27.02.2017 bTV Броят на нищо неподозиращите длъжници расте

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Броят на нищо неподозиращите длъжници расте

Използват се вече и фалшиви съдебни заповеди с печати на съдилищата.  Органите осигуряват логистиката. На война като на война.

Подобна дупка в испанския закон е била запушена от Европейския съд

Сметка на Евгени
Снимка: btvnovinite.bg

Докато прокуратурата, Камарата на частните съдебни изпълнители и други институции проверяват случаите, при които хора губят стотици хиляди левове с фиктивна запис на заповед, броят на измамените расте.

След излъчените репортажи за нищо неподозиращите хора, които се оказват длъжници, десетки потърпевши се свързаха с bTV. 

Разследване на bTV: Как нищо неподозиращи хора се оказват длъжници Измамата, за която ви разказахме миналата седмица, се оказа повтаряща се схема - нищо неподозиращи хора стават длъжници с една запис на заповед

Оказва се, че ужилените са различни, но схемата е еднаква - един хвърчащ лист със заглавие „Запис на заповед", някой, който има уж има да взима пари и някой, който има да дава. Във всички случаи фигурират вече познатите имена на адвокат Симеон Миков и частен съдебен изпълнител Иван Чолаков. Съдебното решение също е еднакво. Разлика може да има в името на взискателя, но най-често той е не особено грамотен, беден жител на някоя ромска махала.

Схемата показва кои са участниците, но не и при кого отиват парите. 

Запис на заповед

В поредния такъв случай са отнети 40 000 лв. от Евгени Казаков, който страда от параноидна шизофрения. Негов настойник е вуйчо му Николай Начев. След като разбира за измамата преди повече от три години, Николай тръгва по следите на документите, но към този момент борбата му е безуспешна.

По думите на вуйчото група измамници са намерили Евгени, докато се разхождал, черпили го и го возили с колата си. След това го убедили  да се подпише върху запис на заповед. Болният си спомня, че е подписал нещо, но смятал че прави дарение за любимия си футболен отбор. Парадоксът е, че запис на заповед може дори да не включва адрес и номер на лична карта и в случая фигурира само ЕГН-то на Евгени, което той самият е казал.

Николай Ненчев

Вуйчото разбира за случилото се, след като получава запорно съобщение. Взискателят е Жулиен Делев Бойдев, за когото той чува за първи път. 

След решението на съда за запор на сметката Николай Начев има две седмици да обжалва. Призовката от частния съдебен изпълнител обаче не стига до него, категоричен е той днес.

Николай завежда дело срещу действията на Чолаков заради неполучената призовка, както и друго срещу разпореждането на Софийския районен съд за издаване на заповед за незабавно изпълнение. Съдът обаче оневинява частния съдебен изпълнител.

Сега последната на надежда на Николай е да получи пари от застрахователя на Чолаков. На Евгени обаче му се налага да живее с 200 лева на месец с помощта на добри съседи и на вуйчо си. Николай се притеснява, че остарява и не знае докога ще може да се бори.

В писмо до bTV частният съдебен изпълнител Иван Чолаков написа, че възприема разказаните през последните дни истории като целенасочена манипулация.

„Държа да ви уведомя, че след предаването на 09.02.2017 г. съм „спрял" работата по всички изпълнителни дела, образувани пред мен от адв. Симеон Рачев Миков и съм разпоредил проверка и анализ по всяко производство, което считам за морално и етично. По моя инициатива е започнала проверка относно автентичността на предявените ми изпълнителни листове (което по закон не съм длъжен да правя)", пише Чолаков.

адвокат Десислава Филипова

За проблемите с прословутия член 417 от Гражданския процесуален кодекс, който допуска всичко това, от години алармира адвокат Десислава Филипова. Пуснала е и жалба до Европейската комисия преди повече от две години. Подобен проблем е имало и в Испания и Европейският съд е отсъдил, че местното законодателство не отговаря на евродирективите.

Засега Комисията не е предприела стъпки срещу България. Екипът на bTV поиска информация докъде е стигнала жалбата на адвокат Филипова, но не получи отговор.

Единственият начин гражданите да са сигурни, че не са попаднали в подобна схема, е да проверяват в районните съдилища дали няма подобно решение за техните банкови сметки на всеки две седмици.

Дори и това обаче не дава пълна гаранция, че те не са измамени. Въпреки че има решение на Върховния касационен съд съдилищата да проверяват и пренасочват делата по постоянен адрес, това не всеки път се случва.

Вижте във видеото цялата история на потърпевшите от измамните схеми:


 

 

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

 

 

Начало на блога

-

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1080

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.