18.08.2017 Напомняне до Нот. камара и МП

Начало на блога

Това писмо е част от кореспонденцията с Нотариалната камара и от кореспонденцията с МП и Инспектората на МП

-



Subject: напомняне
Date: Fri, 18 Aug 2017 17:00:34 +0300
From: Rennie Stoyanova <rennie@softisbg.com>
Organization: Softis
To: chamber@notary-chamber.bg, priemna@justice.government.bg, notarius007@abv.bg, i.ivanov007@notary-chamber.bg



ДО: НК и МП
Копие до: нотариус Иванов 007 (с молба да си спомни, че Нотариусът е Гарант на правната сигурност)

Здравейте,

Напомням, че вече десети месец очаквам отговор на писмото си до Нотар. камара и МП от 04.11.2016, публикувано на адрес:
http://softisbg.com/dannies_blog/04112016-do-notar-kamara-i-mp.html

Ставаше дума за молбата ми да вземете мерки във връзка с въпиющо правно-неграмотно изказване на нотариус Иван Иванов № 007 в националния ефир на 21.07.2016 г., че продавач може да се легитимира с два титула за собственост без значение с кой от тях. Ето точните думи на г-н Иванов: "Така или иначе е имало вписан нотариален акт. И решението, и нотариалният акт са титул за собственост. Със кое от двете ще извършим сделка, няма значение." Това каза "компетентният" нотариус Иванов по адрес на документите за собственост на майка ми, покойница от 15.03.2017, която се легитимира с два КНА, издадени на нейно име въз основа на оригинални, влезли в сила решения на ПК, и вписани в СВ-Плевен.

През изминалите месеци търсех законова разпоредба, която изрично да указва, че с издаване на КНА въз основа на решение на ПК, решението се обезсилва. След множество правни консултации най-сетне я открих - намира се в ПЗР на ЗСПЗЗ.

Сега Ви уведомявам за това, за което Вие самите трябваше да ме уведомите и което нотариус Иванов е трябвало да знае.

Едва с изменението на ЗСПЗЗ от 30.07.1999, обн. ДВ бр.68/1999г., влезлите в сила решения на поземлените комисии за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи, придружени със скица, са били приравнени по правна сила на констативни нотариални актове. До този момент заинтересованите лица е следвало да се снабдят с такива актове по реда на чл.483ал.І ГПК /отм./.

Следи от времената, когато собствениците е следвало да се снабдят с КНА, са останали и досега в Наредба № 32 за архивите на нотариусите - в чл. 18, ал. 5: "(Нова - ДВ, бр. 152 от 1998 г.) Изготвените от поземлените комисии проекти за констативни нотариални актове за собственост на земеделски земи, гори и земи от горския фонд могат да се извършват по образците, утвърдени до влизане в сила на тази наредба. Нотариусът, респективно съдията по вписване, нанася данните, предвидени в тази наредба, включително и ръкописно."

Изменението на ЗСПЗЗ от 30.07.1999, обн. в ДВ бр. 68/1999 е влязло с обратна сила съгл. чл.14, ал. 1 от Закона за нормативните актове: "Обратна сила на нормативен акт може да се даде само по изключение, и то с изрична разпоредба."

Изричната разпоредба се намира в ПЗР на ЗСПЗЗ:

ЗСПЗЗ, § 23. Разпоредбите на чл. 14, ал. 1, т. 1, изречение четвърто и на чл. 17, ал. 1, изречение шесто се прилагат и за влезлите в сила решения на поземлените комисии, придружени със скици, въз основа на които до влизането в сила на този закон не са издадени нотариални актове, освен в случаите по § 21.
А § 21 гласи: Нотариални актове въз основа на влезлите в сила решения на поземлените комисии се издават по досегашния ред, ако молбите за издаването им са подадени в поземлената комисия или проектите за нотариални актове са представени на нотариусите до влизането в сила на този закон.

Така става ясно, че до 30.07.1999 г. решенията на ПК наистина не са имали силата на КНА и хората е следвало да се снабдят с такъв (кой се снабдил, кой - не, е отделен въпрос), а след тази дата вече всички решения на ПК придобиват силата на КНА, вкл. и по-рано издадените, с изключения на тези, въз основа на които вече са били издадени КНА.

Следователно всеки нотариус трябва да има едно наум, че с голяма вероятност за всяко решение на ПК, издадено преди 30.07.1999 г. има издаден и вписан КНА по чл.483, ал.1 ГПК (отм.) - точно като КНА на майка ми.

Очевидно нотариус Иванов от Плевен не е бил наясно с тези законови разпоредби нито през март 2013, когато небрежно е изповядал две сделки, нито през 2016, когато демонстрира невежеството си направо в националния ефир. Според мен, Вие трябваше да реагирате незабавно чрез самосезиране, без дори да чакате сигнал от мен, гражданина. 

Това е така, защото невземането на мерки в такива случаи е обществено опасно. Ако проверите архива на нотариус Иванов, може да се окаже, че неведнъж е изповядал сделки с поземлени имоти на базата на невписани решения на ПК, за които е имало издадени вписани КНА. Нещо повече - сигурно неведнъж се е "уверявал", че продавачът е собственик на продаваните имоти от неподписани и невписани компютърни разпечатки от информационната система на общинска служба по земеделие, неумело имитиращи преписи от решения на поземлена комисия - с променени имена на членовете на комисията-издател и без нито един техен подпис, без заверка "Вярно с оригинала" и без дата на "заверката", както е станало в нашия случай.

А съдейки по признанията на н-к земед. служба, че редовно издават такива "преписи", тъй като не съхраняват в оригинал нито едно решение на ПК, издадено преди 2000 г., но пък именно затова не поставят заверка "Вярно с оригинала" и затова пишат "Забележка. Членовете на комисията през 199 .. г. са били други", сигурно не само нотариус Иванов се е "уверявал" в правото на собственост на продавача от невписани и неподписани хвърчащи листчета, наречени "преписи", а и други плевенски нотариуси.

И накрая, съдейки по множеството съдебни решения за такива "преписи", издавани от земед. служби из цялата страна, най-вероятно ще се окаже, че плевенската практика не е уникална и че нотариусите в цяла България са изповядвали сделки  с криво-ляво заверени проекто-документи за поземлена собственост. Може би дори и г-н Председателят на Нотариалната камара!

Ако такова е действителното положение, много жалко, но поне започвам да разбирам упорития Ви отказ да вземете мерки - както по сигнала ми от 26.11.2014, рег. под вх. № 951/27.11.2014, така и по сигнала ми от 04.11.2016.

Очаквам компетентния Ви отговор.

Поздрави от Варна,

Ренета Т. Стоянова

Цялата  ми кореспонденция с Нотариалната камара от 26.11.2014 досега: http://softisbg.com/dannies_blog/corespondentsiya-s-notarialanata-kamara.html

Цялата кореспонденция с Министерство на правосъдието и Инспекторат на МП http://softisbg.com/dannies_blog/corespondentsiya-s-ministerstvo-na-pravosadieto-i-inspektorat-na-mp.html

-

Начало на блога

Това писмо е част от кореспонденцията с Нотариалната камара и от кореспонденцията с МП и Инспектората на МП

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1300

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.