Дивата природа, прозрачно сините води, ситният бял пясък и повеят от северните склонове на Стара планина, са всичко това, което прави Карадере едно от най-уникалните местенца на българското Черноморие. Тук не е за хора, които обичат лукса и комфорта, а за свободни души, които истински оживяват, след като се слеят с природата.

В активния летен сезон по дължината на плажа и навътре в гората могат да се видят над 200 палатки и заслони, и стотици млади хора с децата си, които се наслаждават на къмпингуването, нудизма и екстремните спортове.

Въпреки че мнозина организирано почистват след себе си, се намират и такива, които не се замислят дали ще превърнат девствената местност, в поредното бунище. Природозащитниците твърдят, че боклуци оставят не къмпингарите, а случайните летуващи.

През март депутатите решиха дивото къмпингуване и паркирането на по-малко от 100 метра от морския бряг да бъде забранено, гласувайки промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това предизвика протести на къмпингарите, след които забраната отпадна.

Тези дни темата Карадере отново влезе в новинарските емисии. Опасност за възможно застрояване на терени зад плажа предизвика обществени дебати и вълнения на природозащитници.

На фона на последните притеснения, решихме да Ви покажем как се къмпингува на Карадере.

Снимките са от фейсбук тага "Карадере".