Нотариус спаси 32 дка земи на дядо от В. Търново

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

 

Нели СУКОВА

В. "Борба", брой: 27 / 09.02.2010

79-годишният Йордан Ангелов обект на четвърти опит за измама

Търновски нотариус спаси 32 дка ниви на 79-годишния Йордан Ангелов [от В. Търново], научи „Борба". На 4 февруари в кантората на Петко Кънчевски се появили продавачи с пълномощно и купувач за четирите земеделски имота на стареца, когото, естествено, го нямало. Нотариусът се усъмнил в документите по продажбата, защото нито пълномощното, нито декларациите отговаряли на съответните изисквания.

„На пълномощното имаше подпис на кмета на Водолей Антоанета Тодорова и печат на кметството, от каквито няма нужда в такива случаи (защото дядото живее в гр. В.Търново, бел. моя, Р.С.). Забелязах и още нередности и тайно от продавачите и купувачката се обадих на полицията. Докато дойдат служителите, водех необвързващи разговори с гостите в кантората, от които единият междувременно си тръгна", разказа вчера Петко Кънчевски. По-късно четиримата мними продавачи били задържани от служители на Икономическа полиция. При проверката се оказало, че всички документи са изфабрикувани, а подписът и печатът от кметството във Водолей са напълно фалшиви.

СПОРЕД КМЕТИЦАТА НА ВОДОЛЕЙ АНТОАНЕТА ТОДОРОВА ДЯДО ЙОРДАН е обект на опит да продадат нивите му с измама за четвърти път. Самата тя потвърдила, че нито подписът е неин , нито печатът на кметството е оригинален. „Освен това аз не заверявам пълномощни по сделки със земи, това се прави само от нотариус. Дядо Йордан си живее във Велико Търново и въобще не иска да продава своите 32 дка ниви. Често пъти той е казвал, че бащино не продава на никого. Преди време са му изчезнали документи, чиито данни сега кръжат сред различни измамници", сподели г-жа Тодорова и обясни, че други подобни опити за измама в селото не са засичани (а при майка ми няма никакво изчезване на документи и въпреки това стана жертва на измама, бел. моя, Р.С.).

ПО ВРЕМЕ НА ТРЕТИЯ ОПИТ ЗА ФАНТОМНА ПРОДАЖБА НА ЗЕМИТЕ НА СЪЩИЯ ДЯДО ЙОРДАН преди няколко месеца са били арестувани четирима бандити, но после са пуснати. Миналата седмица отново са задържани четирима, но също са освободени, защото прокуратурата не е поискала арести. Сега е образувано дознание за измама срещу един от участниците в измамната схема, пресечена в кантората на нотариус Кънчевски, установи наша проверка.

„По-късно научих, че земите на дядо Йордан наистина са обект на опити за продажба и сред други нотариуси във Велико Търново. По време на една подобна засечка в друга кантора миналото лято фалшивите продавачи са били задържани, но после са пуснати на свобода. След това бандата, която вероятно е една и съща, се е усъвършенствала в изготвянето на неистинските документи. Кой знае какво ще се случи и след последния случай при мен, ако тези хора не бъдат зад решетките и осъдени бързо", сигнализира съдебната система Петко Кънченски.

ОТ СЪВСЕМ СКОРО ВСИЧКИ НОТАРИУСИ ИМАТ СПЕЦИАЛЕН РЕГИСТЪР ЗА СВОИТЕ ПЪЛНОМОЩНИ заради множеството имотни измами. Той не е за свободен достъп в интернет, но обслужва всички от бранша, които лесно могат да проследят къде, на кого и за какво едно лице е давало пълномощно и чия е нотариалната заверка.

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/1086

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.