Разследващият журналист, купил колата на главния прокурор

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Статия за разследващия журналист, купил колата на главния прокурор Филчев през 2005 г.

Васил Иванов пред "24 часа": Опитаха да спрат репортажа ни

(ако линкът не се отваря, натисни тук)


Репортерът Васил Иванов показа по Нова тв (NTV.bg) в събота вечерта как екип на телевизията купува служебните коли на главния прокурор и на президента при нотариуса Георги Златев. Засега нотариусът е задържан.

22 ноември 2005

В предаването се видя: "Кой те праща? Еди-кой си. Дай документите." За колата на президента взе 80 лв., защото застрахователната й стойност беше 2000 лв.
Оцени колата на 2000 лв. и я прехвърли. В договорите сменихме по 1-2 цифри от номера на рамата и на шасито на колите, за да избегнем отговорност.
- Какво си говорихте с главния прокурор, когато двамата влязохте в служебния му мерцедес?
- Говорихме си по темата. Оказа се, че той има наблюдения и знае, че нотариусите тормозят населението.
Най-малко че прехвърлят апартаменти по този начин, узаконяват и прикриват веригите за крадени коли.
Няма жилищна измама или узаконяване на крадена кола, без да е свързан нотариус.

Ако има контрол върху тези хора и документацията им, това ще облекчи и държавата в голяма степен.
За какво ще крада колата, като няма да има на кого да я продам после? Обади ни се човек, изпатил си от същия нотариус, и във вторник ще го срещнем с прокурори.
Колата му е била открадната с такъв договор от същия нотариус, след това веднага е била свалена от регистрация в КАТ и в момента стои в автоморгата с още 12 коли. Много е лесно с договор, заверен нотариално, да я свалиш от регистрация. Отиваш и показваш, че е твоя.
После все едно я бракуваш. След това я развалят на части. Ако колата е хубава, сглобяват я, регистрират я отново и всичко е окей.


При жилищните измами е същото нещо. Викат нотариус, без документи прехвърля жилището, оттам се прехвърля при друг нотариус, който вижда на свой колега печата, така се прехвърля на трети, четвърти, пети. Петият вика съдия-изпълнител, изкарва те от твоето жилище, след което 10 години водиш дела, за да си го върнеш. Ако това е жилището, за което си спестявал цял живот?
Ето заради тези неща направих репортажа. Това, което ме подразни и реших да стигна до високо ниво, беше, че мой колега беше направил абсолютно същото нещо. Марин Николов от "Здравей, България" прехвърли една кола. На входа на КАТ такива нотариуси, които не са един или двама, имат свой посредник. Седи една лелка с шапчица, даваш документите, след половин час ти ги връщат и сделката е готова.
Снимаха това със скрита камера.

 

След като изобличиха нотариус Чакъров, този човек продължава да си работи, глобиха го 1000 лв. от нотариалната камара.

Питахме полицията защо не действа. Един господин от полицията ни показа Наказателния кодекс, заяви, че ние сме виновни, че сме го подтикнали към престъпление, и затова могат да ни осъдят.
Затова решихме да покажем на държавните мъже, че е крайно време да се спре тази далавера и да видят, че няма недосегаеми, и те могат да пострадат.
- Потърпевшите вероятно също подават някакви жалби до институциите.
- Човекът от Пловдив, пострадал от нашия нотариус, три месеца чака някакво развитие на нещата от прокуратура и МВР. Нищо. Междувременно колата му е разпродадена на части.
- Какво ще стане с нотариуса, когото вие изобличихте?


- Георги Златев не ни интересува. По-важно е да се вземат някакви мерки и тази практика да спре. Оказва се, че тези хора не подлежат на контрол. Нотариалната камара няма право да ги разследва.
- Страх ли ви е след този репортаж?
- Човек трябва да е луд да не го е страх. Не ме е страх повече от необходимото.
- Може да ви подведат под отговорност, след като снимате със скрита камера?
- Публично съм заявявал, че ще продължавам да снимам със скрита камера, независимо дали ще ме съдят. Интересното е, че записите ни със скрита камера сега ги взеха като доказателство. Нали бяха незаконни?
Скритата камера, а дори и явната не е доказателство, ако не е разпоредено от прокуратурата по надлежен ред да се снима. А в същото време в съда важат показанията на един кошаревски свидетел, т.е. лъжлив.
- Има ли резултати от разследванията ви?
- Има резултати срещу конкретните хора, показани по телевизията. Хващат ги, но практиката продължава. Много пъти ме обвиняват, че като поръчков журналист искам да разсипя някой конкретен човек.
Но не е така. Винаги намираме христоматиен пример. Моите информатори в средите на нотариусите обясняват, че 30% от нотариусите го правят. Не толкова нагло. Наглите са към 5-6%. Има един известен нотариус - Крашевски, който в момента има 80 висящи дела и продължава да работи.


Като направихме материала за Георги Златев, от нотариалната камара казаха, че срещу него няма заведена нито една жалба. Как да има, като никой не знае къде се намира тя.
Ходих да я търся веднъж и се оказа, че вътре има само една секретарка. Ние обаче получихме сигнал от 20-30 души, подали жалби в прокуратурата срещу него.

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/932

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.