Механизмът на имотните измами е завъртян в съда

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Източник: Банкеръ, 30.10.2010 -https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/mehanizmut-na-imotnite-izmami-e-zavurtian-v-suda

-

Неотдавна прокурор Антон Стефанов от Софийската градска прокуратурата съобщи, че екипът му проверява над 3000 сделки с общински имоти в София, сключени между 2006 и 2008 г., за да установи дали сред тях няма договори с фалшифициран подпис на тогавашния кмет и сегашен министър-председател Бойко Борисов.
Може би точно сегашното разследване на държавното обвинение ще установи как се е трансформирала през годините собствеността на над 100 общински имота и ще докаже кой в крайна сметка трябва да понесе отговорността за стореното.
Всъщност започна през ноември 2008-а след ареста на Петър Драшков, брат на заместник-шефа на Държавната агенция Национална сигурност Иван Драшков заради прехвърлянето на общински имот от 14 дка в кв.Стрелбище в полза на фирмата му Сида-С чрез документи с фалшифицирания подпис на Бойко Борисов. Два месеца след ареста обаче той беше освободен. Пред съда Петър Драшков заяви, че е бил измамен от замесената в кражба на имоти Ивалина Трифонова. Тя му се представила като общинска служителка под името Мира Добрева и му дала нотариален акт за земята в кв. Стрелбище. Това обстоятелство, според прокурор Стефанов, все още се изяснява. Самата Трифонова пък разказа една сърцераздирателна история, как била отвлечена през 2008-а, за да бъде принудена да мълчи за незаконните сделки. Доказателства за тези нейни твърдения обаче и досега не са открити.
По делото е поискал да се конституира като пострадал и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който пък купи фирмата на Петър Драшков заедно с апортирания в нея откраднат терен. В началото на годината стана ясно още, че компанията, в която е акционер Димитров, е направила една от замените на гори, заради които Европейската комисия може да накаже България. Прокурор Стефанов съобщи, че досега обвинения са повдигнати единствено към Драшков, към Трифонова, към бившата деловодителка от районния съд в София Даниела Малинова - Дани Пачката, към адвоката Стефан Конакчиев и към Иван Иванов. Прокурорът признава, че по нито един от случаите не е категорично установено кой е фалшифицирал подписа на Борисов, но все още се чакали графологичните експертизи.
Припомняме всичко това, защото в редакцията на в. БАНКЕРЪ бе получен сигнал за поредната кражба на имот в баровския квартал Бояна, само че не на общински, а на частен, за което районната прокуратура е била сезирана още през 2006 година. Сигналът обаче е стигнал в градска прокуратура чак през миналата година, а част от героите в напомнения по-горе случай са замесени и в този. Оказа се, че сега той също е присединен към голямото разследване на организираната престъпна група, занимавала се с имотни измами, съобщи за БАНКЕРЪ говорителят на СГП - Маргарита Немска.
И тази история не е минала без съдействието на деловодителката Даниела Малинова и на
един от най-известните босове
на ромската имотна мафия Андрей Андреев, носител на звучното прозвище Андрю Кьоравия. За този герой шефът на Икономическа полиция в Шесто РПУ Румен Клисурски казва, че само проверките по подадените при тях сигнали през последните две години (в юрисдикцията на това управление на МВР влиза един от най-атрактивните столични райони - Витоша) са разкрили, че чевръстият брокер е успял да реализира продажби на девет чужди имота с фалшиви нотариални актове. От тях ромът Андрю е спечелил над 1 млн. лева. Със сигурност обаче сумата е значително по-висока, като се има предвид, че при изповядването на сделките рядко се посочва истинската им цена...
Ужасяващото в случая е, че зад всички тези констатации, които за проверяващите са само числа, стоят човешки съдби, разбити нерви и съсипани животи. Такъв е случаят и с хората, които се обърнаха за помощ към нас, след като са обиколили де-що има институции в държавата.
Сагата на Мария и Стефан Калчеви
започва през 2006-а, когато съседи на техния наследствен имот им съобщават, че от няколко дни около него обикалят оглеждачи и кандидат-купувачи. Парцелът е доста атрактивен - незастроен и разположен в местността Беловодски път, където живеят видни представители на новоизлюпения елит на държавата, а цените на имотите са сред най-високите. Той е собственост на семейството от 1952 г., когато група български писатели (сред които и Андрей Гуляшки) се организират в своеобразен кооператив и купуват от известната и стара боянска фамилия Шила Гъзо парцел от около десетина декара, който след това си разделят. На всяко от парчетата по онова време е построена по някоя скромна лятна виличка. Някаква подобна къщичка имат и Калчеви, но не са предприемали действия за неговото солидно застрояване. Преди пет-шест години този терен очевидно е привлякъл погледите на новоизлюпените брокери. Разбрали за нездравия интерес към имота им
собствениците предупреждават прокуратурата
с надеждата, че това ще спре набега на пишман търговците. На 29 септември 2006-а те подават сигнал (№ 44456) до държавното обвинение, като изпращат копия и до кмета на район Витоша, до общинския инспекторат и дори до НСБОП. Само двадесет дни по-късно обаче от 6-о РПУ им съобщават, че имотът им вече си има друг собственик. Сделката с него е изповядана от нотариус Ирина Радева на 6 октомври - според представените пред нея документи собственик на този имот бил някой си Любчо Андреев, който притежавал нотариален акт от 1965 година. Така на сцената се появява
още една двойка наследници
Малин и Нели Андрееви, решили да се разделят през 2006-а с бащинията си. Само дето истината в този случай е доста по-различна. Всъщност Малин Андреев се оказва близък приятел на... Андрю Кьоравия. По това време той държи кафене в столичния кв. Младост, но очевидно приятелството им не било просто харесване, а е свързано с финансови взаимоотношения.
Каква е историята на това приятелство. Собственикът на имота (Малин) задлъжнял със сериозна сума пари (около 20-тина хил. лв.) на Андрю и взел, че заминал за Кипър. Според наши източници в икономическа полиция съпругата му Марияна, която остава в България (а и според нейните показания), била навестена от Андрю, който й обяснил, че трябва да прехвърли именно този имот срещу дълга. Разстроената съпруга успява да склони своята зълва (сестрата на Малин) Нели и тя доброволно прави отказ от това си наследство и така единствен собственик на имота остава Малин. Така с пълномощно Марияна Андреева продава имота. Ако допуснем, че всичко в тази сделка е истинско, пак остава един въпрос без отговор: по каква логика уж притесненият финасово Малин се е съгласил да се раздели с терена срещу 46 200 лв., след като пазарната му оценка, според брокери по това време, е не по-малко от 250 000 евро.
Обяснението е просто, той е бушонът в далаверата. А истинският играч в сделката с откраднатия терен е Андрю. Това се потвърждава и от показанията, които по-късно дава Нели Андреева. При разпитите тя признава, че баща й никога не е притежавал този имот. Теренът е закупен от строителния предприемач Константин Бухлев, който реално се явява добросъвестен купувач и сега той също води дело за собствеността върху него.
Така започва
да се разплита и кълбото от измами
В същото време обаче лавинообразно нарастват и въпросите около схемата и замесените в нея лица. Човек трябва да е наивник, за да си помисли, че всичко това може да се случи само с помощта на една деловодителка и един прононсиран измамник, без зад гърба им да има солидна кохорта от овластени бели якички.
Оказва се, че
сътворяването на нотариалните актове
е ставало по доста атрактивна методика. В отделението Стара архива на Софийския градски съд, където се пазят томовете с нотариалните актове на имотите в цяла София, по онова време работи известната сред ъндърграунда Дани Пачката. Именно тя започнала да ревизира документите, като унищожавала средните страници на томовете и ги замествала с нови, но добре състарени (според специалисти това ставало чрез изпичане с кварцова лампа). Така в томовете от 1964-а се появили и новите собственици - бъдещите бушони по сделките. На всичко отгоре фалшификацията била толкова некадърна, че истинският подпис на нотариус Умарбалиев (един от най-известните столични нотариуси от средата на миналия век), който в тези години имал право да подписва нотариални актове, бил коренно различен, което вече е доказано от графологичните експертизи. Проверяващите открили и още една подробност от методиката. Мошениците са търсили празни листове в старите томове, които пришивали на мястото на истинските.
В случая на изгорелите с имота си Калчеви се оказва, че върху заместващата кола в дневниците единият ъгъл на страницата се различава съществено от всички останали. Според разследващите, тази нова кола в документите е унищожила и още седем истински нотариални акта на различни собственици. Притисната от тази констатация, Пачката била принудена да признае, че действително е направила тези услуги, като е взела за тях по 5 хил. лв. на нотариален акт.
Това обаче е просто
част от пъзела на голямата схема
ползвана от имотната мафия в столицата.
Не става ясно например как районната администрация може да издаде скица на имот на лице, различно от посочените в разписните листове? Кой и как е позволил тези документи да претърпят необходимите корекции, така че от тях да изчезнат дори... къщи.
На този факт, се натъкват и ужилените истински собственици на боянския имот - Калчеви, които, без да искат, също са се превърнали в разследващи. Когато те подават до общината искане да им се издаде скица за виза за проектиране върху собствения им имот, се оказва, че дори отразената в по-рано издаваните им скици къщичка просто е... изчезнала. В последния официален документ тяхното място представлява празно петно. В същото време се оказва, че именно в община Витоша, където са разположени едни от най-апетитните терени в столицата... няма архив на техническата служба и никой не се съобразява със задължението да проверява собствениците на имотите в разписните книги на района.
Тук се натъкваме на един, меко казано, парадоксален факт.
Оказва се, че под незнайно чие внушение бившият вечно усмихнат столичен кмет - Стефан Софиянски, е издал заповед (РД-09-09-18 от 7 септември 2004-а), с която е освободил именно този столичен район от инак законното задължение да съхранява техническия архив и разписните книги! С други думи, според Софиянски,
заповед може да отмени... закон
Разпитахме няколко различни районни кметове дали е издавана подобна заповед и за техните кметства. Те обаче останаха шокирани, когато разбраха за какво става въпрос.
Димитър Дилчев от район Студентски каза пред в. БАНКЕРЪ, че подобно нещо е немислимо. Не само че архивът се пази, но и след като изтече десетгодишната давност за съхраняването му в района, той се изпраща описан и прошнурован в държавния архив, така че във всеки момент и след това да може да бъде направена необходимата справка.
Попитахме сегашния кмет на район Витоша - Любен Петров, дали в ръководената от него администрация продължават да се съобразяват с тази, меко казано, странна заповед (защото в един от отговорите, дадени на сем. Калчеви, бившият вече заместник-кмет Милен Минчев, сега сред обвиняемите по мегаделото Софийски имоти, е цитирал именно тази заповед). По думите на Петров той не знаел за нея, но веднага започна да се оплаква, че всъщност при тях било почти невъзможно да се съхранява архивът, защото нямали помещения и сега дори искали да правят пристройки. С други думи, смислен отговор на питането ни от кмета Петров не получихме. В същото време обаче попаднахме на едно писмо, подписано лично от него (№ 07 00-425 от 11 юни 2008-а), което недвусмислено показва, че той е съвсем наясно със ситуацията. В писмото самият той цитира въпросната заповед, като заявява, че съхраняването на разписните книги било от компетентността на Софийски кадастър.
Така стигаме до следващата брънка на
веригата, гарантираща заличаването на имоти
Оказва се, че и там ни лук яли, ни лук са мирисали.
Бившият изпълнителен директор на агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Цветан Боев в писмо от 2008-а (когато работата около този имот започва съвсем да се размирисва) връща топката в районната администрация и посочва категорично, че съгласно параграф 4, ал.1,т.2 от ПЗР на Закона за кадастъра и имотния регистър - до одобряването на кадастралната карта и кадастралните регистри за съответната територия, кадастралните планове и регистри (разписни списъци) към тях се поддържат от... общинската администрация.
Така институциите си прехвърлят топката, но всъщност никой и по никакъв начин не намира кураж и сили да се набърка в случая, докато той бъде разрешен. Дали пък по цялата веригата: кадастър, община, технически служби, съд, нотариуси и т.н., не е имало човек, който да е бил точно брънка от веригата на имотната мафия...? И дали обхватът на организираната престъпна група, която в момента прокуратурата разследва, няма да се окаже далеч по-широк?!
Странното при всички подобни случаи, където
пострадалите са стотици
е: защо държавното обвинение не ползва една гарантирана от закона възможност, която би могла поне малко да спести мъките на всички тези хора. Тя беше подсказана от заместник-председателя на Съюза на юристите - Йосиф Герон, който отдавна говори, че действащото законодателство толерира имотните измами. Той казва: Изключително важно е, в случай че констатират наличие на неистински документи, прокурорите да използват законовата възможност на чл.537, ал.3 от Гражданскиопроцесуален кодекс и да завеждат граждански искове, защото възможностите за шиканиране на процеса ще бъдат по-малки. Прокуратурата трябва да предявява тези искове, защото всичко може да се овладее още във фазата на досъдебното производство и така да се избегне дългогодишен граждански процес. Прокурорът може да установи, че нотариалният акт е недействителен и съдът да го обяви за нищожен.
Ако някой все пак реши да послуша Йосиф Герон, със сигурност ще спести безумното и безкрайно водене на съдебни дела, при които стотици хора са принудени да доказват, че не са камили.

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1940

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.