02.03.2017 Днес майка ми получи инсулт - гадните номера на прокурорите я съсипаха

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

 

-

Обратно към всички лирически отклонения

-

Фейсбук, 02.03.2017

-

Майка ми е с тежък инсулт в интензивно. Сега се връщам оттам. Гадните номера на Плевенските прокурори я съсипаха. Те няма да се спрат, докато не я убият. Тъпи, гадни, мръсни, долни, глупави садисти! 4 години издевателстваха над горката ми майчица. В последното писмо, което получихме преди 3 дни, пак се изгавриха с нея, че им била пречела на калпавото разследване. А тя толкова вярваше, че ще й съдействат и ще накажат виновните за имотната измама, от която пострада през 2013.

Повече от три години я тормозиха с разпити и очни ставки да си "признае", че е ходила на 120 км от дома си в гр. Варна до някакво забутано Разградско село да се подписва на пълномощно за продажбата на всичките си земи в Плевенско. И понеже не си "признава", я обвиниха, че пречи на калпавото им разследване (вж "Нотариален туризъм").

-

Светла Василева Димитрова (майката на убитото от полицаи момче) Съчувствам ти, Рени. Кураж!

-

Rennie Todorova Stoyanova (аз) Аз знам какво да правя. Три години съм била сестра точно в това отделение, при инсултите. Беше отдавна, преди повече от 30 години. Но тогава бяха чужди хора. Сега е най-близката ми, най-милата ми, последната ми връзка с прекрасното детство. И тази моя мила измъчена майчица лежи с парализирана дясна половина натялото, лицето й е зачервено, устните сухи и напукани. "Искам да стана, искам да стана!" повтаря с фъфлене, почти неразбираемо. Жената от съседното легло се учудва, че аз разбирам димите й. Аз разбирам ДУШАТА й! Майка ми полудява от ужаса да бъдеш прикован и безпомощен. Дежурните ми обещаха да й направят нещо успокоително.

-

Valentin Enchev (директор на Морска администрация-Варна)  Kurag,Reni! Pregrydki

-

Аз Благодаря, Вальо. Това е животът.

----------------------------------------------

Вчера на обяд излязохме с майка ми заедно навън. Пихме кафе от автомата пред блока, смяхме се с един черен рошав котарак, че отстъпва лекичко пред нас и се обръща да ни погледне, а в един момент си плю на петите, защото се появи куче. Снощи жената, която я наглежда, е стояла при нея до 8:30. Говорили си, смели се, нищо й нямало. А тази сутрин й чукнала на вратата. Тя не отворила. И друг път се било случвало и тя си заминала. Аз звъннах по телефона. Не ми вдигна. И друг път се е случвало и аз също не се разтревожих. Отидох следобеда. С влизането я видях на земята в неестествено изкривена поза - настрани, със затисната ръка, очилата отхвръкнали настрани. Първо помислих, че е мъртва. Обля ме студена пот. Тя изохка. Клекнах, опитах се да извадя затиснатата ръка. Тя изохка по-силно. Не можеше да говори. Дадох й вода. Оливаше се. Бързо се обадих на жената, която я гледаше, да дойде веднага. Двете я обърнахме по гръб. Накарах я да покаже езика си. Криви го. Да стисне ръката ми. Дясната - камък, не може. Измерих кръвната захар - 8,1 (нормално за диабет). Кръвното - 180/100 (високо). Тахикардия. Инсулт, казах. Обадих се на 112. "84 г. жена с десностранна плегия. Диабет - в норма. Кръвно - повишено. Аз съм дъщеря й, мед. сестра." 'Намерете хора да я качат на линейката". "Готово! Идвайте!" Дойдоха мъжът ми и синът на жената, дето гледаше майка ми. Мъжете излязоха навън да чакат линейката, аз обтрих майка си със спирт, смених напиканите - с извинение - дрехи с чисти и подложих две одеала под нея за пренасянето. Линейката дойде. Много мил, млад лекар. Вдигнахме я 4 души с оделата. Закарахме я. Приеха я. Скенер, рентген, лаб. изследвания - всичко беше много точно. Не мога да се оплача. А може би значение имаше и това, че постоянно повтарях, че съм мед. сестра и съм работила в тази болница 17 години. Не видях да искат пръстов отпечатък.

       Точно на тази дата - 2-ри март - през 1985 г. почина баба ми, осиновителката на майка ми. Виках й "бубча". Външно тя беше типичен азиатско-татарски тип - ниска на ръст, с гъста права дълга черна коса, която така и не побеля до смъртта й, само тук-там леко се прошари, с изразени високи скули, дълбоки черни очи, надвиснали рунтави вежди, косъмци над устните и по брадичката. Целият й гръб беше покрит с брадавици. Който каквото иска да си мисли, това си беше моята баба и аз си я обичах с всичките й недостатъци. Когато почина, ревах с глас и сълзи.

        Майка ми е съвсем различна - сини очи,  нежна бяла кожа без никакви бемки и брадавици, мека вълниста коса, тънки дълги кости, фини пръсти, тесни стъпала. Такава беше и истинската й майка (аз имах две баби по майчина линия - черноока и синеока). През 70-те майка ми е ходила за седмица-две при баща ми в Дания - той беше там 4 месеца в командировка по линия на научната си работа - и ми разказваше със смях как най-редовно я бъркали с тамошните. Заговаряли я съвсем спокойно, убедени, че си е тяхна и като видели как тръска глава и вика "но, но, булгариа", не можели да повярват, че е българка, а не скандинавка.

     Майка ми обичаше да пее напевни и романтични песни. Като тембър гласът й беше подобен на гласа на Маргрет Николова в песента "Альоша" (60-те години на 20-ти век) или в "Целуни ме" (2016).

-

03.03.2017



Мария Маринова (зам.ректор на Технически университет-Варна)  Възхищавам ти се и съм сигурна, че ще се оправи!!!

Аз И аз смятам, че ще се оправи. В смисъл, че ще оживее. Но разбира се ще остане 100% инвалид. Не се оправят само най-най-тежките инсултите, тези, които се съпътстват със загуба на съзнанието. Те обикновено са при по-млади хора и се дължат на масивен мозъчен кръвоизлив.

Nedyalka Chakalova (преводач в Брюксел) Пожелавам бързо и максимално възстановяване!

Аз Благодаря, Неди. Благодаря и на доц. Маринова! Много сте мили!

Nedyalka Chakalova Дано всичко се развие оптимално. По всичсо личи, че е в добри ръце. Желая ти сили, Рени!

Аз Неди, обичам те, мила, без да се познаваме лично. Знам, че скоро загуби майка си. Четох с интерес спомените за нея от кого беше, не си спомням, извинявам се. Вие сте от старата интелигенция - отпреди 9-ти септ. 1944. Ние сме от новата - след 9-ти. Общо взето, по принцип се гледаме леко подозрително.Но аз лично смятам, че трябва да се приемем и поддържаме. Затова през сълзи се радвам, че и ти ме подкрепяш, като се извинявам, че аз съвсем скромно изразих съболезнованието си към теб по повод загубата на прекрасната ти майка - преводачката и писателка - Йорданка (Дани) Чакалова. Link към "Дани Чакалова: Недей да ме викаш скоро"

Nedyalka Chakalova Мила Рени, благодаря ти. За мен към "интелигенцията" не бива да се добавят прилагателни - нея или я има, или я няма. Да, аз загубих майка си преди по-малко от два месеца, но за нея смъртта беше край на мъките ѝ и аз се опитвам да си го втълпявам. При твоята майка е различно и ти ще се бориш! Мислено съм с теб. Успех, търпение и много сили!


Аз О, Неди, и за майка ми смъртта би била край на мъките й. Мъки, причинени от прокуратурата, която все още отказва да накаже виновните за имотната измама, от която пострада през 2013. Ние ще си върнем отнетите земи по граждански път, но майка ми едва ли ще доживее да види тържеството на справедливостта. При тези темпове на съдопроизводство от 10-15 години и аз едва ли ще доживея.

Nedyalka Chakalova (картинка на angry bird)

Аз  Ха-ха! Готино пиле!

Nedyalka Chakalova Силно и ядосано, като теб!

Аз Силно и ядосано, ама пиле! Освен това аз не съм нито силна, нито ядосана. Не знам защо създавам такова впечатление у много хора. Затова, като се представях в блога на майка ми, изрично написах, че не съм борец, нещата просто така се завъртяха. Снимка от представянето ми в блога и линк към "Какъв е този блог?

Nedyalka Chakalova Ще го прочета утре на спокойствие.

Аз Няма нужда. Това не те засяга. Не се товари. Лека нощ, Неди!

Nedyalka Chakalova Лека! Мога ли да си запиша телефона ти?

Аз sure :) 0888 60 90 72

Nedyalka Chakalova Сега ще ти пратя смс от моя.

Аз Haven't received anything. Аз си лягам. лека нощ на всички добри души!

Nedyalka Chakalova Да не би да си дала грешен номер? Изпратих смс.

Аз Уф, добре де, получих някакъв смс с поздравления и предложение за дългосрочен заем и веднага го изтрих. Д ане искаш да кажеш, че е бил от теб?

Nedyalka Chakalova да

Аз Стига, бе! Звучеше като спам.

Nedyalka Chakalova извинявай, не ми мина през ума :)

Аз ок, получих го пак. Рекламата вероятно е била прикачена автоматично. Сега я няма. Хайде да си лягаме, че наистина стана много късно.


-

Снимки от фб разговорите, цитирани по-горе: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.


 

Обратно към всички лирически отклонения

-

 

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

 

-


No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1089

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.