Мошеници крадат имоти на починали без близки

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

 

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Мошеници крадат имоти на починали без близки
2013-12-09
Най-лошото е, че тези измами с мъртви хора стават явно с участието на служители в различните болници.

 Нова схема за кражба на имоти на възрастни хора без наследници, починали в болниците, бе  разкрита от дело за присвояване на вещи от починала в "Пирогов" българка с македонски корени.
    Издъхналата Тинка Душкова нямала семейство у нас, но докато пристигнат по-далечните роднини от Македония, имотен измамник опитал да заграби от нея апартамент в кв. "Люлин", имоти в Благоевградско, в Гърция и Македония, както и банкова сметка със 70 хил. лв., разказват близките на жената, които ще дават показания в съдебната зала през февруари 2014 г.

За да открадне с измама имуществото на Тинка, мошеникът Георги Стефанов се свързал със санитарката в "Пирогов" Пенка Николова и я пратил да вземе документи и ценности на мъртвата от болницата, като се представи за далечна роднина. В "Пирогов" не поискали на Николова документ за наследник, а само срещу лична карта дали на Пенка златни накити, пари, ключове от апартамент и лични документи на починалата. В същото време приятелка и съседка на жената случайно разбрала за злоупотребата и успяла да реагира бързо като "вдига на крак" "Пирогов" и хванала измамниците неподготвени.

Така под заплаха от арест те върнали личната карта, като я подхвърлили пред бариера на болницата и се предотвратила кражбата на апартамента . За да не се самонастани някой в жилището в блок 722 на кв. "Люлин", съседи и полиция разбиват ключалката, защото мошениците не връщат ключовете от жилището. Златните ценности на Тинка са подменени и върнати много по-късно в полицията чак когато е заведено дело.

    В момента в Софийския районен съд подсъдима за незаконно взетите вещи в края на 2008 година е само санитарката Пенка Николова, а измамникът Георги Стефанов, който щял да открадне имоти за около 1/4 милион лева, е само свидетел по делото.
Разследване на "24 часа" показа, че за последните 15 г. завършилият основно образование мъж е направил над 40 сделки с имоти в столицата, разследван е за 10 имотни афери, но въпреки това не е бил привлечен като обвиняем и не е разследван за аферата в "Пирогов.
"Убедена съм, че по тази схема има десетки обрани след смъртта им възрастни хора без роднини, които са починали в болниците, но не е имало кой да се поинтересува какво се случва с имотите и делата им. Най-лошото е, че тези измами с мъртви хора стават явно с участието на служители в различните болници. В случая с Тинка аз отидох веднага в "Пирогов" и изрично предупредих работещите там в никакъв случай да не дават документи и вещи на някого.

Обясних им, че ще се свържа с роднините в Македония. И представете си, въпреки това няма и 24 часа по-късно всички ценности на Тинка, включително и ключовете от дома , бяха в ръцете на бандитите", разказва Иванка Кунева, която е експерт в софийската здравна каса и е свидетел по делото. Тя е жената, благодарение на която в този случай измамата е предотвратена.

Зам.-директорът на "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски обясни, че при тях това е единственият регистриран подобен случай, за който е имало и разследване. Близки на Душкова и полицаи обаче разказват, че тези измами по болниците са много, но често изобщо не се разбира за тях, защото няма роднини на починалите, които да подадат сигнал, че е извършено престъпление. По данни на МВР в момента измамите с имоти на починали без наследници се правели най-много, защото останалите възможности били спрени. Данни за такива хора се събирали от болници, социални служби и морги.
Всеки месец в най-скъпите части на София и големите градове има по 5-6 подобни случая на имотни измами, като за някой от присвоените имоти се разбира години по-късно, сочат още данни на МВР. От всяка сделка с подобно жилище или терен се
прибират между 100 хил. лева и половин милион. Годишно оборотът на няколко от най-силните банди в този сектор е между 1 и 2 млн. лева, изчисляват експерти от МВР. Най-големият проблем е, че никой не обръща внимание на тези случаи и не се вземат мерки, подчертават експерти.

От МВР смятат, че ако се направи регистър в общините на починалите граждани без наследници, полицаите ще могат да проверяват в кои случаи има измами.

Чиновници в болници и общини "продават" данни на покойници
    От МВР подозират, че както в случая в "Пирогов", така и в десетки други имотни измами в последните години информацията за покойници без наследници се дава срещу заплащане или процент от различни чиновници.
"Най-често данните се "продават" от служители в болници, в общинските служби ЕСГРАО, и клиниките, където лежат безнадеждно болни с онкологични заболявания или претърпели тежки мозъчни или сърдечни удари, за които е въпрос на време, кога ще си отидат. Тези хора споделят с медицински сестри, санитари, че нямат никого, разказват какво притежават и е въпрос на морал дали тази информация ще се използва недобросъвестно", обясняват още разследващи. В полицията се разследват и фрапиращи нарушения на общинари, които бавели вписването на смъртен акт.

Само в един от случаите починал столичанин без наследници е записан, че е издъхнал 3 г. след смъртта си. Забавянето се прави, защото по закон тези имоти се наследяват от общината. Ако обаче се забави вписването и имотите му се прехвърлят на трети лица, общината не получава нищо, разясняват експерти от МВР.

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1017

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.