Имотни измами със стари нотариални актове

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Имотни измами със стари нотариални актове

Милена Богданова

Публикувана: 6 Юли, 2016
25 КОМЕНТАРА |

(ако линкът не се отваря, натисни тук)

Резюме. Това е история за имотна измама, подобна на нашата. Нотариусът изповядал сделката в полусънно състояние, без да провери собствеността.

-

В последно време са зачестили имотните измами със стари нотариални актове. Причината е, че актовете отпреди 1988 г. не са вкарани в информационната система, в която нотариусите правят справка. Остава практиката най-честите измами да са с фалшиви нотариални актове или неистински пълномощни, казаха специалисти по БНТ.

Забележка. Информационната система се нарича Имотен регистър. В нея нотариусите би трябвало да проверяват собствеността, но не винаги го правят. "Нашият" нотариус Иван Иванов 007, например, не е направил тази справка. Той направо приел невписани документи за собственост (решения на ПК) и без да ги впише (чл. 586, ал. 4 ГПК), на бърза ръка изповядал две сделки - с около 3 дка гора и над 50 дка дългогодишно арендувани ниви. Не разбрал глупакът, че продавачът има вписани нотариални актове. На всичко отгоре, представените документи били в препис, криво-ляво заверен препис - без дата и без щемпел "Вярно с оригинала". И всъщност не било препис, а разпечатка от компютърната база данни на зем. служба, носеща единствено подписа на лицето, "заверило" този "препис". Ето така е станала имотната измама със земите на майка ми - заради правната неграмотност на нотариуса.  А пък самите нотариални актове, които е съставил "нашичкият", каква красота са! Направо не можем да си познаем имотите от грешките в описанието им. Как този глупак е станал нотариус, да се чуди човек! А освен глупак, 007 е и лъжльо - казал на разследващите, че всички документи били изрядни. Да, бе, да!  Вж Документите, с които е извършена имотната измама

Последният случай, с който е запознато Министерство на правосъдието е за измама с нотариален акт от 1964 г. с имот, който от тогава не е бил обект на покупко-продажба. „Там беше сменен титулярът на собственост само въз основа на нотариалния акт в общината и в кадастъра, където се издават скиците. И фалшивия продавач, който вече има скица и данъчна оценка на негово име, отива при нотариуса и изповядва сделката и този имот след това няколко пъти се препродава и собствениците случайно научават за проблема", обясни заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева.

Проблемът има и народо-психологичен аспект. „За съжаление, българинът идва при адвокат, когато получи призовка от съда или когато разбере, че имотът му е откраднат", коментира адвокат Йосиф Герон, представител на Висшия адвокатски съвет. „Както всеки човек си има личен лекар, така трябва да си има и личен адвокат и когато тръгне да купува един имот за няколко десетки хиляди евро или лева, да не му се свидят едни 500-600 лв. за съпътстване на сделката, но имотът да бъде проверен. Защото те вярват на брокери и с удоволствие плащат комисионните на брокери", обясни Герон.

Адвокат Герон обясни чрез пример защо е важно да се ползват услугите на адвокат. Младо семейство купува апартамент чрез фирма за недвижими имоти. Брокерът и юристът на агенцията за недвижими имоти ги уверява, че е имало дело относно собствеността на имота, но то е прекратено, вписването е заличено, всичко е наред и могат да купуват имота спокойно. Оказва се, че исковата молба действително е заличена, но не защото искът е отхвърлен, а защото е прекратен и трябва да се води друг вид иск. И след като новите купувачи плащат още 20 000 лв., за да направят ремонт, идва този който е завел предишния иск и завежда ново дело. „Ако бяха минали през един адвокат, който да види не само заличената искова молба, а какво точно е това дело, това нямаше да се случи" е мнението на Герон.

Друг момент е, че понякога самите клиенти бягат от проверки. „Някои път сами предлагаме и правим превантивно справки и самият гражданин не винаги е съгласен и бяга от това. Трябва да имаме съзнанието, че превенцията спестява пари и не натоварва след това съдебната система", коментират специалисти.

Друг проблем е разминаването между поименните и имотни партиди, стари и нови. Адвокат Герон даде пример с Израел, където още от времето на Османската  империя не се е сменял номерът на имота в кадастъра. „При нас сменяме кадастралните номера всяка сряда и всеки петък. От там възникват и различни проблеми", казва Герон.

-

Коментари

Публикувано във факти.бг: В цитирания от Милена случай с парцела ако са били извадени необходимите удостоверения за вписвания на лицето и на имота веднага щеше да лъсне измамата.

В цитирания от Милена случай с парцела ако са били извадени необходимите удостоверения за вписвания на лицето и на имота веднага щеше да лъсне измамата.

а статията е за да знаем че сме безсилни?

Статията е не случайна, защото точно в тия почивни месеци се очаква адвокатското лоби да прокара в парламента антихуманният законопроект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, № 554-01-14, внесен от Данаил Димитров Кирилов (не го приеха, бел. моя, Р. С, 03.01.2017)

Аз (с името си):

08.07.2016

По принцип, гражданите не са длъжни да ангажират адвокат за изповядване на нотариална сделка. Законът не ги задължава и няма как да ги задължи. Това е все едно да ги задължат да ходят на лекар с лекар, на преводач с преводач и т.н. Хората търсят нотариуса заради професионализма му. Доверяват му се. "Ролята на нотариуса в борбата с имотните измами" (сборник статии, доклади и интервюта), 2013 г. - автор: нотариус Наско Борисов №670.

 

-

Вж също: Правила и пропуски в нотариалното производство

 

-

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

 

 

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/943

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.