Инвалид почина заради откраднат имот

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

ИНВАЛИД ПОЧИНА ЗАРАДИ ОТКРАДНАТ ИМОТ


Източник: в. Банкеръ 15.02.2007

Преди дни почина 67-годишният бургазлия Милко Хатев - бивш актьор, който от петнайсетина години бе с ампутиран десен крак. Според официалната версия причината за смъртта му е инфаркт. На практика обаче той е "изпратен" в гроба от неколцина негови съграждани, които през последните пет-шест години правят дори невъзможното, само и само да откраднат къщата му.

Ако някой си мисли, че "гробокопачите" на Милко Хатев произхождат единствено от стройната армия на класическите "бизнесмени с екзотични прякори", дълбоко се заблуждава. Сред тях наистина има два-три "четирикрилни гардероба", които усърдно са трупали първоначалния си капитал с бухалки и метални тръби. За съжаление обаче преобладаващата част от душманите на Хатев са най-"обикновени" длъжностни лица, сред които има селски кмет, двама-трима местни нотариуси, униформени ченгета, магистрати, вещи лица и т. н.

По приблизителни оценки имотът, заради който Милко Хатев преждевременно се пресели в отвъдното, струва много пари. Приживе независими експерти оценяват къщата и двора му на 1 млн. евро, но сегашният им стопанин ги "купува" срещу мизерните... 34 000 щ. долара, които до момента не е ясно изплатени ли са на покойния Хатев през 2002 г., или всичко е поредната гениална "врътка" на т. нар. жилищна мафия.

Скандалната история с имота в идеалния център на Бургас - на ул. "Цар Симеон" № 64, започва през април 2001 година. По онова време 61-годишният инвалид, собственик на огромна къща (обявена за архитектурен паметник) и още по-огромен двор (в него спокойно може да се построи "скромен" 4-5 етажен бизнес център или хотел) на няколко пъти е посетен от група бургаски "бизнесмени" с екзотични прякори - Михаил Никифоров-Руснака, Боян Митев-Фашиста, Станимир Момчев и Здравко Донев-Капона.

Единственото искане на "предприемачите" звучи благородно - Хатев да им даде под наем пристройката до къщата, а те да развиват там собствен бизнес, като си плащат за това всички задължителни масрафи - наем, ток, вода и т. н.

В края на лятото Милко Хатев най-сетне склонява да приюти "бизнесмените" и на 30 август 2001 г. между него и Станимир Момчев е сключен договор за наем на въпросната пристройка. Освен този документ обаче Хатев, като собственик на целия имот, подписва на наемателя си Момчев и пълномощно, с което той да плаща тока и вода.

В продължение на няколко месеца животът си тече по старому и между Хатев и наемателите му не се случва нищо особено. В средата на май 2002 г. обаче инвалидът изненадващо е уведомен, че в седем дневен срок трябва да се изнесе от имота си, защото... го е "разменил" със Станимир Момчев срещу два невърнати заема от общо 34 000 щ. долара. А пък Момчев, за да избие по някакъв начин загубите от щедростта си към Хатев, продава къщата и двора на Здравко Донев-Капона за 71 000 лева.

Вместо да си събере багажа, Милко Хатев сезира Бургаската районна прокуратура и срещу Станимир Момчев и Здравко Донев е образувано дело за престъпление по чл.212 от Наказателния кодекс (измама чрез използването на преправени и неистински документи).

През януари 2003 г. процесът срещу тях в Бургаския окръжен съд стартира, а надеждите на Хатев, че може да си върне фамилната къща обратно, бавно започват да угасват.

Според адвокатите на подсъдимите през август 2001 г. Станимир Момчев не само е наел от Хатев пристройката, но му е дал назаем 14 000 щ. долара (за лечение) с уговорката парите да бъдат върнати до края на януари 2002 година.

Вместо да издължи борча си, няколко месеца по-късно Хатев иска от Момчев нови 20 000 щ. долара. За разлика от предишния път, когато условията по първия "заем" (за 17-те бона в зелено) са договорени устно, сега Хатев подписва споразумение и разписка за 20 000 щ. долара, както и пълномощно, с което, ако не върне парите, разрешава на Станимир Момчев "да продаде на когото намери за добре и на цена, каквато намери за добре, недвижим имот - къща с дворно място на ул. "Цар Симеон" № 64, гр. Бургас".

Според защитата на подсъдимите споразумението, разписката и пълномощното са подписани от Милко Хатев на 10 май 2002 г. в кантората на бургаския нотариус Ангел Николов, който е удостоверил тяхната автентичност по надлежния ред.

"Версията за измамата издиша от чисто нормативна гледна точка. За да бъде изповядана една сделка пред нотариус, освен пълномощно от страна на продавача посредник, трябва да бъдат представени още три документа: служебна бележка, че имотът е освободен от тежести, т.е. няма неплатени данъци или месечни сметки за ток и вода; декларация за семейно и имотно състояние на реалния собственик; удостоверение за наследници на собственика", категорични са защитниците на Станимир Момчев и Здравко Донев-Капона пред Бургаския окръжен съд и вадят последния си коз: "Става дума за цяла папка с документи, а не само за един или два листа, които в суматохата всеки може да подпише, без да прочете внимателно какво пише на тях...".

"Схемата за измамата е разработена перфектно, оформянето на документите е брилянтно и вината на извършителите трудно може да бъде доказана след една или две години бездействие", убедени са адвокатите на инвалида Милко Хатев.

"Не съм подписвал никакви пълномощни и разписки и не съм взимал от Станимир Момчев не 34 000 долара, а и два лева назаем", непрекъснато повтаря пред съда Милко Хатев, но в крайна сметка думите му остават нечути и неразбрани от магистратите.

Горе-долу съща е и съдбата на двете графологични експертизи, назначени по делото. Според първата експертиза единственият истински подпис на Хатев е под пълномощното, с което на 30 август 2001 г. той разрешава на Момчев да плаща месечните сметки за ток и вода. Всичко останало е пълно менте. Според втората - вече тройна, експертиза обаче ситуацията е точно обратната: всички "автографи" на Хатев са истински, така че сделката е съвсем редовна.

Кой знае защо бургаските окръжни магистрати не обръщат внимание на факта, че макар по задание втората експертиза да е тройна, заключението е подписано само от едно вещо лице. След което, сякаш да компенсират "недоглеждането си", слугите на Темида разпореждат по случая да бъде извършен следствен експеримент на тема: "Възможно ли е на 10 май 2002 г. Милко Хатев лично да се е явил в кантората на нотариус Ангел Николов, или всичко е блъф?"

На 14 септември 2004 г., без никакво предупреждение, в жилището на Милко Хатев се "изсипва тумба" от 11 души в състав: двама следователи, седем униформени полицаи, подсъдимият Здравко Донев и брат му - Валентин. Още от вратата на Милко Хатев му е съобщено, че следственият експеримент започва и няколко секунди по-късно, преди още човекът да е казал и една дума двамата братя го нарамват - заедно с инвалидния стол - и го понасят по стълбите към улицата пред къщата.

От нерви и от притеснение Милко Хатев прави сърдечна криза и колабира, а следователите и ченгетата "убиват свободното време" с кършене на пръсти в очакване на линейката от "Спешна помощ".

"Чух много гласове, голяма гюрултия беше. През цялото време той викаше: "Моля ви, кажете им да не ме свалят!", но никой не му обърна внимание. Как точно го "изсуркаха" до долу не знам, но аз го видях на тротоара - беше много зле и се разплаках", заявява пред съда по повод на проваления следствен експеримент съседката на Милко Хатев - Иванка Сотирова.

"Хатев първоначално отказа да бъде свален, но след това се съгласи и свидетелите го свалиха. Нямаше опасност за здравето и живота му, защото следственият експеримент беше обезпечен с осем души от полицията -заявява в залата следовател Пенка Андреева, определена от съда за ръководител на експеримента. - Хатев беше свален на тротоара до колата, като почти през цялото време крещеше срещу мен: "Коя сте вие да идвате в дома ми?" След това той отказа да бъде качен в автомобила и затова бе върнат обратно на верандата на къщата му", категорична е тя.

Според юристи, запознати в детайли с процедурите около това процесуално действие, подсъдимият Здравко Донев може да присъства на следствения експеримент само като зрител, докато брат му Валентин Донев изобщо няма работа там. Освен това, предвид състоянието на Хатев, в експеримента трябва да участва или физически човек, или да бъде използвано чучело със същата височина и килограми. Но най-важното е, убедени са юристите, че след категоричния отказ на Хатев да бъде разнасян насам-натам по стълбите и невъзможността да се осигури негов "заместник" експериментът е трябвало да бъде прекратен незабавно.

"Хатев не е излизал от собствения си дом осем или девет години, а тезата на защитата е, че на 10 май 2002 г. братята Доневи са го свалили с инвалидния стол по стълбите и са го закарали при нотариус Николов - твърдят адвокатите на Хатев. - Наистина, инвалидният стол може да бъде сгънат и натоварен в багажника на една лека кола, но по силата на каква логика нотариус Николов не помни случая "Хатев", защото било минало много време? Нима при него всеки ден "ходят" инвалиди, които продават за смешни пари имоти, струващи един милион евро?", ехидно задават те риторичен въпрос, без да хранят каквато и да било надежда за нормален отговор.

Колкото и да е парадоксално, година и половина след злополучния следствен експеримент - на 26 май 2006-а, Бургаският окръжен съд на "висок глас" възвестява решението си: сделката по продажбата на къщата е съвършено законна, а на Здравко Донев-Капона да му е честита новата придобивка.

Три дни по-късно, на 29 май, по протест на прокуратурата и по жалба на Милко Хатев като граждански ищец, делото влиза в Бургаския апелативен съд, за да не... излезе никога оттам. И то не защото апелативните магистрати или страните по делото са се размотавали умишлено, а защото главното действащо лице в драмата - инвалидът Милко Хатев, най-внезапно умира от инфаркт. Беден като църковна мишка и загубил всякаква надежда, че слугите на българската Темида понякога имат сили и желание да оправдаят народната поговорка "Криво седи - право съди!"

`

МЪСТ

В началото на 2004 г. името на Милко Хатев нашумява, защото става съучредител и заместник-председател на гражданското сдружение "Жертви на корупцията и престъпността", чиято единствена цел е борба с т. нар. жилищна мафия в Бургас.

Само за няколко месеца в сдружението влизат десетки негови съграждани, които са загубили я жилищата си, я наследствените си парцели на територията на Бургас по една и съща схема: с възрастни, самотни и болни хора се сключват договори за наем или за гледане, след което в правния мир се появяват заветните "пълномощни" за продажба и нотариални актове, "узаконяващи" една или друга сделка.

Окрилени от появата на сдружението, десетки измамени бургазлии завеждат дела срещу мошениците, които са ги изхвърлили на улицата. А след скандала с проваления следствен експеримент с Хатев - на 14 септември 2004 г., от Бургаската районна прокуратура съобщават, че "нито една жалба за имотни престъпления не е пренебрегната, а в момента дори са заведени и няколко дела срещу бургаски нотариуси".

Две години по-късно, когато става ясно, че т. нар. жилищна мафия е над закона и е далеч по-силна от бургаските слуги на Темида, на 27 септември 2006-а призори чисто новото "Ауди А8" на Здравко Донев-Капона "осъмва" като част от авангардна скулптурна композиция: със седем чисто нови кирки, забити в тематичен порядък: две - в предния капак, две - в предното стъкло, една - на покрива, и две - в капака на багажника.

Според специалисти, базовият модел на такова ауди струва 55 000 евро, но нито един репортер не успява да пробие глухата защита на Здравко Донев и да разбере откъде е събрал пари за такова возило. А дежурният му отговор звучи така: "Колата ми е застрахована, но вас не ви интересува нито как съм я купил, нито за колко съм я застраховал!"

"Капона и друг път е получавал заплахи", гласи съобщението на бургаската Областна дирекция на полицията, въпреки че в случая с кирките Здравко Донев не е получил и половин заплаха. А добре осведомени източници "услужливо" напомнят, че Здравко Донев-Капона има четири фирми, една от които се занимава с рекламна дейност и служи като параван, зад който той крие истинския си бизнес с двете заложни къщи. Освен това срещу него е образувана предварителна проверка за измама, по време на която му е назначена и пълна данъчна ревизия.

В каква степен тази информация е достоверна е... повече от ясно.

Според информационната система "Дакси", например, името на Здравко Донев се мярка не в четири, а в три фирмени регистрации: "Боди лайн" ЕООД (това дружество е регистрирано през месец май 1999 г. от софийския градски съд), ЕТ "Арапя -1 - Здравко Донев" и "Строй инвестмънт турс Б. Г." ООД, където той е съдружник (с 33%) с Ивелин Кичуков (33%) и Ясен Грудов (34 на сто).

Пак според "Дакси", нито една от тези фирми не се занимава с рекламна дейност, така че ако Капона има заложни къщи, той би могъл да "оправи" дейността им само чрез строителната фирма "Строй инвестмън турс Б. Г." ООД, която е регистрирана на 15 декември 2004 г., неин управител - като съдружник с най-много дялове, е Ясен Грудов. Освен това "Боди лайн" ЕООД от месец май 2002 г. е в ликвидация, а на 12 февруари 2004 г. Капона продава ЕТ "Арапя -1" на бургазлията Желез Железов Янев.

Три дни след екстравагантната акция с кирките - на 30 септември 2006 г., в къщата на Милко Хатев е извършена кражба. По случая е образувано досъдебно производство (по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс) срещу неизвестен извършител, който "без съгласието на собственика е отнел от жилището на Хатев 9000 евро, дебитна карта с 8000 лв., три златни пръстена и оригинални документи за имоти, с намерението да ги присвои противозаконно".

На 15 декември досъдебното производство срещу неизвестния извършител е спряно, а в съобщението на Бургаската районна прокуратура (БРП) се казва: "Въпреки щателните оперативно-издирвателни мероприятия и действия по разследването, проведените до настоящия момент, извършителят на деянието не е установен в законовия двумесечен срок. Поради това наказателно производство е спряно с постановление на БРП. Издирването на извършителя на престъплението продължава".

Елена Господинова

-

Хепи енд: 28 Юли 2015 - Наследниците на Хатев победиха имотната мафия на Капона, върнаха си безценната къща за милиони евро http://www.flagman.bg/article/84050

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1001

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.