Наследниците на Хатев победиха имотната мафия на Капона, върнаха си безценната къща за милиони евро

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Наследниците на Хатев победиха имотната мафия на Капона, върнаха си безценната къща за милиони евро

Наследниците на Хатев победиха имотната мафия на Капона, върнаха си безценната къща за милиони евро
Хатевата къща е архитектурен паметник на културата. Експерти я оценяват на 2 млн.евро
 
 
28 Юли 2015, Вторник

Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Боряна ТЕНЧЕВА

От няколко дни се забелязва раздвижване около емблематичния имот, чисти се двора, укрепва се оградата

Наследниците на актьора Милко Хатев Димитър Бъчваров и Михаил Коларов са спечелили на последна инстанция делото за Хатевата къща, научи Флагман.бг от достоверен източник, запознат с дългогодишната им борба срещу имотната мафия.

Бъчваров и Коларов, които са племенниците на Хатев, се съдиха от 13 години със Здравко Донев-Капона и столична адвокатска кантора, която претендираше за собственоста на емблематичния за Бургас имот. Опитните юристи използваха всякакви трикове, за да задържат имота, чиято стойност според брокери е около 2 млн.евро.

На бургазлии стана ясно, че сагата е приключила преди няколко дни, когато в изоставения имот се забеляза необичайна активност. Строителна бригада изчисти двора, затвори всички входове към къщата, укрепи и оградата. Мнозина си помислиха, че имотната мафия окончателно е сложила ръка върху Хатевата къща, но нашата проверка показа, че съдът се е произнесъл в полза на наследниците. Какви са плановете им обаче - малцина знаят. Проверка на Флагман.бг в имотния регистър показа, че няма изповядана сделка. Т.е. - имотът продължава да е тяхна собственост.

Къщата е паметник на културата преди година и половина Община Бургас издаде предписания тя да се обезопаси. Формалният повод тогава стана самозапалване на клошар на  таванското помещение(ВИЖ ТУК). В онзи период имотът се бе превърнал в сборище несретници.ИСТОРИЯТА

Къщата е построена през 1902 година за индустриалеца Никола Хатев. Проектът е на италианския архитект Рикардо Тоскани, който има огромен принос за урбанизацията и модернизация на Бургас през XIX и началото на ХХ век. Негово дело са голяма част от красивите къщи по ул."Александровска" и бул."Алеко Богориди", храма „Св.св.Кирил и Методий", сградата на бившата втора Поликлиника и много други. Отличителната му черта е бароковата украса по сградите.

Конструкцията на Хатевата къща е изключително стабилна. Стените са с 50 см тухлени зидове, а стаите са разделени от дебели 15 см. стени. Най-емблематичният елемент  е кубето над входната врата - с остра пирамидална форма и е покрито с люспеста ламарина. Интересното за него е, че е съборено и възстановено през 1986 година.

В архитектурата на къщата се усеща западноевропейското влияние, характерно за Бургас през тази епоха. В нея има и елементи на неоклацисизъм и съвременен барок. В самата къща също има много декоративни решения. Нейните стени и тавани са богато украсени в стил „рококо", а част от прозорците са били с цветни стъкла.

Красивите й стаи са използвани и за декор на филма „Опасен чар" с Тодор Колев, голяма част от който се развива именно в Бургас.

Последно в къщата живя актьорът Милко Хатев, който почина при много странни обстоятелства през 2007 г. В последните 15 години от живота си той бе изоставен от близките си, десният му крак бе ампутиран и почти не излизаше от дома си. В това време той стана много доверчив и през 2002 година продадe на Здравко Донев-Капона уникалния имот само за 34 хил.долара.

-

 

Предисторията: 2007 - Инвалид почина заради откраднат имот

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1002

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.