Съдийската колегия на ВСС не посмя да пита Цацаров за "Яневагейт"

-

11.10.2016 Съдийската колегия на ВСС не посмя да пита Цацаров за "Яневагейт"

11 октомври 2016

Колаж: Mediapool.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението да се пита главния прокурор какво се случва с разследването по аферата "Яневагейт". Предложението бе направено на заседанието във вторник от Калин Калпакчиев. Едва петима членове на колегията гласуваха да се поиска предоставянето на тази информация, докато мнозинството от осем души защити главния прокурор от неудобството да обяснява защо разследването по делото е спряно.

Във вторник колегията получи информация, че в момента се водят общо 11 досъдебни производства срещу магистрати. Две от тези разследвания продължават съответно шеста и девета година.

"Делата срещу съдии могат да уронят доверието и престижа на правосъдието. Те трябва бързо да приключват с влязъл в сила съдебен акт. По някои производства има продължителна досъдебна фаза, като по това срещу Велин Станков (съдия в Белоградчик). Може да има обективна причина за тази забава, предлагам да питаме прокуратурата. Както и за случая с Анелия Рашева (от съда във Видин)", каза Калин Калпакчиев, цитиран от сайта "Правен свят".

Разследването срещу Велин Станков започва през 2007 година. Това е началото на мандата на предишния главен прокурор Борис Велчев. Съдия Станков е обвинен за документно престъпление. През април 2013 г. делото е внесено в Софийския градски съд, но е върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Оттогава не е ясно какво се случва с него.

Делото срещу съдия Анелия Рашева от Видин се води от 2010 година. Казусът при нея е сходен. През 2016 година съдът е върнал обвинителния акт на прокуратурата отново заради процесуални нарушения.

Калин Калпакчиев предложи на колегите си да поискат и информация за разследванията, по които са намесени магистрати, но се водят срещу неизвестен извършител. Точно такъв е случаят "Яневагейт".

"Наказателните производства трябва да приключват по най-бързия начин не само, защото се засяга авторитетът на съдията, но защото се засяга престижът на правосъдието. Не сме остров на спокойствието, трябва да имаме адекватна реакция, защото всичко се срутва, авторитетът на ВСС е под морското равнище. Нека разширим справката и с т.нар. дела срещу неизвестен извършител в скоби магистрат", предложи Калпакчиев.

Мнозинството в Съдийската колегия обаче не пожела да стори това.

"Дойдохме си на думата и колегата Калпакчиев излезе извън доклада. Разговорите между Янева и Ченалова не са предмет на настоящия доклад. По отношение на авторитета на ВСС, има членове на съвета, които се грижат много добре за него, и вчера колегата Калпакчиев много добре се погрижи за това", каза Галя Георгиева, цитирана от "Правен свят".

Тя имаше предвид интервюто на Калпакчиев пред БНР, в което той говори за злоупотребата с власт от страна на представляващия ВСС Димитър Узунов. Преди седмица Узунов лично посочи кои членове на съвета да се срещнат с европейските прокурори, които са на мисия в България. Всички посочени от Узунов бяха от мнозинството във ВСС близко до Сотир Цацаров.

"Не е етично да се използва тази справка, за да се опитваме да проверяваме работата на прокуратурата", каза Галя Георгиева.

"Нека не потвърждаваме съмненията, че дори и въпроси не смеем да зададем на главния прокурор. Няма спор, че Съдийската колегия може да задава въпроси", отговори й Калпакчиев. С гласуването въпросът бе приключен.

В последните няколко дни сайтът "Биволъ" поднови публикуване на части от разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова с адвокат Момчил Мондешки.

Аферата "Яневагейт" води началото си от скандала "Червей", от който се разбра, че хиляди са били незаконно подслушване с разрешението на съдия Владимира Янева. Тя беше отстранена по искане на главния прокурор, но сигналът за атака срещу нея бе даден от премиера Бойко Борисов от Брюксел.

"Червей" избухна в началото на февруари м.г., Заради него тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР - Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров - подадоха оставки по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Последва серия от изтекли записи на разговори между Янева, Ченалова и Мондешки, водени в разгара на аферата "Червей". Тримата си говорят най-вече за поисканото от премиера Бойко Борисов "опраскване" на съдия Владимира Янева, което е изпълнено от главния прокурор Сотир Цацаров. В записите съдия Янева много ясно посочва голяма част от задкулисните обвързаности между изпълнителната и съдебната власт, но разследване за търговия с влияние така и не бе образувано.

Прокуратурата започна разследване за това кой е направил незаконните записи, но дори и то стигна до задънена улица и бе спряно това лято. Междувременно ЕК недвусмислено настоя казусът да бъде разследван, включително и в официалния си доклад, огласен през януари, но това така и не бе направено.

От последните записи се чу за част от медийните протекции върху Владимира Янева, както и че "ПИБаджиите" били готови да плащат за спасението на съдийката.

-

Коментар под статията:

Не гнили ябълки, ами цяло бунище. Повдига ми се.

-

Обратно към всички материали за мудното правосъдие и некомпетентните магистрати

 

-

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-


No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1014

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.