Съдят служители от Областна администрация Русе за извършена имотна измама

napadnaha-temida-8158-480x269

Служители от областна администрация Русе, ще бъдат съдени за имотна измама, извършена в качеството им на длъжностни лица. Скандалът „Бойко гейт" се размириса и на 3 февруари 2017г. бе образувано досъдебно производство № 327/2013г. по описа на Окръжна прокуратура Русе,  затова че през периода 2009 до 2016 година длъжностни лица са използвали служебното си положение и са съставили актовете за държавна собственост с невярно съдържание, които са използвани в скандала „Бойко гейт". Замесени са и длъжностни лица от Министерство на транспорта.

На 22 юни 2016 година Министерски съвет, ползвайки предварително подготвени документи с невярно съдържание, прие Решение №611, с което се разпореди с частен имот, собственост на Бойко Никифоров, председател на гражданско движение „Бъдеще за Русе" и на Обществен съвет за правосъдие. Скандалът бе наречен „Бойко гейт", защото решението е подписано лично от Бойко Борисов. Не е за подценяване и участието на Стефко Бурджиев - областен управител на област Русе. През лятото на 2015 година, той е писмено уведомен, че държи и ползва документи с невярно съдържание. Въпреки това е дал писмено съгласие, Министерски съвет да се разпореди с имота, като го превърне от публична държавна в частна държавна собственост, след което да бъде съборен и материалите продадени, а теренът да под сградата да бъде оползотворен. Бурджиев отказва да разпореди на подчинените си да извършат проверка и да обезсили документите с невярно съдържание. Въпреки, че измамата е разкрита и бившият министър председател Бойко Борисов е уведомен, началник кабинета му е изпратил писмо до Никифоров, в което отказва да предложи на Министерски съвет да отмени решението. Прави се всичко възможно измамата да бъде довършена докрай.

Материалите по преписката, касаещи престъпления извършени от съдии са изпратени в Софийска градска прокуратура. През 2010 и 2011 година русенските съдии Дарин Йорданов, тогава зам. председател на районен съд, Галина Магардичиян, Милен Бойчев и Николинка Чокоева лъжат в съдебни решения, в полза на тогавашния областен управител и сега кмет на Русе Пламен Стоилов. Предстои да бъде разследвано, защо и срещу какво, същите са извършили това.

За измамата са уведомени всички депутати от бившето народно събрание, но нито един от тях не взе отношение по случилото се. Безмълвни са от БСП, ВМРО, НФСБ, АТАКА, ГЕРБ, Реформаторите и всички останали. Мълчат Корнеллия Нинова, Мартин Димитров, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и всички останали. Вероятно, за тях, ползването на Министерски съвет за имотни измами е нещо нормално.

Писмо на Окръжна прокуратура Русе, от което се вижда, че е образувано досъдебно производство

-

Обратно към "Статии и предавания за имотни измами"

-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система