Това не е твоят дом

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

14.10.2011 Това не е твоят дом

Защо са възможни имотните измами и как те сочат към фалита на правоохранителната система в България

 Из статията:През лятото (на 2011) над десет различни държавни институции, сдружения и т.н. приеха декларация за противодействие на имотните измами, в която има препоръка прокуратурата да "повиши взискателността си и да активизира дейността си по отношение на разследване и преследване на престъпността, свързана с недвижимите имоти", Собствеността се връща през гражданско дело. Важно е обаче прокуратурата да е чевръста в наказателното, защото присъдата по него е задължителна за гражданското дело и така се помага на пострадалия по-бързо да си върне собствеността.Цялата статия"Веднъж подставеното лице, което трябваше да продаде "откраднатия" имот, беше от ромски произход. Между двамата организатори на схемата избухна спор - единият каза, че той със сигурност не става. Другият, притеснен от липсата на време, предложи нещо по-оригинално  - да го представят за арабин, който не може да говори добре български."

"Наблюдавахме един човек, който се подготвяше да обяви фалшиво завещание за апартамент в центъра на София. В момента, в който го извеждахме от нотариалната кантора, при друг нотариус в София друг човек обявяваше друго фалшиво завещание за същия имот."


Тези съвсем истински анекдоти ги разказаха разследващи на имотни измами. Смешни са с абсурда си, така е. Но зад тях седят истински човешки драми. Хора, които са били изхвърлени на улицата от собствените си жилища и които е трябвало да се превърнат в квазиюристи, за да защитят интересите си.

Имотните измами се вихрят в България от години, остават някак си извън полезрението на властта и на повечето хора. Хората, които ги извършват, са добре организирани - не случайно етикетът, под който са известни, е "имотна мафия". Причината да съществуват толкова дълго време необезпокоявани обаче е изумяваща. Това е посегателство срещу едно от основните права - на собственост. Схемите са известни, дупките в закона и възможностите да се злоупотребява - също. Фактът, че кражбите на собственост продължават да се случват, говорят недвусмислено за тежък фалит на институциите в държавата.

Господ да пази най-слабите...

Според разследващи в близо 2/3 от случаите, особено през последните години, жертви на имотна измама са най-беззащитните - възрастни, самотно живеещи или психичноболни хора. Профилът на подставените лица, т.нар. бушони, които са лицето на измамата и най-често получават наказание, не е по-различен - нискообразовани хора, живеещи на ръба на бедността; тежко болни, наркозависими. Когато нещастието на едните се засече със слабостта на другите, губят и двете страни.

Попитахме всички общини в София дали знаят кои са възрастните самотни хора, които живеят под техен район. Тези, които отговориха, казаха, че нямат списък, а работят по сигнали. Препратиха към Агенцията за социално подпомагане, откъдето обясниха, че работят... само по сигнали. Инициативата остава за имотната мафия, която лесно открива срещу няколкостотин лева потенциалните си жертви.

Идеята, че тези измами са си отишли със строителния бум, не отговаря на истината: "Да, класическите случаи намаляха поради по-малкия пазар, където има време за повече проверки, заради някои законодателни мерки и механизми за превенция. Заради кризата и тежкото финансово състояние на хората обаче те се промениха", разказва районният прокурор на София Александър Налбантов. За миналата година в Софийската районна прокуратура (СРП) е имало над 200 дела за имотни измами: "Когато са в нужда, възрастните и слабите хора стават по-доверчиви, допускат по-лесно до тях непознати, които им дават пари и ги манипулират впоследствие."

За да триумфира злото, доброто не трябва да прави нищо

Тъжна ирония е, че по отношение на имотните измами правоохранителните органи са като националния отбор по футбол - нямат гол на свой терен. Дотук в България няма нито една осъдена организирана престъпна група за такива престъпления.

Вземете един популярен пример, чиято схема описваме - преди две години полицията шумно разби  група за имотни измами, която беше подготвяла "кражбата" на къщата на бащата на шефа на "Лукойл България"  Валентин Златев. Фалшивото пълномощно, заради което групата беше заловена, е заверено в кантората на председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова, а сделката трябваше да бъде изповядана в кантората на съпругата на председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Акцията си имаше официално име, видеоклип и прилежащите  към тях заявки за воля и готовност за качествено разследване. Резултатът днес - един осъден бушон и четирима неосъдени все още "мозъци" на схемата. За последните държавното обвинение предлага толкова леки наказания, че съдът отказва да одобри споразумението, предложено от прокуратурата.

Това лято в друга мащабна операция беше задържана група, в която беше и шефът на полицейски участък "Средец" в София. Тази седмица съдът отмени ареста на някои от обвиняемите с мотив, че за последните няколко месеца не са извършвани никакви процесуални-следствени действия по делото. Толкова за решителността.

Има случаи, когато самите пострадали в жалбите си дават информация за връзките между различните извършители в групата, но разследващите пренебрегват изнесеното от тях. В един такъв казус например имотната мафия дори отвлича майката и брата на пострадалата жена. Тя сама с адвокатката си успява да проследи кои са организаторите на схемата, в кои вестници пускат обяви за купуване на "проблемни имоти" и дори предоставя документи, с които оборва твърденията на организаторите на групата. Три години никой не обръща внимание на тази информация, а прокуратура подмята делото по инстанциите си.

Причините за тази немощ са много. В МВР няма служба, която да се занимава с тези престъпления - те се разследват предимно от Икономическа полиция, но разпръснато - в СДВР, по РПУ-тата, в Главна дирекция "Криминална полиция" и дори ГДБОП. Пострадал от такава схема разказа пред "Капитал" как сам е изровил и е намерил други жертви на същата група - разследващите от районното дори не знаели, че работят по сходни случаи. В прокуратурата също няма специализация по тези престъпления, така че да се отделя специален ресурс за разследването им. По закон, Върховната касационна прокуратура осъществява методически контрол на по-долните прокуратури. Висшите прокурори могат например да съберат всички дела за имотни измами, да ги анализират внимателно и да измислят матрица за работата по тях, да предложат законодателни изменения и т.н. И тук, както при общините, инициативата остава за мафията, не за държавата.


"Групите са големи", разказва прокурор, който е работил по такива дела, но пожелал анонимност поради естеството на темата: "Има по 15-20 човека, които вършат различни неща. Често тази им дейност е свързана с легална търговия на имоти." По думите му престъпната им дейност не е крайно конспиративна и трудна за разследване, но изисква ресурс, който трудно може да бъде осигурен в натоварена прокуратура, като софийската например."

През лятото над десет различни държавни институции, сдружения и т.н. приеха декларация за противодействие на имотните измами, в която има препоръка прокуратурата да "повиши взискателността си и да активизира дейността си по отношение на разследване и преследване на престъпността, свързана с недвижимите имоти", Собствеността се връща през гражданско дело. Важно е обаче прокуратурата да е чевръста в наказателното, защото присъдата по него е задължителна за гражданското дело и така се помага на пострадалия по-бързо да си върне собствеността.В държавата на флашките...

Ниската култура на сигурността на информацията силно улеснява имотните измами. Безконтролният теч на данни от съдебната медицина, общините, полицията помага за изготвянето на профили на удобни жертви и имоти, а в същото време силно затруднява разследването.

"Работихме по една група за такива измами", разказва източникът ни от прокуратурата - "ясно се виждаше, че те имаха свои източници на информация - служител от общината им правеше справки - дали еди-кое си лице има преки наследници. Ходеха да "вършат работа" само когато този служител беше на работа."

"Когато един самотен човек умре, тялото му се откарва в съдебна медицина -  разказва инспектор Георги Хаджиев от Икономическа полиция към СДВР. Ако до два месеца не е потърсен, общината е длъжна служебно да го погребе. А ако до два месеца не е потърсен, можете сами да се сетите, че няма близки роднини. Ето удобен апартамент за измама." Сещате се кой може да изнесе тези данни.

Показателно за това, че информацията към имотната мафия идва от едно място, е, че разследващите знаят за случаи, когато за един и същ апартамент или имот има по няколко опита от различни групи. Разследващи разказват случай с апартамент на бул. "Васил Левски", за който е имало три обявени завещания и два предварителни договора.

От няколкото районни кметства, които отговориха на въпросите на "Капитал", разбрахме, че предпазните мерки са в стил "направи си сам". В "Лозенец" например отказват бързи и експресни поръчки за документи, които се искат с пълномощно, за да може да се провери внимателно то. В "Триадица" също сверяват пълномощното с нотариалната кантора (има обаче случаи, когато пълномощното може да е издадено и заведено с една цел, но после да е допълнено.) В район "Студентски" и "Средец" казват, че нямат навика да правят насрещни проверки на всяко пълномощно, а това се прави само при наличие на съмнение.

Малки стъпки

Преди три години Съюзът на юристите постави проблема с имотните измами на масата, като организира публично обсъждане на темата. От поетите ангажименти тогава някои бяха изпълнени, а ефектът е видим и промени динамиката на измамите. Нотариусите получиха достъп до две ключови системи - за личните документи на МВР и регистъра "Население" към Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Един нотариус е задължен например, когато Х. дойде при тях и поиска да упълномощи У. да продаде апартамента му, да провери дали личната карта на Х. е истинска и дали той е човекът на снимката. Нотариусите имат възможност да проверяват данните в удостоверенията за наследници и т.н.

Според Димитър Танев, председател на Нотариалната камара, има и "три перли в короната", които на практика били "убили" имотните измами: "Плащанията на покупко-продажбите на недвижими имоти вече да стават само по банков път, като участниците в нотариалното производство декларират в извършвания акт, че сумата, посочена в него, е действително уговореното плащане по сделката; плащанията по сделки в общ размер над 10 000 лв. се извършват по специална банкова сметка на нотариуса или по банкова сметка в избрана от страните банка;  регламентирана е специална банкова сметка на нотариуса, в която може да се преведе или да се внесе дължимата сума при сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти."

По думите му изключително важни са и трите новосъздадени регистъра - на пълномощните, завещанията и фалшивите документи, които също имат превантивно действие. През последните няколко години бяха осъдени и някои от ключовите нотариуси, през които стават измамите (не всички, уви), което също имаше ефект.

Това показва една отдавна известна истина: когато има координирани действия от държавните институции, никоя организирана престъпност не може да действа безнаказано. Но е само началото. Истинското завръщане на държавата ще дойде, когато мозъците и организаторите на такива схеми най-накрая биват залавяни и осъждани, защото в противен случай всяко ново препятствие може да бъде заобиколено с достатъчно упоритост и изобретателност. А този момент за съжаление още е твърде далече.


-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/891

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.