02.02.2017 Разговор с приятел във фейсбук

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

--


- Така и не разбрах защо си вложила свръхогромни усилия [по въпроса за преводаческите проблеми], а същевременно преди два дни заяви, че нямаш намерение да атакуваш в съда идиотския правилник [за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа от 1958, посл. изм. 1990], и че всъщност изобщо не те интересува какво ще стане, защото ще се пенсионираш. Не може хем да се влагат свръхогромни усилия за нещо, хем да се махва с ръка и да се казва "майната му". Не разбирам и това е.

- Въпрос на приоритети. (тук обяснявам на омбудсмана защо още не съм оспорила правилника по съдебен ред, въпреки че не само той ме  посъветва да го направя, но и ВАП)

- Май не искаш да обясниш. Твое право е. На мен пък сега ми идва на ум нещо, което е важно. По стечение на обстоятелствата една близка в Германия стана жертва на престъпление. Научих конкретно как там се действа в такива случаи, какво отношение имат разследващите към жертвата и прочие. Само ще направя едно вметване тук и ще кажа, че престъплението става през нощта. На пострадалата са отнети всичките й документи и ключове и тя няма как да се прибере вкъщи. Полицаят вдига телефона в два часа през нощта, набира номера на хаусмайстера (това е отговорникът на блока) и буквално му нарежда след един час да чака полицейската кола пред вратата на пострадалата и да предаде на пострадалата ключ от жилището й. И това се осъществява по конец. Такъв е законът! Защото това е държава, а не кочина като тази тук. Тук ако се случи подобно нещо, полицаите няма да ти предложат и грам съдействие - и няма да можеш да си влезеш в жилището си с дни! След шест месеца заловиха престъпника. Но защо казвам всичко това? Защото при наличието на явно престъпление тук в случая с Рени - създаден неистински документ, фалшифициран подпис и прочие, разследващите би трябвало да заявят ясно, че Рени не бива да се тревожи и че въпросът ще се уреди, само трябва малко търпение. Вместо да й кажат това, тя вече години чака резултати от действията на разследващите. Резултати не идват, и Рени си блъска главата и си къса нервите какво да прави и докога ще трае това чудо. Е, не е ли това тук абсолютна кочина? Не е ли? Кажете вие, четящите тук!

- Добре, ще се опитам да обясня. На времето, преди повече от 13 години, когато още работех като сестра, подадох сигнал за опасност от заразяване с хепатит на чужди граждани в хемодиализния ни център . Случаят се потули, аз бях принудена да напусна и т.н. Тогава му дръпнах голям рев. Чувство за безсилие и т.н. Не че съм виела на умряло, просто сълзите ми сами капеха по всяко време близо месец, тихо и кротко, а аз не можех да говоря от буца в гърлото. Много бях зле. Това съм го описала в началото на хемодиализния роман, който ти подарих, без да те карам да го четеш. Искам да кажа, че по онова време все още имах силни ЧУВСТВА - женски ли, човешки ли, не знам как да го кажа, наранено достойнство ли... Периодът съвпадна с последната година от следването ми. Без малко 4 години усилия в университета да отидат на вятъра. С писането на книгата преодолях психотравмата (вж книгата в "Читанка")

     През 2012 пострадахме от кампанията на Външно. В опит да намали броя на агенциите, Младенов приложи прост, ректьорски номер - плащате или изчезвате. Тъкмо щяхме да изпълним чинно заповедта му, макар и неохотно, и стана нещо неочаквано. Това съм го описала в есето "Защо ние от фирма „Софтис" не желаем да подновим договора си с МВнР - историята на едно трудно решение"
     През 2013, едва една година след лишаването ни от право на труд, последва нов удар - лишаване от собственост (3 дка гори и над 50 - ниви на майка ми).
     Четвърта година вече се опитвам "да тъка на два стана". Друг може и да може. Аз - не. Затова гледам да подреждам по приоритет - първо имотите.
     Нещата вече се поизясниха - ще загубим и правото си на собственост, както изгубихме правото си на труд, но ще го преживеем, както преживях загубата на работата си като сестра и загубата на много от клиентите си като преводач.


- Почва да ми се изяснява.


 

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1029

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.