02.02.2017 Как работи прокуратурата?

Начало на блога

Тази статия е част от материалите за мудното правосъдие и некомпетентните магистрати

-

 Р. Стоянова

17.04.2017

-

Резюме. СРП отказала да образува ДП с аргумента, че няма престъпление, въпреки че е установила фалшифициран подпис върху документ. Значи в нашия случай на имотна измама са установили нещо много по-страшно от фалшифицирания подпис на майка ми върху пълномощното, щом не са могли да постановят отказ. Ще трябва да изискам постановлението за образуване на нашето ДП.


-

Как работи прокуратурата?

  • Четв., 02 Февруари 2017 10:54 LawsBG

 

"Има документ, един от положените подписи в този документ е подправен, но няма данни за престъпление."

Това най-общо е есенцията, която може да се извлече от постановление от 13.01.2017 година на Софийска районна прокуратура по един от многото сигнали на граждани.

Копие от въпросното прокурорско постановление  е качен за дискусия тази сутрин в една от най-големите адвокатски групи във Facebook. Над 10 адвоката изявяват становище, че изводите на прокурора са абсолютен нонсенс.

Случаят е с жена-пенсионер, която през 2016 г. получава сметка за телефон в размер на над 2037,28 лв. от оператор, с който тя няма договор и чийто услуги не ползва. Жената отива в офис на GSM-оператора и получава копие от „договора си", в който е положен подпис, който е явно различен от нейния. Става ясно, че с договора, мобилният оператор е предоставил на измамниците и мобилни устройства.

Служителите на оператора Теленор проявяват разбиране към случая, но обясняват на жената, че единственият начин да премахнат задължението й, е чрез сигнал в прокуратурата. Тя започва да изпълнява едно по едно указанията на оператора и завежда преписка в СРП. В рамките на производството се изготвя и графологична експертиза, чието становище е, че положеният подпис върху договора за мобилни услуги не е нейн.

Приемайки, че проблемът върви към приключване, пострадалата отива в Софийска районна прокуратура, за да входира молба за удостоверение, което ще може да й послужи пред мобилния оператор за премахване на задължението й. Вместо това, тя получава отказ от образуване на досъдебно производство.

Юристи коментират, че подобни случаи не са единични.  Става въпрос за много прости и стандарни казуси, при които причината за отказ от правосъдие не би могла да бъде търсена в нечия некомпетентност. Причината за такива действия на прокуратурата би могла да бъде нейната свръхнатовареност или вътрешното убеждение на прокурора, че в случая няма пресъпление. Не така обаче казва чл. 309 НК.

Въпросът „Какво става в прокуратурата" остава на дневен ред и то не само в контекста на кадровите промени и съдебната реформа. LawsBG ще информира читателите си за развитието на случая.

Първа страница (кликнете, за да видите снимката)

_______________________________

Втора страница (кликнете, за да видите снимката)

 

 

 

Ето някои от коментарите на изразилите становище адвокати по случая:

"E как? Хем тя не е подписвала и се доказва от експертиза, хем няма данни... някакъв нонсенс е това."

"Глупост велика."

"Жалете. 1000% ще го отменят."

"Явно документните престъпления и измамата вече не са престъпления."

"Жената не е пострадала от престъплението! Пострадал е документа и той има право на жалба."

"Обжалвайте отказа от образуване, тъй като направеното заключение за липса на данни за извършено престъпление не е в причинно-следствена логична връзка със заключението на експертизата. И да видим какво ще стане."

"Обикновено съдът ги отменя, но въпросът е, защо трябва да се стигне до там."

"Колега, нямам време да чета другите постове и се извинявам ако е вече коментирано - съжалявам, че трябва да го кажа, но Атанасова много отдавна трябва да е другаде, а не в Прокуратата. Жалете!"

"Задължително жалете пред по-горна. Какви са тези прокурори..."

"В постановлението си прокурорът признава че е налице престъпление, и въпреки това прави отказ. Това е парадоксално но не е единичен случай."

"А, да, знам ги тези - ти твърдиш, че има (примерно) измама, а те ти отговарят "ма мола ви се, какво изнасилване, няма данни за кражба" - бам, отказ."

"Категорично обжалвайте! Доста актове на въпросната колега-прокурор се отменят от горестоящата прокуратура."

"Тая и тя ли с кОнкУрс е избрана? Категорично жалете. Отдавна не бях чела по-голяма простотия и не бях срещала по-голямо невежество."

"Обжалвайте отказа пред по-горната прокуратура. Аз имам няколко осъдени служители на мобилни оператори точно по такива случаи - за документно престъпление."

"Някой да ме застреля. Моля!!!"

"Това, сериозно ли?!"

"Голяма работа някой я подписал, хайде бе какви по тежки престъпления разследва прокуратурата - открадната кокошка, хляб, други ^ важни^ неща. Ама ха ще се занимават с дреболии като 2000 лева."

"СРП редовно отказват, а и не само те. Жалете пред СГП като наблегнете, че вече е установен неистински документ."

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1150

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.