Омагьосан кръг от нотариуси фалшифицира сделка за имот

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

ОМАГЬОСАН КРЪГ ОТ НОТАРИУСИ ФАЛШИФИЦИРА СДЕЛКА ЗА ИМОТ

Накратко: ОМАГЬОСАН КРЪГ ОТ НОТАРИУСИ ФАЛШИФИЦИРА СДЕЛКА ЗА ИМОТ
Снимка: bulpress.net Докато правосъдното министерство разследва софийския нотариус Емануил Каракашев, жертвите му лавинообразно се увеличават.

Софиянка е лишена от къщата, двора и заведението си с подпис на скандалния Емануил Каракашев под фалшивата сделка. Русенският нотариус Петя Трендафилова заверява фалшивото пълномощно

Ива Николова | 04.03.2009 15:06

Случаите с фалшивите покупко-продажби на имоти и терени с подписа на нашумелия софийски нотариус Емануил Каракашев никнат като гъби. Антония Недева от София е поредната жертва на мнима сделка, заверена нотариално от скандалния Каракашев, с нейното дворно място с кафене и къща, продадени чрез фалшиво пълномощно на Красимир Стефанов Пейчев през май 2008 г. Четири години преди Недева да бъде лишена от имота си, Каракашев е бил нотариус и на сделката, при която Антония купува същия имот от вече покойната си леля Славка Георгиева. Момичето четвърти месец обикаля инстанции, събира документи, иска извършване на експертизи, води дела и се опитва да възвърне имота си. Това разказа потърпевшата от измамната сделка, сключена с подписа на нотариуса Емануил Каракашев, пред Bulgaria News.
„Покойната ми леля нямаше деца и ми продаде къщата и двора си две години преди да почине. Никога не съм имала намерение да ги продавам, нито пък съм изпадала във финансово затруднение, за да се опитвам да спечеля пари от този имот", категорична е Антония. Тя до ден днешен не може да повярва, че някой е в състояние да прояви невероятната наглост да фалшифицира подписа й върху пълномощно, уж дадено от нея на съвършено непознато момиче, и чрез него да извърши кражба на собствеността й, продавайки я на също непознатия за Антония мъж, който се опитва да я изсели от къщата й и да се настани там.

 

Драмата на Антония Недева започва на 11 декември 2008 г.,


когато наемателите на барчето, което се намира в двора на къщата, й се обажда по телефона, за да й съобщи, че съдия изпълнител е дошъл да изхвърли всички външни според новия нотариален акт за собственост лица и да настани новия собственик на имота Красимир Пейчев. В първия момент Антония не може да разбере за какво става дума и защо наемателите й (и на барчето, и на къщата) трябва да напуснат при положение, че е сключила договори с тях съответно преди един и преди четири месеца. Часове по-късно установява истината на място - имотът вече не е неин, тъй като тя го е продала чрез пълномощно, подписано от нея на Славея Валентинова Терзиева-Георгиева. „Не познавам тази жена, никога не съм я виждала, както и не познавам въпросния Красимир Пейчев. Кажете ми, защо трябва да давам пълномощно на някого да ми продаде имота, при положение, че съм млад, здрав и прав човек, който може сам да се оправя с проблемите си?", задава риторични въпроси Антония.
Подозренията й, че е въвлечена в някаква организирана измама и кражба, се потвърждават окончателно след като се сдобива с


въпросното пълномощно.


Оказва се, че 30-годишната Антония е упълномощила 23-годишната Славея да продаде точно този неин имот заедно с цялостното му обзавеждане „при цени и условия, каквито уговори и прецени", „да получава всякакъв вид документи" и куп други права, включително и да „преупълномощава трети лица с дадените по-горе права". И дори вече го е продала срещу 51 000 евро. Любопитният избор на Антония да упълномощи трето лице за разпореждане с имота й не свършва дотук. Оказва се, че и упълномощаващото и упълномощеното лица, които са от София, и се канят да продават имот, който също се намира в София, са отишли да подпишат пълномощното си при нотариус в Русе. Това е станало на 22 април 2008 г. - 15 дни преди продажбата на имота, пред нотариуса от русенския районен съд Петя Трендафилова.
Трендафилова много ясно си спомня случая на Антония. Пред Bulgaria News тя заяви, че не се е изненадала, че двете софиянки са се явили за заверка на пълномощно в дунавския град, тъй като такива случаи не били прецедент. „Може едната от тях временно да живее в Русе", обясни нотариусът. „Направи ми впечатление, че имената им не съвпадат", допълни Трендафилова, визирайки бащините и фамилните имена на Антония и Славея, но не се впуснала да уточнява нищо. Дори и това защо Антония упълномощава едно толкова младо момиче да се разпорежда с имота му и да прави сделки с него. Автентичността на личните карти, представени от Антония и Славея, не усъмнили русенския нотариус, тъй като „не е експерт в тази област". Трендафилова дори не се учудила и от това, че Недева и Терзиева-Георгиева се появили при нея с готов документ. Пълномощното било написано предварително, а срокът му на действие - „безсрочен". „Върша си работата много стриктно, както повелява закона", отсече в края на разговора ни Трендафилова и заплаши, че ако по този случай се появи дори и една дума в някоя медия, ще ни съди.
Антония Недева доказва документално, че


на 22 април 2008 г. не е била в Русе,


а в София и е изпълнявала служебните си задължения. Това личи от бележката за изплащане на възнаграждения, издадена й от Националната художествена академия в София, където по часове е описано присъствието й в ателието на студентите като модел. На 22 април 2008 г. Антония е позирала на художниците четвъртокурсници и петокурсници от 9.00 часа до 18.00 часа. Бележката за присъствието й в ателието няма как да бъде формална, защото моделите, които художниците рисуват не могат да се подменят. Т.е. няма как да се разпишеш сутринта, че си в ателието и да изчезнеш, тъй като художниците рисуват един и същ модел в течение на дни.
След като се сблъсква с очевидната фалшификация на сделката със собствения си имот и се запознава с Красимир Пейчев, на когото го е продала, Антония се втурва да изяснява случая. Първото, което открива, е, че нотариалната сделка за продажбата на къщата, заведението и двора й е извършена в грубо нарушение на закона без скица на имота. Въоръжена с нотариалният акт по продажбата, която не е извършила, Антония проверява в Службата по вписванията какви други имоти притежава въпросният Пейчев, използвайки личните му данни от документа. И открива странно съвпадение. Същият Пейчев, който според Антония е от ромски произход, на 17 март 2008 г. е станал собственик на имота на 65-годишната Стефанка Йончева Енчева от София - апартамент в „Дианабат", който купил срещу 40 000 лева. Продажбата също е извършена чрез пълномощно на името на Стефан Павлов Лазаров, заверено нотариално в Русе 


при същия нотариус №220 на русенския съд Петя Трендафилова.

 

Антония издирва Стефанка Енчева и разбира, че жената е с психиатрични проблеми. Това е навежда на мисълта моментално да се освидетелства в Областния диспансер за психични заболявания в София, за да удостовери, че е здрава и да не позволи да се спекулира с физическото й състояние пред съда, тъй като веднага завежда дело за откраднатото си имущество. Софийски градски съд спира действията на съдия-изпълнителя чрез обезпечителна заповед. Красимир Пейчев ги оспорва също съдебно и продължава да се чувства законен собственик, тъй като първо се опитва да прибира парите от наемателите на Антония, а после - и да настани други хора на тяхно място. На този етап обаче си остава загадка какви доходи декларира този гражданин и какви данъци плаща при положение, че в нотариалните актове и за двете продажби ясно е записано, че сумите са изплатени на продавачите. Но докато съдебните инстанции изясняват подробностите, Антония тръгва по мъките на съдебните инстанции, за да обори фалшивата сделка за собствеността си.
В цялата поредица от съвпадения и несъответствия на фактите по случая на Антония Недева има само едно


чисто като сълза звено - нотариусът Емануил Каракашев.


Човекът, заверил сделката за продажбата на оспорвания имот. Пред него се е явила упълномощената Славея с редовно пълномощно и редовният купувач Красимир Пейчев. Всичко е в реда на нещата и перфектно изпипано. Дори може да се окаже, че подписът на Антония под пълномощното, което е дала, е истински. И това е най-голямото притеснение на потърпевшата.
„Не е изключено този подпис наистина да е мой. Много добре си спомням, че когато с леля ми оформяхме продажбата на къщата, подписвахме страшно много документи. В началото Каракашев ни даваше всеки документ първо да се подпише от едната, после - от друга. Но след малко събра всички документи накуп, каза, че много бърза и започна да отлиства само ъгълчетата им и да ни казва: подпиши тук, подпиши тук... И всичко приключи. Не е изключено тогава да съм подписала това пълномощно на човек, когото не съм виждала в живота си, за продажбата на имот, който никога не съм искала да продавам, най-малкото защото печеля от него", сподели Антония Недева пред Bulgaria News.
„В този случай става дума за документна измама. Важно е да се установи кой е издал фалшивото пълномощно. Явно става дума за нотариуса в Русе и тя ще трябва да обяснява как е станало това", коментира пред Bulgaria News адвокатът на Антония Недева - Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. Той е убеден, че ще спаси имота на клиентката си, защото фактите доказват фалшификацията на сделката. Но уточнява, че такива дела се точат много дълго. И все пак случая на Антония се очертава един омагьосан кръг от нотариуси - продажбата на къщата, заведението и двора й започва от софийския нотариус Емануил Каракашев, минава през русенския нотариус Петя Трендафилова и завършва отново при софийския нотариус Емануил Каракашев. Там завършиха и сделката с 14 декара в столичния квартал „Стрелбище", за която столичният кмет Бойко Борисов стресира цялата общественост, обявявайки, че подписът му е фалшифициран. Досега такава наглост не си бе позволявал никой спрямо нито един властови фактор. Министърът на правосъдието Меглена Тачева поиска дисциплинарна проверка на Каракашев. А огласяването на името на неизвестния до този момент на широката общественост нотариус насърчи и други негови жертви да проговорят в медиите. „Обвинението срещу мен няма как да се докаже. Ако аз не потвърдя, свидетели няма", възкликна тържествуващо пред „Труд" Каракашев по повод жалби на измамени от него граждани.
Но докато проверките, жалбите и съдебните дела текат, кантората на Каракашев продължава да работи усърдно. Опитите на Bulgaria News да установи контакт с вече всеизвестния, макар и скандално нотариус, удариха на камък. Следствените органи обаче би трябвало да са по-изобретателни в търсенето на достъп и обяснения до него. 

-

ПОСЛЕСЛОВ

25 Юли, 2011, 00:44:14, Заличиха от регистъра нотариус Каракашев

Осъдиха нотариуса, заверил фалшифицирания подпис на Бойко Борисов
Скандалният нотариус Емануил Каракашев бе осъден по дело за имотна измама.
Той получи 1 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за съставяне на нотариален акт с невярно съдържание. Присъдата, наложена му от Софийския градски съд м.г., е потвърдена от Върховния касационен съд и е влязла в сила на 11 март 2011 г., научи „24 часа".
Срещу столичния нотариус, който е бивш съдия, имаше няколко сигнала на ужилени от имотната мафия. Той завери и фалшифицирания подпис на кмета Бойко Борисов, като състави констативен нотариален акт за прехвърлянето на 14 дка общински имот на фирмата на брата на ексшефа на ДАНС Иван Драшков - Петър.  http://www.sobstvenik.com/?p=3139


-

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/949

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.