02.11.2017 Мутрите на Куката си въртят бизнеса

Начало на блога

Тази статия е част от материала Става ясно защо боксува разследването по нашия случай

-

Автор: БД Онлайн

Мутрите на Куката си въртят бизнеса

Мутрите на Камен Балбузанов-Куката тероризират Плевен близо година

 

 

Охранителната фирма, ползвана за рекет от плевенския мафиот Камен Балбузанов-Куката, необезпокоявано продължава да върти дейност и до ден днешен, установи проверка на "България Днес". Шест месеца след ареста на Куката лицензът на "Хард Секюрити 2001" все още не е отнет, показват данни в регистъра на МВР. Така бригадите яки момчета могат необезпокоявано да набират клиенти, ползвайки мутренските похвати, характерни за 90-те години на миналия век.

Хора от града подозират, че бездействието на полицията се дължи на закрила от местни униформени служители. Благодарение на опънатия чадър процедурата за отнемане на разрешение за охрана е забатачена, допълват запознати. Така напук на множеството сигнали, свидетелски показания за извършени нарушения от гардовете и дори течащо разследване санкция все още няма.
За бруталните действия на охранителите се разбра след акцията на ГДБОП през април тази година. При операцията антимафиоти и жандармеристи задържаха Балбузанов и аверите му Ивайло Бировски - Иво Бокса и Валентин Георгиев-Жълтия. Още същия ден срещу тях бяха повдигнати обвинения за участие в ръководената от Куката престъпна група за рекет и кражба на земи.
На пресконференцията след акцията стана ясно, че от около година бандата на Балбузанов е въвела мутренските порядки в Плевен. С помощта на бригада мутри с бой и заплахи принуждавали собственици на магазини и заведения да сключват договор с посочена от тях охранителна фирма. Освен търговци сред охраняваните обекти са и множество общински и държавни служби.
"Ако излезете на разходка в Плевен, ще видите, че почти всеки търговски обект се охранява от една и съща фирма", коментира възмутено шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев.
Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разкри пред нашия вестник, че става дума за "Хард Секюрити 2001". Формално дружеството е собственост на млада дама от Плевен, но босът в сянка е именно Камен Балбузанов, показват събраните доказателства.
Покрай акцията се разбра, че бандата на Куката има солидни контакти в полиция и прокуратура. При задържане на един от мафиотите дори е засечен негов разговор с висше ченге: „Долу има някакви куки, разкарай ги", заповядал мафиотът, мислейки, че става дума за плевенски ченгета. Малко след акцията лъсна и човекът на мафиотите в съдебната система. За такъв бе уличен плевенският прокурор Димитър Захариев, който също се сдоби с обвинение за участие в бандата на Куката.
Хора от Плевен подозират, че той далеч не е единственият закрилник на мафиотите. Името на приятеля полицай от телефонния разговор така и не бе обявено. По неофициална информация той все още е на работа. Жертви на мафиотите свързват това с факта, че лицензът на "Хард Секюрити 2001" така и не е отнет.

Сбъркани актове

Бивш служител в охранителната фирма разкрива, че плевенските ченгета се активизирали едва след акцията на ГДБОП, макар сигналите за рекет да са отпреди това. След като проглеждат какво се е случвало под носа им, униформените съставят десетки актове на "Хард Секюрити 2001". Поводът е съвсем безобиден - пропускът на гардовете да регистрират обектите си в МВР, твърдят запознати.
"Всички ги написаха накуп след акцията. Само че всички до един са с объркани дати и други фактологични грешки", разкри бившият управител на фирмата Бойко Първанов.
Хора от града подозират, че грешките далеч не са случайни. Това позволява всеки един акт лесно да падне в съда, което е станало и с част от тях. Така фирмата си остава изрядна пред закона.
Репортер на вестника потърси коментар относно лиценза на "Хард Секюрити 2001" от пресцентъра на полицията в Плевен. Оттам обясниха, че лицензи се отнемат от Главна дирекция „Полиция". Заради течащото разследване информация може да предостави единствено от специализираната прокуратура. До редакционното приключване на броя оттам не успяха да отговорят защо мутрите на Куката все още имат лиценз за охрана.

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1725

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.