11.05.2017 До админ. р-л на РП-Плевен

Начало на блога

Обратно към цялата кореспонденция с админ. р-л на РП-Плевен

-

Subject: изтичане на срокове, липса на информация, нарушени права
Date: Thu, 11 May 2017 17:29:20 +0300
From: Rennie Stoyanova <rennie@softisbg.com>
Organization: Softis
To: rp@pl.prb.bg, OP Pleven <op@pl.prb.bg>, V.Tarnovo - official e-mail address <ap_vt@vt.prb.bg>, Висш съдебен съвет <vss@vss.justice.bg>



ДО: Г-н Вл. Николов, Админ. р-л на РП-Плевен

КОПИЕ ДО: Окр. пр. Антонова, пр. 42/15 на ОП-Плевен (за сведение)

КОПИЕ ДО: Апел. пр. Лещаков, пр. 1755/14 на ВТАП (за сведение)

КОПИЕ ДО: ВСС (за сведение)

Отн. Липса на информация, изтичане на срокове, нарушени права

Уважаеми г-н Николов,

Нямам никаква информация за хода на ДП №2924/13 от датата на възобновяване досега. Измина вече близо месец, а все още не съм призована за снемане на показания, за което окр. пр. Антонова напомни с писмо до РП-Плевен от днешна дата (приложено).

Изразявам лично пред Вас готовността си да окажа пълно съдействие на разследването.

За срока също не съм уведомена, но знам, че остава по-малко от месец и се надявам, че няма да бъде удължен незаконосъобразно.

                     Пояснение за срока. При отмяна на постановление за спиране, тече нов срок по чл. 234 НПК (чл. 244, ал. 7 НПК), който съответно може да бъде удължен с още 4 месеца от Админ. р-л на съответната прокуратура (РП-Плевен в случая) или оправомощен от него прокурор (от Вас в случая), ако случаят е с голяма фактическа и правна сложност и - само в изключителни случаи - с още 4 месеца от Админ. р-л на горестоящата прокуратура (ОП-Плевен в случая) или от оправомощен от него прокурор (чл. 234, ал. 3 НПК).
                    В случая обаче постановлението не е било отменено, а самият набл. прокурор е взел решение за възобновяването му. Поради това разследването се извършва до изтичане на вече отпуснатите по чл. 234 НПК срокове, като се изключва времето, през което наказателното производство е било спряно (чл. 245, ал. 3 НПК). Това означава, че дори да се приеме произволната дата на спиране 17.11.2016 г. за действителна, оставащият срок е около два месеца, тъй като преди това срокът беше до 12.01.2017. През 2016 г. е бил изразходен почти изцяло максималният срок за удължаване след съдебния контрол, проведен през февр.-март 2016. Първо 2 месеца, после още 4 от Вас и накрая още 4 от ОП-Плевен, най-вероятно без аргументи или с неубедителни такива. Именно от тези последните 4 месеца остават само около 2, по-точно 2 месеца без 5 дена. Като се отброят от датата на възобновяване 12.04.2017 (или от следващата, 13.04.'17), се стига до дата 7-ми или 8-ми юни 2017. Това е същият краен срок, но "отместен" напред във  времето поради изключване на периода на спирането. След 7-8-ми юни срокът не може да бъде удължаван с нито ден повече.

Предвид досегашната мудност на разследването - от 2013 година насам, пълното бездействие в продължение на последната година и нещо - от втория съдебен контрол през февр.-март 2016 насам, и неизвестността от месец насам, моля да упражните контролните си функции, за да имате наистина законното право с гордост да казвате, че в РП-Плевен по никакъв начин не се толерира бездействие и незаконосъобразни действия, както прибързано се изказахте в писмо от 19.01.2017, когато още не знаехте, че пр. Луканов е бил спрял ДП-то на 17.11.2016 г. (приложено). 

И по още една причина - да не бъдат нарушавани правата ми на пострадала, както бяха нарушавани правата на майка ми.
                  Пояснение за нарушаваните права на майка ми. Майка ми почина през март т.г., огорчена от Вашето и на пр. Луканов пренебрежително отношение, а преди това - същото на пр. Кичева, а още преди това това - на пр. Маркович. Нито веднъж възрастта й не беше спомената в нито един прокурорски акт, тежкото й здравословно състояние на физическа инвалидност поради деформирани кости и стави след прекарана на младини костна туберкулоза с останал огромен белег от операция по изстъргване на гнилата кост на десния крак, както и развилите се на тази основа възпалителни и дегенеративни процеси, беше грозно иронизирано като "завидна подвижност", не беше извършена съдебно-медицинска експертиза, а представените от нас медицински документи бяха тълкувани от прокурора като доказателство за психическо заболяване. Всичко това беше много, много недостойно. Клетата ми майка беше измъчвана да си "признае", че е ходила в някакво затънтено разградско селце да заверява пълномощно за продажба на всичките си земи в Плевенско и понеже не си "признаваше", я обвиняваха, че била пречела на разследването. Лишавана беше от повереник в мое лице. Неописуемо ужасни преживявания и то в продължение на години! Аз самата съм силно травмирана. И аз вече не съм млада...

Затова още веднъж Ви моля да вземете мерки да бъдат спазвани поне моите права на пострадала и да осигурите поне на мен средства за защитата им, след като на покойната ми майка беше отказвано години наред.


Искане. Да бъда информирана за хода на ДП, да се спазват сроковете по НПК, да не бъда лишавана от възможност да  окажа пълно съдействие на разследването.

С уважение към високо отговорната професия на Прокурора,

Ренета Тодорова Стоянова, ЕГН **********
дъщеря на покойната пострадала по ДП 2924/13, пр. 3624/13 на РП-Плевен

Образование: полувисше (медицина) и висше (англ. филология)

Адрес: гр. Варна, ул. „Г. Бакалов" 17, вх. 7, ет. 1, ап. 80

Стац. тел.: 052 988 600, Моб. тел.: 0888 60 90 72

Блог за имотната измама със земите на майка ми: http://softisbg.com/dannies_blog/

Предпочитан начин за комуникация: по е-поща на адрес  rennie@softisbg.com

ПРИЛОЖЕНИЯ 2 бр. съгл текста.

-

Начало на блога

Обратно към цялата кореспонденция с админ. р-л на РП-Плевен

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1187

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.