Жертва на измама девет години води дела за собствения си имот

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Жертва на измама девет години води дела за собствения си имот

10 September 2012, "Екип 7", Разград

Жертва на абсурден казус, в който преди девет години е въвлечена без да знае, стана разградчанката Добриянка Иванова. След години ходене по мъките и съдилищата, и безуспешни опита да запази собственото си жилище, което никога не е продавала, днес 53-годишната жената официално не е собственик на имота си на улица „Неофит Рилски".

За скандалния случай Иванова сигнализира редакцията на „Екип 7" още през октомври 2004 година, когато казусът беше в зародиш. Каква е историята?10_09_2012_delba-1.jpg10_09_2012_delba1.jpgПрез 1997 година Добриянка се развежда със съпруга си Ангел, с когото имат три деца - 20-годишната Десислава, Иванка на 12 години и 8-годишният Христо. Съдът решава да остави в семейното жилище непълнолетните наследници и майка им, която трябва да плати 6750 лева, за да стане индивидуален собственик. И налага временна възбрана за продан на имота на „Неофит Рилски". Въпреки това и много преди да е изтекъл срокът, в който Добриянка трябва да даде парите за дела си обаче, мъжът й прехвърля жилището на най-голямата дъщеря. На името на Десислава, която по това време вече е омъжена, на 23 септември 2003 година нотариус Роска Иванова издава акт за покупко-продажба. За сделката Добриянка не знае нищо. След като изплаща дела за жилището, на 1 април 2004 година жената отива в същата нотариална кантора и също получава акт за собственост на същия имот. И така собствениците стават двама. Оказва се обаче, че няма извънсъдебен път, по който един от двата документа да бъде анулиран. Стига се до грозното и обидно положение Добриянка да води дело срещу собствената си дъщеря за собствения си имот, който за разлика от нея е получила по честен път. Вероятно заради липсата на единна база данни по онова време пък, нотариусът е приел за редовни документите, представени и по двете сделки и е пропуснал факта, че има възбрана за продан. Така виновен за бъркотията няма.

10_09_2012_faks1.jpgМеждувременно свидетелите на първата продан стават с един по-малко - съпругът на Добриянка Ангел умира на през март 2004 година.

Отчаяна от абсурда, в който е въвлечена, жената започва да търси какви ли не начини да си върне собствеността. В това число и по същия механизъм, по който го е направил и вече покойният й съпруг. Дни преди съдът да признае Добриянка за законен собственик на половината жилище и да присъди другата част на Десислава и съпруга й Димитър Павлов, майката отива при нотариус и прехвърля жилището на малката си дъщеря. В резултат на това семейство Павлови завежда насрещен съдебен иск да бъде отменена последната сделка.

В крайна сметка, последно, по документи имотът е собственост на двете сестри и съпрузите им. И тъй като няма как всички да съжителстват доволни и щастливи на едно място, той е обявен за публична продан.

Днес, девет години след като сме писали за този случай, а той се е развил по възможно най-невероятния начин, равносметка е покъртителна. Добриянка е в тежко здравословно състояние след два инсулта. Живее в съвсем друг апартамент. Спорното жилище предстои да бъде продадено. А справедливостта ... Тя със сигурност не е възтържествувала.

Мила КЮЛЮМОВА

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1105

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.