СКАНДАЛЕН НОТАРИУС ВЛИЗА В ЕС С 60 ВИСЯЩИ ДЕЛА

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

 

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

СКАНДАЛЕН НОТАРИУС ВЛИЗА В ЕС С 60 ВИСЯЩИ ДЕЛА

Източник: в. Банкеръ 12.12.2005


При съставянето на коалиционното правителство Сергей Станишев направи изключително мъдър ход: той не взе Антон Станков в кабинета си и това накара бившия правосъден министър да се върне на работа в Софийския градски съд. Ако премиерът не беше постъпил така, днес "Параграф 22" нямаше да има късмета да коментира сензационната новина: на 6 декември (вторник) Антон Станков влезе в историята като първия български съдия, престрашил се да наложи постоянна мярка "задържане под стража" на небезизвестния Слави Крашевски.
Когато "Параграф 22" за последен път писа (в бр. 16 от 23 април 2005 г.) за тоталната подигравка със законите и интересите на десетките и стотици жертви на мошеника, която се разиграва години наред, Крашевски имаше зад гърба си "само" 44 досъдебни производства - 15 следствени дела и 29 полицейски дознания, плюс два обвинителни акта, внесени в Софийския районен съд в началото на 2005 година. А днес делата срещу Крашевски вече са 60, без някой да има каквато и да било представа върху колко "негови"преписки още се бъхтят столичните криминалисти.
От 2000 г. насам нотариусът е задържан общо седем пъти. Срещу него са водени общо 14 дела, свързани с налагане на мерки за неотклонение: седем - в Софийския районен съд (СРС), и седем - в Софийския градски съд (СГС). По тези дела са били ангажирани общо 28 съдии: седем от СРС и 21 съдии от СГС (на втора инстанция мерките за неотклонение се гледат от тричленни състави).
През 2000 г. Нотариалната камара отнема правата на Крашевски за срок от пет години, но той атакува това решение пред Върховния касационен съд (ВКС). Въпреки че по закон давността за прегрешенията на нотариусите е две години, до ден днешен във ВКС не е образувано дело по жалбата на Крашевски срещу дисциплинарното му наказание.
На 16 май 2003 г. състав на Софийския районен съд (СРС) с председател Вера Чочкова осъди Слави Крашевски на две години затвор условно с тригодишен изпитателен срок и му забрани да работи като нотариус за срок от една година след влизане на присъдата в сила.
През пролетта на 2004 г. Софийският градски съд не пожела да върне делото за ново гледане от друг състав или да направи присъдата на Крашевски ефективна, а потвърди решението на районните магистрати.
На 20 юли 2004 г. делото "Крашевски" бе откраднато от деловодството на Върховния касационен съд, а двама столични следователи дознатели разкриха, че зад кражба стои ортакът на нотариуса - Мартин Ангелов Божанов, който е въвлякъл в престъплението и чичо си Бойко Йорданов Божанов. Обвинителният акт срещу двамата вече е внесен в Софийския районен съд (СРС) и се чака датата за началото на процеса срещу "Дует Божанови". А докато това се случи, "Параграф 22" обещава, че ще държи аудиторията си в течение на трите нови престъпления, извършени с "любезното съдействие" на (все още) нотариус Слави Крашевски, в едно от които има съмнения за "нещо" по-сериозно. Защото в "интригата" има внезапна смърт на един имотен столичанин, скрита от преките му наследници, завещанието на покойника е заверено от Слави Крашевски и по неведоми (уж) пътища е попаднало в ръцете на споменатия вече Бойко Божанов.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Вместо да се чудят как да хвърлят повече прах в очите на Европейския съюз с никому ненужния трети ремонт на конституцията, призван да снеме функционалния имунитет на прокурорите и следователите, депутатите от 40-ото Народно събрание да вземат и да свършат нещо полезно за съдебната система и за обществото. Примерно - да сформират смесена анкетна комисия, в която да има депутати от всички парламентарни групи, висши прокурори, съдии и следователи, членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание, представители на Инспектората и на Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието, представители на Нотариалната камара, представители на десетте най-големи неправителствени организации, занимаващи се със защита на човешките права и борбата срещу корупцията.
След това ръководството на тази комисия да се срещне с главния прокурор, с председателя на Върховния касационен съд, с директора на Националното следствие и с министъра на вътрешните работи. Целта на срещата е една: да бъдат уточнени правилата, по които комисията може да получи пълен достъп до всички дела, дознания и преписки, образувани срещу скандалноизвестния софийски нотариус Слави Крашевски.
Третият етап от "операцията" е най-тежък: членовете на комисията трябва да проучат материалите срещу Крашевски и да съставят няколко списъка. В единия трябва да бъдат включени всички хора, за които съществуват данни, че са имали вземане-даване с нотариуса по служебна линия, без разлика дали става дума за адвокати, за съдии по вписванията или пък за посредниците, които са му водили клиенти.
Във втория списък трябва да бъдат включени всички сделки, извършени с благословията на нотариус Крашевски, независимо от това, дали те са 10 000 или 100 000 на брой. Третият списък трябва да бъде "посветен" на всички криминалисти, дознатели, следователи, прокурори и съдии, през чиито ръце са минали преписките, дознанията и следствените дела срещу Крашевски.
А в четвъртия списък членовете на анкетната комисия трябва да включат само дознателите и магистратите, заради които въпросният нотариус все още не е в затвора. Тоест - онези блюстители на реда и закона, които по една или друга причина са си затворили очите пред доказателствата за неговата престъпна дейност.
Последният етап от операцията"Анти Крашевски" също не изглежда кой знае колко привлекателно. Причината е, че ръководството на комисията трябва да изчака избирането на новия главен прокурор, да му връчи доклада от изнурителната проверка и да не го оставя на мира, докато той не образува дела срещу всички съучастници и благодетели на скандалния нотариус. И то без да се съобразява кой какъв пост заема в момента и на кого е приятел, състудент и роднина по права или по съребрена линия.
Случи ли се всичко това, българските депутати, полицаи и магистрати, вече с открити чела, ще могат да се похвалят, че най-после държавата е разбила първата истинска мафиотска структура, в която има "от всичко по малко" - хладнокръвни убийци, нагли измамници, гладни и готови на всичко цигани, корумпирани ченгета и магистрати.

-

 

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1077

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.