07.05.2018 Отговор на разпореждане


Разпореждането е от 03.05.2018. Съдията иска да обоснова правния си интерес, като съобразя, че делото е прекратено.

-

Начало на блога

 

Този отговор е част от материала "ДаллБогг" ме съди като застрахователен измамник

-


ПОЧИТАЕМА ГОСПОЖО СЪДИЯ ПЕТРОВА,

В изпълнение на Ваше разпореждане от 03.05.2018 г. по гр. д. № 5436/2018, отговарям, както следва:

-

По т. 1/ - да обоснова правен интерес, като съобразя, че производството по предявените срещу мен искове е прекратено.

-

Правният ми интерес е конституционно обусловен: „Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име." - чл. 32 КРБ, „Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси." - чл. 56 КРБ, „Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други." - чл. 57, ал. 2 КРБ, „Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите." - чл. 58, ал. 1 КРБ.

-

Пояснение. В ИМ ищецът твърди, че аз нарушавам неговите конституционни права, цитирам:

-

„Гореописаното поведение на застрахования противоречи както на българското, така и на румънското данъчно законодателство. Същото се намира и в разрез с основен правен принцип, залегнал в чл. 58 от КРБ, а именно че границите на упражняване на субективните права на едно лице са субективните права и законните интереси на другите лица."

-

И още:

-

„Нарушаването на тези права на застрахователите противоречи и на императивните разпоредби на чл. 58 и чл 57 ал. 2 от КРБ".

-

И още:

-

„Така по силата на прякото и непосредствено прилагане на конституционните норми всяко посегателство върху чужда правна сфера, чрез правна сделка, я прави изначално (ab initio) недействителна, т.е. непораждаща никакви правни последици."

-

Продължение по т. 1/. Що се касае до прекратяването на производството, съображенията ми са следните.

-

Производството е прекратено по чл. 232 ГПК, т.е. исковете са оттеглени временно с възможност да бъдат предявени отново, което за мен означава продължаване на мъчителното състоянието на правна несигурност, в което ищецът ме държи от 6 месеца. Състоянието на правна несигурност може да продължи години наред до пълно изтичане на всякакви давностни срокове за претенции по застрахователни обезщетения за ПТП-то, причинено от чуждата кола, за която ищецът твърди, че е моя собственост - привидна, фиктивна, симулативна и пр., но моя. Седми месец живея в страх, че ако процесният застрахователен договор бъде прогласен за нищожен, както се е случвало стотици пъти досега с дела от същия вид на същия ищец срещу ответници, които също като мен не са били собственици на застрахованите коли, той ще се освободи от задължението си по договора (което е и целта му) и тогава срещу мен, „измамницата", може да бъде заведен иск от Гаранционния фонд или от колекторска фирма да плащам щети, които нито съм причинила, нито знам на каква стойност възлизат - може да са и десетки хиляди евро (така в Определение от 26.03.2018 г. по гр. д. № 6246/2017 г. на РС-Ст. Загора, приложено към обжалването). Това състояние на страх и правна несигурност е трудно поносимо дори за млад човек, а аз съм на 60 години. При това, твърденията на ищеца в ИМ са изключително унизителни и силно ме травмират. Тези твърдения не са подкрепени с нито едно доказателство. И са абсолютно неверни по мой адрес.

-

Пояснение. В ИМ ищецът твърди, че аз, която нямам кола и не съм шофьор, съм опасна застрахователна измамница, закононарушителка, престъпница и пр., която застрашава неговата правна сигурност и неговия патримониум, цитирам:

-

"По-конкретно относно правният интерес на ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве" АД от предявяване на тези установителни искове за прогласяване нищожността на полицата: същият е налице, тъй като ако нищожната /унищожаемата полица продължи да съществува в правния мир, това би означавало, че при евентуалното настъпване на застрахователно събитие застрахователят ще е длъжен да изплати застрахователно обезщетение, което несъмнено ще доведе до засягане на неговия патримониум чрез увеличаване на неговия пасив. Такава информация е постъпила при нас във връзка с за настъпило застрахователно събитие на теритотията на Румъния, поради което предявяваме настоящия иск."

-

И още:

-

"ТВЪРДИМ, че ответникът извършва следната ЗАБРАНЕНА И ЗАОБИКАЛЯЩА ЗАКОНА „УСЛУГА": изнасянето в „застрахован вид" в Румъния, със сключена българска застраховка „Гражданска отговорност", на румънски автомобили с цел избягване на много по-високите по размер премии и еко-такси в северната ни съседка, посредством серия от привидни и прикрити сделки, препятстващи установяването на действителните собственици. Дейността на ответника няма за цел печалба чрез покупка и продажба на автомобили, а НЕПРАВОМЕРНО ИЗВЛИЧАНЕ НА ОБЛАГА, чрез абсолютно симулативно придобиване на собственост с пряка цел прикриване на действителните правоимащи лица - граждани на други държави, които са действителните собственици на автомобилите. Тази ПОРОЧНА ПРАКТИКА уврежда не само повереното ми дружество, но и всеки един български застраховател, сключил подобна застраховка, но най-вече фискалните интереси на България и Румъния като цяло. На пресичането й със силата на присъдено нещо (res judicata) се базира интересът ни от подаването на настоящата искова молба."

-

И още:

-

"ЗЛОУПОТРЕБАТА С ПРАВО при липса на застрахователен интерес съставлява признаците и на липса на законно основание (causa) за сключване на договора, схващано в теорията и практиката, като типичната и непосредствена (стопанска) цел, която се преследва с даден вид договори."

-

И още:

-

"По друг начин казано ответникът единствено „услужва" с името си, с цел постигане на един ПРОТИВОЗАКОНЕН РЕЗУЛТАТ."

-

И още:

-

ТВЪРДИМ, че собствеността и владението върху автомобила - обект на застрахователния договор, безконтролно и многократно са прехвърляни с цел създаване на заблуда пред българските органи и пред застрахователя за реалния собственик, респ. държател, а оттам и за евентуалната задължително необходима преценка на риска от щети. Сключването на абсолютно симулативни сделки и ЗЛОУПОТРЕБАТА С ПРАВО НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ЗАКРИЛА са съществена част от действията на подставеното лице (ответникът)"

-

И още:

-

ИЗМАМНИТЕ ДЕЙСТВИЯ на лицето (на ответницата, бел. моя) се изразяват в укриване на релевантни обстоятелства, имащи първостепенно и решаващо значение за изначалното сключване на застрахователния договор. Такива са безконтролното прехвърляне на собствеността, чрез съчетание от множество привидни и прикрити сделки, предоставяне на владението на процесното МПС на лица - граждани на различни държави, без значение целите, които те преследват и без значение дали притежават или не валидно свидетелство за управление на МПС."

-

И още:

-

„Само по себе си ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО с цел избягване на данъчно облагане е данъчно нарушение, а в по - големите размери представлява ПРЕСТЪПНО ДЕЯНИЕ."

-

И още:

-

„В настоящия случай ОБОСНОВАНО МОЖЕМ ДА ТВЪРДИМ, че застраховката се сключва (привидно) от застрахованото лице с единствена цел да извлече НЕЗАКОННИ ОБЛАГИ"

-

И още:

-

ОЧЕВИДНО ответникът извършва гореописаното дейност изцяло „по занятие" или е просто лице, предоставило, услужило със своята самоличност с цел сключване на процесната застраховка. Посоченото съставлява безспорно заобикаляне,както на данъчното, транспортното, така и на гражданското и търговското законодателство и води до увреждане на българските застрахователи, които при неверни представи поемат неопределени рискове без възможност за тяхната адекватна оценка и контрол. При знание за действителната ПРОТИВОЗАКОННА ДЕЙНОСТ, предмет на която е застрахованото МПС, застрахователят не би сключил тази застраховка, защото по този начин най - малкото излиза, че сам участва в ПРЕСТЪПНАТА ПРОТИВОЗАКОННА СХЕМА."

-

ЗАКЛЮЧЕНИЕ по т. 1/. Ищецът отправя към мен чудовищни обвинения не само без никакви доказателства, но и с ясното съзнание, че са неверни. Той много добре знае, че съм пострадала от измама с личните ми данни - уведомил ме е още на 27.10.2017 г. с официално писмо, подписано от изп. директор Росен Младенов, ищец по делото (писмото е приложено към обжалването).

-

Седми месец вече търпя издевателствата му и чакам съдът да пристъпи към изясняване на фактическата страна на спора, за да мога да се защитя срещу грозните му нападки. И точно когато настъпи времето делото да се разгледа по същество, ищецът оттегли исковете си. Оттеглянето обаче не означава отказ. Следователно той продължава да поддържа твърденията си, че съм измамница, закононарушителка, престъпница и пр. и пр., което е неприемливо за мен, меко казано.

-

Забележително е как ищецът се възползва от правата си по ГПК, за да посочва като ответник когото си иска и да го изкарва какъв ли не месеци наред, след което спокойно да оттегля исковете си, за да не му се налага да представя доказателства, каквито няма, като същевременно си запазва възможността отново да посочи същия ответник и отново да го подлага на психическо насилие, като го изкарва всякакъв - чл. 232 ГПК позволява това повторно предявяване. Аз съм 60-годишна жена с 37 години трудов стаж, изпълнила дълга си към обществото, заслужаваща спокойствие на стари години, а не гаври, осигурени от псевдо-ищец - псевдо, защото той няма правен интерес да завежда такъв иск, преди да е платил - чл. 433 КЗ.

-

Считам, че с поведението си ищецът създава опасен прецедент за брутално погазване на конституционни права по особено перфиден начин - чрез злоупотреба със задължението на съдилищата по чл. 2 ГПК да разглеждат и разрешават всяка подадена до тях молба за защита и съдействие на лични и имуществени права, както и чрез игнориране на собствените си задължения по чл. 3 ГПК, под страх от отговорност за вреди, да упражнява предоставените му процесуални права добросъвестно и съобразно добрите нрави, като изнася пред съда само истината.

-

При създалото се положение не приемам дори и евентуален отказ по чл. 233 ГПК. Твърдя, че ищецът няма правен интерес да предявява подобни искове не само към мен, но дори и към истинския собственик на колата, т.к. съгл. чл. 432, ал. 3 от КЗ и чл. 433 КЗ в сила от 01.01.2016 г., застрахователят е длъжен първо да плати на пострадалата / увредената трета страна и едва след това да предявява претенции под формата на регресен иск. Самостояте-лен иск за нищожност на ЗГО е недопустим. Исковете на ищеца издават непознаване на действащата нормативна уредба, касаеща дейността му.

-

В този смисъл е и становището на КФН, документ Изх. № 91-02-1360/14.03.2018г.:

-

„Обърнато е внимание, че „ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ" АД е застраховател (търговец), който е получил лиценз от КФН за застраховане по застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите, и като такъв следва да бъде професионалист и е длъжен да познава приложимата нормативна уредба в детайли и стриктно да се придържа към нея. Освен това, договорите за застраховка са сред посочените в чл. 1, ал. 1 от Търговския закон и в този смисъл са от категорията на т. нар. „абсолютни търговски сделки". В тази връзка, позоваването от страна на „ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ" АД на липса на валидни застрахователни правоотношения поради недействителност на такъв голям брой застрахователни договори, които самият застраховател е сключил, е в остро противоречие на принципа за добросъвестност на търговеца и води до застрашаване на правата и интересите на увредените от ПТП лица."

(край на цитата от становището на КФН)

-

С оглед на гореизложеното най-учтиво моля Съдът да разгледа делото по същество, като се произнесе компетентно, какви права на ищеца съм нарушила, какъв е неговият правен интерес, надлежен ответник ли съм, основателни ли са твърденията му и други такива въпроси по преценка на Съда.

-

В изпълнение на т. 2/ и т. 3/ от разпореждането, прилагам платежен документ и препис за другата страна.

-

С почит:

-

Начало на блога

 

Този отговор е част от материала "ДаллБогг" ме съди като застрахователен измамник

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1537

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.