Връзките на имотната мафия стигат до президентството

17.05.2010 Връзките на имотната мафия стигат до президентството


Нотариуси, адвокати, съдии, прокурори, висши полицаи, ДАНС и, разбира се, шепа цигани и турци, грабят имоти с фалшификация на документи 

Магдалена ТАШЕВА

 На 30 октомври Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) съобщи, че е разкрил поредната "престъпна група за имотни измами в изключително големи размери". Престъпниците били колеги на хората от този Инспекторат - адвокат и съдия от Костинбродския районен съд, първият от които, впрочем, е бил навреме предупреден (от кой член на Инспектората на ВСС?) и духнал в чужбина. Тук в съобщението следва един от "шедьоврите" на юридическата мисъл у нас. "Инспекторатът е в процес на изготвяне на акт за дисциплинарно наказание на съдията. Адвокатът е извън пределите на страната и е обявен за общонационално издирване." Значи така - понеже адвокатът е извън страната, той е обявен за общонационално издирване! Кого ще издирват в България, след като той е извън нея? Защо не е обявен за международно издирване? Ами, много просто - за да не бъде заловен и тези, които уж го търсят, да не го намерят. Съдията-мафиот пък може да получи в най-тежкия за него случай едно дисциплинарно уволнение за това, че е участвал в грабежи. Срещу десетките хиляди лева подкупи, които е реализирал за имотните измами, той със сигурност ще си тръгне от съда удовлетворен. Какво му плащаш?


По повод на това съобщение зам.-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон ни уведоми, че в България действали три имотни мафии - ромска, гробарска и на МВР, откъдето се получавали данните за подлежащите на грабеж граждани. Ясно е защо юристът Герон не смее да спомене четвъртата имотна мафия - правосъдната. Само че  благодарение именно на нея имотните измами не престават. Иначе не минава година, без някой да преброи имотните мафиотски групи у нас. Например на 20 юни 2003 г. председателят на Управителния съвет на Българския съюз на съдия-изпълнителите Георги Дичев обяви и групите и начина им на действие. И в Икономическата полиция броят ли, броят групите на имотната мафия. На 05 декември 2007 нейната инспекторка Грациела Петрунова извести по Дарик радио, че в България имало пет престъпни групи, специализирани в измамите с имоти, "в които участват и нотариуси". В джунглата България сме така - престъпниците са нагли, откровени, върлуват пред много свидетели, на открито, посред бял ден и ... нищо не им се случва. Ние си приказваме, а керванът си върви.
Имотната мафия върлува, граби апартаменти и земи, после нерядко убива собствениците им вече 20 години.

 В медиите са описани стотина случаи на такива измами, публикувани бяха фалшивите печати и щемпели на нотариуси и държавни служби, имената на поне две дузини мафиоти. Кой не знае имената на нотариусите Слави Крашевски, Георги Златев, Биляна Таскова (Търговище), Румен Димитров, Емануил Каракашев, Ангел Николов (Бургас)? През май  т.г. в кантората на един от адвокатите на тази мафия, Стефан Конакчиев, при обиск бяха открити над 60 фалшиви печата. И какво? Нищо, естествено. Многобройните дела за имотни измами срещу Слави Крашевски бяха квалифицирани като "висящи" и той бе осъден само за продажба на микробус с фалшиво пълномощно. "Присъдата" беше .... една година условно! Той обаче я обжалва и междувременно продължи да практикува. Биляна Таскова от Търговище, която през 1999 година е издала документ с невярно съдържание - нотариален акт, с който е извършена продажба на апартамент в столичния квартал "Люлин", бе осъдена едва през 2006 г. на три години условно. Нотариусът Георги Златев, който издаде договор за продажба  (и го вписа в регистрите) на служебния мерцедес на главния прокурор Никола Филчев и луксозното БМВ 7 на президента Георги Първанов само в присъствието на "купувач", получи едногодишна условна присъда. Те дори не бяха лишени от правото да упражняват професията си, т.е. от правото да грабят. А в НК има текст, по който биха могли да прекарат поне няколко години зад решетките. Но имотните измами носят много пари от продажбата и препродажбата на отнети имоти. Става дума за стотици хиляди и милиони лева, с които можеш да си купиш всеки български съд.


През май бяха заловени деловодителката в архива на Софийски районен съд Даниела Малинова, по прякор Пачката, и адвокатът Стефан Конакчиев, разобличена бе схемата им за унищожаване на автентични нотариални актове и замяната им с фалшифицирани. Станаха ясни дори тарифите им за тези "услуги". Както писа един вестник, разплитането на случая стигна до някакъв (пак неназован) висш съдия. И там работата умря. Дани Пачката бе пусната под гаранция  заради внезапно сполетяла я болест, а Конакчиев - оставен под домашен арест, защото нямало вероятност да се укрие. Причината за тази благосклонност на съда се оказа друга - в същия период тази група е работила за брата на зам.-шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" Иван Драшков.
Петър Драшков, бивш дипломат и директор на БОДК (Бюро за обслужване на дипломатическия корпус), собственик на фирмите "Сида С", "Транспетрол 99" и рекламната агенция "Ем Ди Трейд", бе придобил имот в кв. Стрелбище" за 14 милиона лв., фалшифицирайки подписа на софийския кмет. Не сам, разбира се! Сделката е подготвена и реализирана от познатите лица - адвокат Стефан Конакчиев и нотариус Емануил Каракашев.


Придобил чрез фирмата си "Сида -С" този златен имот, нейният едноличен собственик Драшков-брат продал самата фирма на крупния търговец на цигари "Симеон-2", който още същия ден изтеглил 10 млн. евро от "Пиреос банк" срещу ипотека върху имота, учредена с фалшива данъчна оценка.

 Ако в този момент се питате защо Драшкови още не са в затвора, нали  братът Иван вече не е в ДАНС, отговорът е лесен. Фирмата с раболепното име "Симеон 2" (т.е. Симеон Втори) е един от най-големите спонсори на президента Първанов. През януари т.г. стана ясно, че за първановата "Българска Коледа", например, и то само за 2006 г. "Симеон 2" ООД  е дарила 100 хиляди лева. Не е известно Първанов да е върнал дарението, или да е дал знак, че не приема "благотворителността" на тази фирма, оправдала името си от край докрай. Все пак, да си спомним, че на "нотариалния акт", с който Симеон Втори си върна Врана, липсват всякакви печати и заверки. По схемата на Дани-Пачката, Симеон Сакскобургготски е изготвил (или поръчал да му изготвят) този фалшификат, ползвайки номера на друг нотариален акт, отнасящ се за друг имот на други хора. За да извърши грабежа, Кобургът натискаше своите служители - областните управители, по времето, когато беше министър-председател. Щом за премиера Сакскобургготски и президента Първанов от горните казуси не произтичат никакви наказателни и дори политически последствия, защо трябва да произтичат те за Дани-Пачката, адвоката Конакчиев, или кой да е член на нотариалната мафия?

-

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/960

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.