Русенец прецака израелския посланик

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

Русенец (не успя да) прецака израелския посланик

 04.02.2009

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

 

Русенецът Юлиян Спасов преди няколко години прецака бившия израелски посланик у нас Емануил Зисман, като фалшифицира нотариален акт и придоби негова наследствена собственост в централната част на града. По блестящо замислена схема в периода от 2001 до 2004 година бившият младежки син лидер в дунавския град е подменял оригинални нотариални актове на апетитни сгради с фалшиви. За подобна „реституция" Спасов е подготвял и имоти в София. В схемата е била включена и рухналата на улица „Алабин" сграда, която отне живота на две млади жени.

 

Случаят „Юлиян Спасов" е определян от специалистите като един от най-показателните за имотни измами в България. Русенецът влезе в съдебния летопис и с това, че срещу него бе заведено първото у нас дело за източване на еврофондове. Преписките бяха уникални и по своя мащаб. Юристите бяха изчислили, че са необходими три дни, за да бъде прочетен целият обвинителен акт, който се състоеше от 452 страници и тежеше 2,5 кг.

 

С фалшивата си диплома на юрист Юлиян успява да влезе на работа в русенския съд и в продължение на две години да ползва архивите му. През този период изнася оттам том с нотариални актове от 1947 година. Измъква шест от тях на предварително набелязани и проучени от него имоти и на мястото им внимателно поставя фалшиви. Така собственици на апетитните сгради в централната част на Русе стават негови родственици. Заедно с тях Юлиян прибира тлъстите наеми от настанилите се в сградите търговци. Сред ощетените е и Емануил Зисман, чията леля Лиза Хирш Асаел е „продала" през 1947 г. имота си на шивача Киро Маслинков, който е дядо на Юлиян Спасов.

 

Крупната имотна измама лъсва съвсем случайно. При работа по дело срещу Юлиян за използване на фалшива диплома за завършено юридическо образование разследващите се натъкват в дома му на оригинални и фалшиви документи на сгради в Русе и София. По-нататък кълбото от измами постепенно се разплита. На подсъдимата скамейка през 2007 година застават освен Юлиян Спасов и тримата му съучастници - баща му Сашо Спасов, дядо му Иван Михайлов и техният близък приятел Емил Каракашев. За измамата Юлиян получава шест години затвор, а компанията му - само условни присъди.

 

Снимка на две колони - Юлиян Спасов стои най-вляво на подсъдимата скамейка по време на делото за една от най-перфектните имотни измами в България.

 

-

 

Вж предисторията на имотната измама с израелския посланик в статията "Дипломат от Израел ще съди бивш седесар за имот", 08.01.2007, в. "Сега"

Начало на блога

Блогът съдържа 4 части: Документи, Кореспонденция, Информативни материали и Примери за ширещата се правна неграмотност в средите на правосъдната ни система

-

Обратно към всички статии и предавания за имотни измами

-

 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://softisbg.com/MTOS-4.32-en/MT-5.2.10/mt-tb.cgi/948

Leave a comment

About this Archive

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.