: Мъртвец ни изгони от дома ни!

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Източник: в-к Блиц, 20.04.2014

-

Култовата сграда в центъра на Русе стои заключена - водят се абсурдни делаПреди година вестник „ШОУ" и агенция БЛИЦ първи писаха за възникването на национална гражданска инициатива „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава". То се създаде в Русе, а неговото лого е: „Ти си следващият! Никой не е защитен!". Автор на инициативата е Бойко Никифоров, чиято история може да влезе в Книга на парадоксите за антиправосъдие - съдът „премести" дунавския бряг, за да докаже на няколко инстанции, че той е бил „правилно" ощетен.


„ШОУ" започва серия от интервюта с пострадали участници в инициативата за честно правосъдие, които ще извадят публично истински съдебни парадокси.

Дида Иванова Такева е родена и израсла в майчината си къща, точно зад емблематичната сграда на "Доходното здание" в аристократичния център на Русе. Късметът да живееш на такова прекрасно място обаче превръща живота й в дългогодишна война с имотни измамници. Там те, с помощта на съдии, нотариуси, общински чиновници и прокурори, отнемат апетитния имот. Сагата започва през 1997 г., когато Дида живее в къщата заедно с майка си и брат си.

Първата атака е срещу майката на Дида - Анка Такева. Един ден нищо неподозиращото семейство, живеещо в наследствения имот от повече от 100 години, получава вестта, че русенският адвокат Красимир Пенев бил упълномощен от... наследниците на починалия евреин Жорж Исак Гликман да ги представлява и да води дело за къщата. Пенев преупълномощил друг свой колега - адвокат Каталин Бояджиев. Именно той предявява иск с цел да изхвърли Такеви от къщата им. Майката Анка Такева обяснява в съда, че семейството й е собственик на имота по давност, тъй като родът й живее в тази къща повече от 100 години. Адвокат Бояджиев обаче представя в съда договор за наем, в който Анка е „подписана" като... наемател. Въз основа на този документ адвокатът на евреите спечелва делото и съдът осъжда сем. Такеви да напусне имота.

Измамата обаче е разкрита

и на 16 май 2003 г. съдът определя, че договорът е с невярно съдържание и Анка Такева не го е подписвала. Така съдебното решение е отменено. Още тогава адвокат Каталин Бояджиев е трябвало да си получи заслуженото, защото именно той представя в съда документ с невярно съдържание, но Такеви проявили благородство и не поискали наказателно преследване. По-късно тази добрина ще им струва имота!!! През 2007 г., след смъртта на майката, пощаденият от Такеви адвокат Бояджиев отново се активизира. Този път той използва незнайно как „изплувал" документ - служебна бележка от „Жилфонд" - Русе, съставен през... 1953 година. В тази бележка Дида Иванова Такева е записана като 7-годишна, а нейният син - като... 10-годишен. Никой дори и не се замисля, че синът Ван Бончев е роден 15 години по-късно - през 1968-а! Съдия Елена Балджиева приема цялата тази нелепост за годно доказателство и въз основа на него заключава, че сем. Такеви е живяло в сградата като наемател на общината и поради това няма право да го придобива по давност.

Появяват се и "наследниците". Първият от тях - Паул Гликман, бил починал през 1980 г. Невероятно, но факт - през 1992 г. покойникът, мъртъв от цели 12 години, „упълномощава" адвокат Румяна Лечева да го представлява, като пълномощното носи печата на консулската ни служба в Тел Авив. За втори път мъртвецът Паул Гликман повтаря „волята" си през 2002-ра. Такеви подават тъжба до Русенска районна прокуратура и адвокат Лечева се отказва да представлява умрелия, а преписката е покрита, като съдбата й не е известна и до днес.

Адвокат Каталин Бояджиев обаче не се отказва. Той дори успява да спечели дело в съда, представлявайки мъртви евреи. Става пълномощник и на ново действащо лице със съмнителна самоличност - това е Джордж Гликман, или по нашенски - Георги Йосифов Гликман. Пак така той първо упълномощил Красимир Пенев, а Пенев от своя страна - колегата си Бояджиев. В декларация от 2008 г. Джордж /Георги / Гликман твърди, че той е единственият наследник на Йосиф Гликман, който пък бил син на Жорж Исак Гликман. И така Бояджиев плесва пред съда препис от нотариален акт за имота от 1921 г. Дида Такева надушва, че едва ли работата стои точно така, и пътува до Израел, за да провери родословното дърво на Гликманови. Представя номера на израелската лична карта на въпросния Йосиф Гликман и по този начин

истината лъсва -

бащата на Йосиф не се казва Исак, а Зарег! От разкритието би следвало да стане ясно, че в цялата работа има измама, но със съдебно решение имотът е отнет и съдия-изпълнител Цветанка Георгиева насилствено извежда сем. Такеви от къщата.

До момента никой не е виждал "наследниците", никой не ги е призовал да се явят лично - не е ясно дали изобщо съществуват. Според официална справка от община Русе имотът никога не е бил актуван на фамилията Гликман. Интересно е как тогава е попаднал в архивите на общината като национализиран и по-късно с две заповеди на кмета - реституиран на фамилията Гликман?!

Такева се бори с жалби и сигнали до прокуратура и всички възможни институции, но никой не иска да разследва случая и да го реши. Още по-недоумяващо е, че братът на Дида Такева, който по закон е собственик на част от имота по линия на майка си и срещу когото никога не е водено дело за собственост, също не може да влезе в него. През 2012 г. Дида и брат й Петър подават две различни жалби по случая. И на двете е отказано да бъде образувано досъдебно производство, а двете постановления за отказ са с абсолютно идентичен текст, дори датите са едни и същи. Различни са само номерата на определенията и имената на прокурорите - Георги Манолов и Славчо Иванов. Като мотив за отказа и в двете постановления се твърди, че по случая вече имало образувани преписки, „решени по същество".

А ето какви шокиращи факти сподели пред наш репортер самата Дида Такева: „Поисках да се запозная поне с една от преписките, „решени по същество", но ми отговориха, че това не било възможно, тъй като не били по мой сигнал!?! Кажете ми, как да вярвам в съдебната система?! Мъртъвци упълномощават адвокати, изкараха сина ми „наемател", преди да се роди!... Пълни абсурди, под които се подписват магистрати! Върху един от „документите" ясно личи, че печатът е на някакво военно окръжие, лепнати са някакви марки, които не са от това време! Разполагам с папка документи, които са илюстрация как в българската съдебна система върховенство държи лъжата! Имотът ни е заключен и всеки опит да се влезе в него се счита за самоуправство. Наглостта на измамниците стигна дотам, че след като взеха къщата ни, предявиха иск за 69 900 лева „пропуснати ползи"! Свалиха сумата, но само за да попаднат на втора инстанция на „подходящия" съдебен състав в Русенския окръжен съд".


Еми МАРИЯНСКА,
Бойко НИКИФОРОВ


-

Начало на блога

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1766

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.